1 Mart Pazar günü düzenlenen UND Genel Kurulu Divan Başkanlığına Ali Ahmet Yüksel, Başkanvekilliklerine Ekrem Karaoğlu, Emin Timuçin, Abdülkadir Genli, Katipliğe Refik Soya Tütüncü seçildi. Toplantının açılış konuşmasını UND Başkanı Çetin Nuhoğlu yaptı.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu: 2014’teki büyümenin yüzde 90’ı ihracat kaynaklı. Komşu ülkelerle ticareti geliştirmek ve Türkiye’deki üretimi yurtdışına taşıyabilmek için hem etkin, hem rekabetçi ve bu taşıma ihtiyaçlarını daha iyiye taşıyabilmek için güçlü olmak zorundayız. 2023 hedefi 500 milyar dolarlık bir hedef var. İhracatta stratejik güç olarak lojistik seçildi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu: 2014’teki büyümenin yüzde 90’ı ihracat kaynaklı. Komşu ülkelerle ticareti geliştirmek ve Türkiye’deki üretimi yurtdışına taşıyabilmek için hem etkin, hem rekabetçi ve bu taşıma ihtiyaçlarını daha iyiye taşıyabilmek için güçlü olmak zorundayız. 2023 hedefi 500 milyar dolarlık bir hedef var. İhracatta stratejik güç olarak lojistik seçildi.
41 kere maşallah
UND’nin bu sene 41’inci yılını kutladığını söyleyerek konuşmasına başlayan Nuhoğlu, “41 kere maşallah. 1974 yılında 7 kişinin yan yana gelmesiyle kurulmuş olan bu dernek, 41 yıldır sektörün ileri taşınması için ihtiyaçları zamanında tespit etmiş, rekabetçilik analizini gerçekleştirmiş, önerilerini sunmuş ve böylece, bugün turizmden sonra 13,5 milyar dolarlık ihracat hacmi ile en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektör haline gelmiştir. Sektörümüz, tüm Türkiye’ye doğudan batıya, kuzeyden güneye özellikle komşu ülkelerle ticareti aktif haline getirmiş, Türkiye’nin değerlerini taşıyabilmiş, komşu ülkelerdeki ticaretin gelişmesinde, fırsatların öne çıkarılmasında hep liderlik etmiştir” dedi.
İhracatta stratejik güç lojistik
“2014’teki büyümenin yüzde 90’ı ihracat kaynaklı” diyen Nuhoğlu, “Başka şansımız yok. Komşu ülkelerle ticareti geliştirmek ve Türkiye’deki üretimi yurtdışına taşıyabilmek için hem etkin hem rekabetçi ve bu taşıma ihtiyaçlarını daha iyiye taşıyabilmek için de güçlü olmak zorundayız. 2023’te 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. İhracatta stratejik güç olarak lojistik seçildi. 10. Kalkınma Planı’nda en önemli 25 hedeften biri taşımacılıktan lojistiğe dönme programıdır” dedi.
Türk taşımacısının payı neden azalıyor?
Dünyanın hızla değiştiğine dikkat çeken Nuhoğlu, “2008 yılında Bulgaristan ve Romanya’nın AB’ye katılımı ve AB’deki ekonomik kriz sonrası önümüze çok fazla dayatma çıkarıldı. 2008’de Batı kapısında gerçekleşen toplam 400 bin taşımamızın 335 binini biz taşıyorduk. 2013’te toplam 500 bine çıkan taşımaya rağmen Türk taşımacının payı 310 bine düştü. Bu en büyük tehlike. Batıda ve doğuda haksız rekabetler yaşıyoruz. Önce bir fotoğraf çektik; niye pay kaybediyoruz, niye rekabetçi olamıyoruz? Net olarak gördük ki, yabancı araçlarla haksızlık rekabeti, karayolundaki cezalar, sınır kapılarındaki uzun beklemeler, geçiş belgelerinin yetersiz olması… En önemlisi pahalıyız, çünkü pahalılaştırılıyoruz; yavaşız, çünkü yavaşlatılıyoruz. Hedef: haksız ayrımcı geçiş ücretleri kalkacak” dedi.
Talat Aydın’ın liderliği
Çetin Nuhoğlu, “Nisan ayında, Gümrük Bakanları müsteşar yardımcılarıyla birlikte yaptığımız arama konferansında Sayın Müsteşarımız Talat Aydın liderliğinde seferberliğe başladık. Onun öngörüsü ve sektörü iyi bilmesi, gördüğümüz tehditler ve kaybetmeler karşısında ayağa kalkması bütün sektörü ümitlendirdi. O anlamda Sayın Talat Aydın’a çok teşekkür ediyorum” dedik.
