Haber-Erkan YILMAZ
11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul Ticaret Odası Ocak ayı olağan meclis toplantısına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’da katıldı. Toplantıda TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, Turizm Komisyonu Başkanı, İTO Meclis Üyesi ve TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz ve TOFED Başkanı Birol Özcan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu ve İTO Başkanı Şekip Avdağiç ile biraraya geldi.
ilk olarak İTO Başkanı Şekip Avdağiç, taşımacıların taleplerine yönelik açıklamalarda bulundu. İstanbul'un dinamik bir şehir olduğunu ve ihtiyaçlarının da her gün, tıpkı nüfusu gibi arttığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "O yüzden vurgulamak isterim ki İstanbul tarihin, turizmin, ticaretin, finansın, sporun, kültürün başkenti ve merkezi olacaksa, hepsinden önce ulaşımın başkenti olmak zorunda. Bütün bunların olması, İstanbul için ‘sürdürülebilir ulaşım’ politikası uygulanmasıyla mümkün" ifadelerini kullandı. Toplu ulaşım yasasına yönelik hazırlığı memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Avdagiç, İstanbul'un kendi nüfusu kadar yabancı ziyaretçiyi ağırladığına dikkati çekti.
İTO olarak UKOME Üyesi olmak istiyoruz
Başkan Avdağiç, İTO olarak UKOME Üyesi olarak yer almak istediklerini belirterek, “Bizim orada yer almamamız bizi çok üzüyor” dedi.
Servis taşımacılarının yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu
Servis taşımacılarının toplam çalışan içinde yüzde 3 engelli çalıştırılmasına yönelik zorunlulukla ilgili sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Avdağiç, “Servis taşımacılarının personelinin büyük bölümü şoför ve hostlar oluşturuyor. Servis firmalarının talebi yüzde 3 zorunluluğunun büro personelinin yüzde 3’ü olarak revize edilmesini talep ediyorlar” dadi.
Anadolu Yakası’na yeni bir otogar
Şekib Avdagiç, özellikle Anadolu Yakası'nda Harem otogarının konumu ve fiziki imkanlarıyla sektör ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz olduğunu belirterek, Harem otogarı yerine Anadolu Yakası'nda da modern, kullanışlı ve bütüncül bir anlayışla tüm firmaların ve yolcuların hizmet alabileceği bir otogar tesis edilebileceğini ifade etti. Avdağiç, Pendik Viaport yanında 110 dönümü aşkın bir arazi var. Orman Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın arasında yürütülecek proje ile burada sektörün meslek örgütleri yap-işlet-devret modeli ile bir otogar yapmaya hazırlar” dedi. Avdagiç, Avrupa Yakası'nda da Hadımköy’de bir terminalin önemli bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti.
D2 ve B2 belgeli taşımacılardan şehiriçinde yol belgesi istenmesin
D2 ve B2 belgeli turizm taşımacılarının İstanbul’daki faaliyetlerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yol belgesi istenmemesi noktasında bir düzenleme yapılması gerektiğine inandıklarını belirten Avdağiç, “Ayrıca B2 ve D2 belgesi sahibi olmayanlara da belediye tarafından yol belgesi verilmesinin de haksız rekabet ortamı oluşturuyor ve kayıt dışı çalışmalı teşvik ediyor” dedi.
Toplu ulaşım yasası
Avdagiç, toplu taşıma imkanları ile bu alandaki sorunlar ve yolcu haklarının İstanbul’daki yaşam kalitesini birebir ilgilendirdiğini belirterek, "İstanbul’da toplu taşımaya ve yaşam kalitesine önemli katkı sunacak toplu ulaşım yasası hazırlığına İTO olarak gereken desteği vermeye hazırız. Bu yasanın büyük bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Şevkip Avdağiç, yerel ve ulusal mevzuatın birbiri ile çelişen noktalarının çözülmesi gerektiğini ve mevzuatlarla ilgili yaşanan sorunların daha hızlı çözüm bulunabilmesi için de bir Karayolu Taşımacılığı Kurulu gibi bir yapının oluşturulması önemli katkı sağlar” dedi.
Avdağiç, yurtdışındaki elçiliklerde bir ulaşım birimininin kurulması gerektiğini de ifade etti. Yerel ve ulusa
Lojistik sektörüne ilişkin meslek yüksek okulları hızla hayata geçirilmeli"
Lojistik sektörüne ilişkin meslek yüksek okulu açılmasına yönelik girişimlere değinen Avdağiç, bu okulların hızla hayata geçmesinin hem gençlere yeni iş alanı sağlayacağına hem de sektörün ihtiyaç duyduğu istihdamı sunacağına işaret etti. Avdagiç, araç muayene istasyonlarının sayısının artırılması, yük taşıması yapan araçlara özel muayene istasyonlarının oluşturulması ve bu istasyonların pazar günleri de tam kapasite ile hizmet vermesi gerektiğini ifade etti.
