UND: “Schengen Vize Sorunu, Avrupalı Yatırımcıyı Vuruyor”

LOJİSTİK

Uluslararası Nakliyeciler Derneği tır sürücülerinin Schengen Vize Sorunu'na yönelik bir açıklama yayınladı. Açıklamada; Türkiye-AB ticaretinin hem Türkiye, hem AB ekonomisi için yarattığı ve yaratabileceği kazanımlar ortadayken; bu ticaretin gerçekleșmesinde büyük payı olan Türk vatandașı profesyonel TIR sürücülerinin kronik sorunu haline gelen “Schengen Vize Uygulamaları”bu kazanımları engellemektedir" denilerek, "Ticaretin Önünde “SÜRÜCÜ VİZESİ” Engeli Olmamalıdır!" vurgusu yapıldı.

Küresel pandemi krizinde ciddi risklerle karșı karșıya kalan Avrupa Birliği, bu süreçte ve sonrasında yașanan yeni uluslarararası krizlerde, yanıbașındaki güçlü ticaret ortağı Türkiye’den ciddi üretim ve lojistik destekleri almıștır.

Dıș ticaret politikalarında Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak konumlandıran ve Gümrük Birliği’nin de desteğiyle, ülkemizin 1 numaralı ticaret ortağı olan Avrupa Birliği’ne yönelik mal ihracatımız 2022 yılında 103,1 milyar Dolara ulașırken; ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerinden mal ithalatı 93 milyar dolara ulașmıștır.

Küresel krizlerle perçinlenen Türkiye-AB ticaretinde, Türkiye’deki yatırımları 75 milyar Dolara ulașan Avrupa Birliği sermayeli șirketlerin önemli payı vardır. Türkiye’den AB’ye gerçekleștirilen ihracatın % 50’si, Türkiye’de yatırım yapmıș olan AB sermayeli șirketler tarafından gerçekleștirilmekte; bu ihracatın % 52’i ise “Karayoluyla” tașınmaktadır.

Türkiye-AB ticaretinin hem Türkiye, hem AB ekonomisi için yarattığı ve yaratabileceği kazanımlar ortadayken; bu ticaretin gerçekleșmesinde büyük payı olan Türk vatandașı profesyonel TIR sürücülerinin kronik sorunu haline gelen “Schengen Vize Uygulamaları”bu kazanımları engellemektedir.

AB’nin Orta Asya Bölgesi’ne Yönelik Ticareti Türk Sürücülere Emanet

Türk araçları, 2022 yılında gerçekleștirilen 63.000 sefer sayısı ile Avrupa Birliği ile Orta Asya arasındaki ticarete katkı sağlarken, Avrupa Birliği’nin “Yeni Orta Asya Stratejisinin” gerçeğe dönüșmesine de destek oluyor. Türkiye’nin AB’ye, AB’nin Türkiye ile Orta Asya, Kafkasya ve Orta Doğu’ya ihracatını karayoluyla tașıyan uluslararası eșya tașımacılığı sektörü; vize sürecinde zorluklar ve zaman kayıpları yașamakta, bu durum ticaret mallarının hareketini kısıtlamaktadır

AB ülke misyonlarının çeșitli uygulamaları nedeniyle, Türk TIR sürücülerinin vize talepleri karșılanamıyor!

Türk TIR sürücülerinin % 80 oranında Schengen vize bașvurusu yaptığı ülke misyonlarından; 

TIR sürücülerinin uzun süre önce alınan vize bașvuru randevuları iptal edilmektedir.

Ticari yüklerin tașınması için talep edilen vize randevuları 30 ila 45 gün sonrasına verilmektedir.

Randevu sonrası ișleme alınan pasaportların ișlem süreleri 15 ila 25 günde tamamlanmaktadır.

Profesyonel TIR sürücülerinin vize süreçlerinin kolaylaștırılması ve sorunların çözüme kavușturulmasıiçin destek çağrısında bulunuyoruz;

Ticaretin Önünde “SÜRÜCÜ VİZESİ” Engeli Olmamalıdır!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.