Türk taşımacısına engel
Nuhoğlu, “2004-2005 yıllarında, İran’la taşımaların yüzde 70’ini Türkler yaparken, 2013 yılında yüzde 80’ini İranlılar yapar hale geldi. İran, Türk taşımacılarını öyle bir haksız rekabetle zor durumda bırakıyordu ki, maliyetlerimizi artırarak kendi nakliyecesine avantaj sağlıyordu. Hala gümrük geçişlerinde kendi nakliyecisine avantaj sağlıyor. Türk taşımacılar transit geçişlerde bekletiliyor. Ancak 20 yılda çok önemli mesafeler alındı, yapılan hamlelerle bu sorun çözüldü. Bu mücadeleyi veren Sayın Talat Aydın, milletvekilimiz Sayın Osman Aşkın Bak’a yanımızda olduğu için ve Sayın Bakanımız size teşekkürlerimi sunuyorum. Avusturya, çevrecilik adına geçişlerimizi hep sınırladı. Türkiye’nin batıya yaptığı taşımalara ciddi engeller koydu. İlk defa Türk nakliyecisi olarak Viyana’ya çıkartma yaptık. Türkiye son 10 yılda 140 milyar dolar yabancı sermaye çekti. Avrupa’ya ihracatın yüzde 50’sini yabancı firmalar gerçekleştiriyor. Yüzde 28’ini Alman şirketleri yapıyor. Avusturya’nın yaptığı; Türkiye’nin Avrupa’ya entegre olmasını engellemektir. Avrupa Birliği bize, ‘sen malları serbestçe ülkemizde dolaştırabilir, ama tırları dolaştıramazsın’ diyor. Peki, bu mallar uçarak mı, ışınlanarak mı gelecek? Biz tırlarımızla turistik seyahat mi yapıyoruz? Bu haksız uygulamayı ortadan kaldıracağız. İtalya sorunu da en kısa sürede çözülecektir, yeter ki biz kararlı duruşumuzu sergilemeye devam edelim. Türkiye’den yüklenen bir mal mevcut kurallar ve engelleme uygulanmadığı zaman 36 saatte Münih’e ulaşacak. Bugün bu 90 saat. Biz maalesef 36 saati sınır kapılarında, Ro-Ro’larda harcıyoruz” diye konuştu.
Lojistik ve ulaştırma geleceği çiziyor
Nuhoğlu, “Ülkelerin performansı, gelecek tasarımı, rekabetçilik, ulaştırma ve lojistik ile çözülür. Onun başarısı ülkenin de başarısıdır. Dünyada üretilen refahtan kendi ülkemize daha fazla refah transferi ancak bu sektörle sağlanır” diyerek konuşmasını bitirdi. ■
KAPIKULE’YE TIR PARKI MÜJDESİ
Nuhoğlu, bir de müjde verdi: “Kapıkule’yi bir saatte geçme konusunda çalışmalar yapılacağına inanıyoruz. TOBB’un yürüttüğü çalışma ile Kapıkule Sınır Kapısı’nda tır parkının bugün temeli atılıyor. Haziran ayına yetişecek ve tır şoförleri artık bugün çektiği eziyetleri çekmeyecekler.”
25 BİN ŞOFÖRE YEŞİL PASAPORT
“Şoförlerimiz Avrupa ülkelerine yıllardır taşıma yapıyor. Bu şoförlere hala turist vizesi verilmesi, 22 evrak istenmesi anlamlı mıdır? Ulaştırma, Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı’na 25 bin şoförümüzün vize alımlarını kolaylaştırmalarını istedik. Bir öneri yapıldı, bu şoförlere yeşil pasaport verelim denildi. 25 bin şoförümüzün yeşil pasaport hakları olduğuna inanıyoruz.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan: AB engeller çıkarıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yaptığı konuşmada, taşımacılık sektörünün 77 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini belirterek, “Hangi alana giderseniz gidin, hangi sektörle ilişki içerisinde olursanız olun, mutlaka taşımacılıkla karşı karşıya kalacaksınız. Taşımacılık sektöründe 12 yıl öncesinde isteyen herkesin taşımacılık yapabildiği bir durum söz konusuydu. Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliğini çıkararak taşımacılık sektörünü belirli bir kurala, kaideye bağlamak istedik. Belki o dönemlerde yapılan düzenlemelere karşı duruşlar, dirençler söz konusu oldu, ancak gerçekten ülkemizin, böyle bir düzenlemeye standartlarının ortaya konmasına ihtiyacı vardı. Sektörün Avrupa Birliği mevzuatına uyumu son derece önemliydi. Biz AB mevzuatına büyük ölçüde uyumu gerçekleştirdik, ama AB ülkelerinin kendi kurallarına uymadıklarını, tarife dışı engeller koymaya çalıştıklarını görüyoruz” dedi.