Avdağiç, Türkiye’nin küresel boyutta bir lojistik merkezi olmasına katkı vermek üzere AB Yeşil Mutabakatı paralelinde yenilenebilir enerji ile çalışan çekici, gemi, tren, uçak gibi yatırımları yapacak firmalar için teşvik sistemi oluşturulmasının yararlı olacağını kaydetti.
Yurtdışından gelen tırlar denetlenmiyor
Avdağiç, yurtdışından gelen tırlara yönelik etkin bir denetim yapılması ve bu tırlarında yol denetim istasyonlarına girmesi gerektiğini belirtti.
UETDS sistemine e-irsaliye enteğre edilmeli
Başkan Avdağiç. UETDS sistemi ile talep edilen verilerin Hazine ve Maliye Bakanlığı e-irsaliye ile entegrasyonunun sağlanmasınan önemine dikkat çekerek, “Yetki belgesi olmaksızın taşıma faaliyetlerinde bulunmaları engellenebilecek ve vergi kaybı da önlenecektir” dedi. Yetki belgelerinin devredilmemesinin önemini de belirtti.
Sürücü yaşı
Sürücü yetersizliği ile ilgili sorunun çözümünde 69 yaşın yıl sonuna uzatılmasının önemli bir adım olduğunu belirten Avdağiç, “Bu yaş sınırının sağlık raporları ile 71-72’ye getirilebilir mi buna bakmak gerekiyor. Gerçekten çok ciddi bir sürücü sorunumuz bulunuyor” dedi.
Gümrük sahasındaki araçlardan ÖTV ve KDV alınmaması
Avdağiç, lojistik sektörünün teşvik taleplerinin yanısıra, gümrük sahası içerisinde çalışan araçlardan ÖTV ve KDV alınmaması gibi bir talepleri de bulunuyor” dedi.
Avdağic, “Yine taşımacıların sigorta noktasında araçların yurtdışında kaldığı sürelerin primlerde indirim oluşturması noktasında bir talepleri de bulunuyor. Yeşil sigorta poliçelerinin de yurtiçin de geçerli olması da yine bir talep olarak yer alıyor” dedi.
İstanbul-Ankara seyahat süresi 80 dakikaya inecek
İTO Başkanı Şekip Avdağic’in ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu bir konuşma yaptı.
Bakan Uraloğlu, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündeme aldıklarını belirterek, süper hızlı tren hattının güzergah uzunluğunun 344 kilometre olacağını, saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerle seyahat süresini 80 dakikaya indireceklerini söyledi.
Uraloğlu, İTO'nun da köklü geçmişinden gelen geleneği ve tecrübesiyle yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta İstanbul’un her daim birinci sırada olmasında da büyük rol oynadığına işaret ederek, şunları söyledi: Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorunu yeniden kırdık. 2023 yılı ihracatımız yaklaşık 256 milyar dolara ulaştı. İstanbul her zaman olduğu gibi birinci, 59,4 milyar dolarlık ihracat yaparak her yıl olduğu gibi birinciliği sürdürdü. "Avrupa Birliği üyeliği ülkemiz için stratejik bir hedef olmayı sürdürüyor"
TALEPLERE BAKAN URALOĞLU’NDAN CEVAPLAR
Bakan Uraloğlu konuşmasının ardından taşımacıların taleplerine yönelik cevaplarda verdi.
UKOME noktasında talepler daha önce de iletilmişti. Bende orada katkı sağlayacağınıza inanıyorum.
Servis firmalarının engelli çalıştırma zorunluluğu ile ilgili talebi de haklı buldum.
Elçiliklerde ulaştırma biriminin kurulması çok haklı talep. Ulaştırma temsilciliği birimini açacağız.
Şehiriçi belgeler noktasında yapılacak çalışma ile ilgili biz gereken notu alıyoruz
İstanbul’da muayene istasyonlarının kapasitesinin arttırılması talebini de değerlendireceğiz.
Yabancı tır plakalı araçların yol denetim istasyonlarına girmediğini ve denetlenmediğini ben yeni duydum. Karayolları Genel Müdürülüğü yapmış olmama rağmen. Bu da çok haklı bir talep.
Sürücü yaşı noktasında yıl sonuna kadar 69 yaşın uygulanmasına devam ediyoruz. Bunun arttırılması gerektiği noktasında taleplere bakacağız.Yurtdışında hiç yaş sınırı olmayan ülkeler var. Belli kısıtlamaların olduğu ülkeler var. Bizde bir yol haritası çizeriz.
Araç sigortalarının yurtdışında geçen süre içerisinde primlerinin indirilmesi noktasında notumuzu aldık.