Çile çekmek istiyorsan, kamyon şoförü ol
“15 yıl geriye gittiğimizde taşımacılık sektörü çile çekilen bir sektördü” açıklamasını yapan Bakan Elvan, “Rahmetli babam da bir süre nakliyecilik yaptı. Hep ‘çile çekmek istiyorsan, kamyon şoförü olacaksın’ derdi. O dönemler, altyapısı kötü yollarımızdan iki aracın yan yana geçemediği gibi her taraf çukur ve doğru dürüst asfalt yok. Araçları sık sık arıza yaptığı için kamyon şoförlerimiz yollarda saatlerce, günlerce beklerdi. O dönemler artık geride kaldı. Özellikle ulaşım altyapısı ile ülkemiz çağ atladı. 6 bin 100 km’lik bölünmüş yolumuz varken, şu anda 17 bin 750 km’ye çıktı. Bugün artık şoförlerimiz, ‘tekerim patladı, çukurda kaldım’ demiyor” dedi.
Müzakere masasında dik durmamız gerekiyor
Uluslararası taşımacılık açısından ciddi sorunların olduğunu da belirten Elvan, “Göreve geldiğimde Bulgaristan ile sorun yaşanıyordu. Bürokrat arkadaşlarıma, alternatif güzergahları tespit etme ve kullanıma yönelik gerekli altyapıyı oluşturma talimatı verdim. Bir süre Yunanistan hattını kullandık ve sorunun çözümünü sağladık. Doğu’da, Hazar geçişine yönelik Azerbaycan’a ortak bir şirket kurmayı teklif ettik. Olumlu baktılar, ilgili arkadaşlarımız çalışacaklar. Alternatif güzergahlarınız varsa masada güçlüsünüz demektir. Onun için biz kullanalım veya kullanmayalım mutlaka elimizin altında alternatif güzergahlarımız olmak zorunda. İran’da sıkıntı çektiğiniz anda Gürcistan tarafında bir alternatifiniz var. Altyapısı kötü, kabul ediyorum, ama biz bunları hazır hale getirmemiz gerekiyor. Müzakere masasında dik durmalıyız, haklarımızı savunmalıyız. AB ülkeleri ile yaşanan sorunların çözümüne yönelik de güçlü adımlar atacağız. Çünkü biz haklıyız” dedi.
Bürokratlar karar veremez
Başarıda en önemli hususun siyasi kararlılık olduğuna dikkat çeken Bakan Lütfi Elvan, “Eğer siyasi anlamda kararlılığınız yoksa adım atamazsınız. Elbette ben bürokratlarımla övünüyorum. Ama bu işler bürokratların vereceği kararlarla yürümez, siyasi kararlarla yürür. Bizim gerçekten iyi bir ekibimiz var. Tüm arkadaşlarımız canla başla çalışıyorlar. Ama onun siyasi riskini ben almak zorundayım. Hükümetim almak zorunda. Bu konuda çok güçlü bir kararlılık gösterdik” dedi. ■
UND YÖNETİM ORGANLARI BELİRLENDi (2015 - 2017)
Çetin Nuhoğlu, oy çoğunluğuyla yeniden başkan seçilirken; UND yeni dönem yönetiminde asil üye sayısı 22’den 25’e çıktı. Aynı gün gerçekleşen ilk Yönetim Kurulu toplantısında 2015-2017 Döneminin yeni yönetim kurulu görev dağılımı şöyle belirlendi:
Yönetim Kurulu Başkanı: Ömer Çetin Nuhoğlu,
İkinci Başkanlar: Şerafettin Aras, İzzet Salah
Başkan Yardımcıları: Murat Baykara, Ali Çiçekli, Cavit Değirmenci, Ergun Bilen, Hakkı Keleş, Kamil Sağ, Metin Dürür, Genel Sekreter: Nagihan Soylu
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri: Abdullah Özer, Abdurrahim Kılıç, Ahmet Metin Dürür, Banu Damla Alışan, Cihan Sünel, Ercan Arslan, Erdal İlhan, İbrahim Ethem Öcal, Kemal Gül, Memik Hilmi Taner, Nuri Kuyumcu, Ömer Gülen, Rıdvan Arınç, Sedat Geyik, Tahir Aydoğan
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri: Muhittin Ocak, Mert Berberoğlu, Cengiz Akgün, Burhan Şiğva, Ali Kuş, Ömer Faruk Yıldırım, Hamit Şanverdi, Hikmet Eker, Siraç Dündar, Hakan Özyurt, Beslen Çakan, Uğuray Doğruer İdris Hanoğlu, Hakan Emre, Vedat Tutu, A. Ender Topaloğlu, Emir Hüseyin Akın, İbrahim Kaya, Doğan Bayındır, Kerem Saraç, İsmail Çirkin, Cihan Taşar
Denetleme Kurulu Asil Üyeler:
Hüseyin Sandıkçı, Hakan Yılmaz, Ekrem Karaoğlu
Yedek Üyeler: Hantemir Güneş, Mehmet Dilmen, Yüksel Yenigül
Yüksek Haysiyet Divanı Asil Üyeler:
Hülya Ulusoy, Ali Ahmet Yüksel, M. Hakan Çelikcan, Fahrettin Gümüş, Memduh Özdemirtaş,
Yedek Üyeler: Mehmet Açıkalın Ahmet Kodaz, Mehmet Kayabölen, Hasan Hüseyin Odabaşı Hasan Üzen
Yüksek İstişare Konseyi:
Bahaddin Karakuş, Ahmet Aktaş, Mustafa Açıkgöz, Abuzer Yavuz, Emin Timuçin, Metin Dalgı, Necdet Kılıç, Şahap Çak, Emin Taha, Eyüp Bartık, Abdulkadir Denli, A. Şahap Ünlü, Mustafa Yüksel Hacı Abay, Cemal Elmasoğlu, Refik Soyer Tütüncü, Fevzi Çakmak, Abdullah Şimşek, Hakan Bezginli
Çetin Nuhoğlu, seçimlerin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şahsım ve yeni yönetim kurulu adına bize bu görevi layık gördüğünüz için şükranlarımı sunuyorum. Geçen iki yılda yönetimde görev alan arkadaşlarımız ile sektöre layık olmaya çalıştık. Bildiklerimizi yaptık, bilmediklerimizi istişare ettik. Sivil toplum örgütleri ile konuştuk, çok yoğun bilgi alma değerlendirme çalışmaları yaptık. Birikimlerimiz ve eldeki verilerle 2015, 2016 yılı için aksiyonlarımızı hayata geçireceğiz. Çok mücadele veriyoruz, hem şoför esnafımız hem bizler en zor mesleği yapıyoruz. Hem hakkımızı alamıyoruz hem eziliyoruz. Sayın Bakana arz ettim. Mevzuatımız 10 yıl önce çıkmıştı, her on yılda bir yeniden bakılması, yeniden değerlendirilmesi lazım. O da talimatını verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ile beraber mevzuatı tekrar masaya yatırdık. En kısa sürede bizi bekliyorlar.”
DEĞERLİ YAZARIMIZ YAŞAR KEMAL’İ KAYBETTİK
Nuhoğlu, Yaşar Kemal’i de andı: “Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli bir yazarımızı kaybettik. Türkiye’nin önemli değeri idi. Türkiye’nin bütün dünyada tanıtımı konusunda gerçekten çok önemli katkılar sağladı. Devrimci idi, mücadeleci idi. Hep sorgulayıcıydı. Ama onun bir lafı vardı, hiç unutamayacağım: ‘İnsan fiziğiyle değil; kalbiyle yaşar, kalbi ile bu dünyada bir yer tutar’. Mekanı cennet olsun.”
Ali Osman Ulusoy Şirketler Grubu Başkanı Hülya Ulusoy, Bakan Elvan ile neşeli bir sohbet yaptı.
Bakan Elvan ve Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın'ı TOBB Başkan Vekili Halim Mete ve Çetin Nuhoğlu karşıladı.
HEYKELİ DİKİLECEK ADAM: Talat Aydın
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Halim Mete, Tır Komitesi içerisinde yer almasının rahmetli Ali Osman Ulusoy’un isteğiyle olduğunu belirtti: “Sayın Ali Osman Ulusoy, 15 sene önce TOBB Yönetim Kuruluna geldiğimde Tır Komitesi Başkanı idi. Benim de bu komitede olmamı istedi. O gün bugündür sorunlarınızın çözümü için çalışıyoruz. Yılda yaklaşık 420 bin Türk taşıması ile tır sisteminin dünyadaki bir numaralı kullanıcısı Türkiye’dir. Geçiş belgelerinin kurallara uygun verimli ve adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlıyoruz. Uluslararası nakliyeciler, Talat Aydın’ı ilk iki senede neredeyse idam edeceklerdi, ama şimdi heykelini dikiyorlar. Ona alkışlarınızla bir destek vermenizi istiyorum” dedi.
Talat Aydın, Çetin Nuhoğlu, Lütfi Elvan, Hlim Mete Genel Kurul'da hazır bulundular.
ÇETİN NUHOĞLU SEÇİM SONRASI KONUŞTU:
MEVZUATI TEKRAR MASAYA YATIRDIK
MEVZUATI TEKRAR MASAYA YATIRDIK
Çetin Nuhoğlu, seçimlerin ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Şahsım ve yeni yönetim kurulu adına bize bu görevi layık gördüğünüz için şükranlarımı sunuyorum. Geçen iki yılda yönetimde görev alan arkadaşlarımız ile sektöre layık olmaya çalıştık. Bildiklerimizi yaptık, bilmediklerimizi istişare ettik. Sivil toplum örgütleri ile konuştuk, çok yoğun bilgi alma değerlendirme çalışmaları yaptık. Birikimlerimiz ve eldeki verilerle 2015, 2016 yılı için aksiyonlarımızı hayata geçireceğiz. Çok mücadele veriyoruz, hem şoför esnafımız hem bizler en zor mesleği yapıyoruz. Hem hakkımızı alamıyoruz hem eziliyoruz. Sayın Bakana arz ettim. Mevzuatımız 10 yıl önce çıkmıştı, her on yılda bir yeniden bakılması, yeniden değerlendirilmesi lazım. O da talimatını verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi ile beraber mevzuatı tekrar masaya yatırdık. En kısa sürede bizi bekliyorlar.”
DEĞERLİ YAZARIMIZ YAŞAR KEMAL’İ KAYBETTİK
Nuhoğlu, Yaşar Kemal’i de andı: “Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli bir yazarımızı kaybettik. Türkiye’nin önemli değeri idi. Türkiye’nin bütün dünyada tanıtımı konusunda gerçekten çok önemli katkılar sağladı. Devrimci idi, mücadeleci idi. Hep sorgulayıcıydı. Ama onun bir lafı vardı, hiç unutamayacağım: ‘İnsan fiziğiyle değil; kalbiyle yaşar, kalbi ile bu dünyada bir yer tutar’. Mekanı cennet olsun.”
Ali Osman Ulusoy Şirketler Grubu Başkanı Hülya Ulusoy, Bakan Elvan ile neşeli bir sohbet yaptı.
Bakan Elvan ve Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın'ı TOBB Başkan Vekili Halim Mete ve Çetin Nuhoğlu karşıladı.
HEYKELİ DİKİLECEK ADAM: Talat Aydın
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Halim Mete, Tır Komitesi içerisinde yer almasının rahmetli Ali Osman Ulusoy’un isteğiyle olduğunu belirtti: “Sayın Ali Osman Ulusoy, 15 sene önce TOBB Yönetim Kuruluna geldiğimde Tır Komitesi Başkanı idi. Benim de bu komitede olmamı istedi. O gün bugündür sorunlarınızın çözümü için çalışıyoruz. Yılda yaklaşık 420 bin Türk taşıması ile tır sisteminin dünyadaki bir numaralı kullanıcısı Türkiye’dir. Geçiş belgelerinin kurallara uygun verimli ve adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlıyoruz. Uluslararası nakliyeciler, Talat Aydın’ı ilk iki senede neredeyse idam edeceklerdi, ama şimdi heykelini dikiyorlar. Ona alkışlarınızla bir destek vermenizi istiyorum” dedi.
Talat Aydın, Çetin Nuhoğlu, Lütfi Elvan, Hlim Mete Genel Kurul'da hazır bulundular.