Pendik Green Park Otel’de gerçekleşen genel kurula özel halk otobüsçülerinin yanı sıra, otobüs üreticileri de stantları ve yetkilileriyle katıldı. Ortak liste ile divan başkanlığına Yıldırım Yılmaz, Başkan Yardımcılığına Nevzat Güneş, Divan Sekreterliğine Gültekin Börekçi seçildi.
Genel Sekreter Onur Orhon, 2010-2012 yıllarına yönelik çalışma raporunu okudu. 2. Olağan Genel Kurulu 36 tüzel kişilik ile gerçekleştirdiklerini belirten Orhon, 3 Olağan Genel Kurula 47 tüzel kişilik ile gittiklerini söyledi: “Bu dönemde Edirne, Kızıltepe, Amasya, Diyarbakır, Çorum, Sivas, Rize ve Osmaniye katılım sağladı. Kabul edilebilir gerekçe ortaya koymayan üye Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası ile Samsun Halk Otobüsleri Derneği TÖHOB üyeliğinden kendi istekleri ile ayrıldı.”
TÖHOB kuruluşunun temel ilkesinin özel halk otobüs taşımacılığını yasal bir statüye kavuşturulması, kimlik ve tanıma kavuşturulması yönündeki çalışmalara bu dönemde de devam edileceğini vurgulayan Orhon, “TBMM’de grubu bulunan siyasi parti başkan vekillerini ziyaret ettik. Konu 2918 sayılı yasa ile doğrudan ilişkili olduğu için bu yasanın meclise gelmesi bekleniyor. D4 sorunu ile ilgili Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü nezdinde sorunlar aktarıldı. Kentiçinde engellilerin erişiminin sağlanması amacıyla çıkarılan 5378 sayılı yasadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle ilgili bakanlıklara başvurular yapıldı. Bu yöndeki şikayetlerimiz dikkate alındı ve 2012 Temmuz ayında dolan süre bir yıl daha uzatıldı. Bu uzatmaya rağmen sorunlar halen tümüyle çözüme kavuşturulamadı. Bu konuda yeni girişimler yapılacak. 2013 yılı sonrasına ilişkin uygulamaya yönelik yönetmelik bekleniyor” dedi.
KDV düşürülmeli
İşletme maliyetlerinin azaltılmasına katkı sunmak amacıyla özel halk otobüsçülerinin mali yükümlülüklerinde kolaylık sağlanmasına yönelik talepleri dile getirdiklerini vurgulayan Onur Orhan, “Okul servis araçlarında olduğu gibi KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesini istedik. Ayrıca akaryakıtta ÖTV indirimi sağlanması konusunda yasal düzenleme talep ettik” diye konuştu.
2013-2015 yılına yönelik genel çalışma programı hakkında da bilgiler veren Onur Orhon, TÖHOB’un bu dönemdeki öncelikli hedefinin ülke genelinin tümünü kapsayan bir yapılanma ile ağırlıklı olarak temsil edilmesini gerçekleştirmek ve 7 bölgede bölge temsilcileri oluşturmak olduğunu söyledi. Eğitim alanına yönelik her yıl bir program planlaması yapılacağını da belirten Orhon, “Eğitim uygulamalarında UİTP, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından yararlanılacak. Yerinde eğitim hizmetine yönelik “Eğitim Otobüsü Projesi” hayata geçirilecek. Karayolu Trafik Kanunu’nun tanımlar bölümüne özel halk otobüsü veya özel toplu taşım aracı tanımının eklenmesine yönelik girişimler artırılacak. İşletme maliyetinin azaltılması amacıyla her bölgenin yolcu maliyetleri kuruluşlarca ortaklaşa belirlenecek ve belirli dönemlerde düzenlenecek raporlarla makamlara aktarılacak. Vergi yükümlülüklerinin azaltılmasına yönelik girişimler sürecek. Karayolu Taşıma Kanunu’ndan doğan aksaklıklarla ilgili sorunlarla ilgili mücadeleye devam edilecek. Sigorta mevzuatında gelişen ve değişen koşullara karşı özel halk otobüsü taşımacılarının karşılaştığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılacak” dedi.
Halk otobüsçüleri iyi yönetilemiyor
“Özel halk otobüsçülerine nasıl daha iyi bir hizmet verebiliriz, esnafımıza daha iyi nasıl sahip çıkabiliriz, bunun çalışmalarını yürütmek adına aday oldum” diyen yönetime aday Metin Mısır, “Herkes bu makama hizmet yapmak için gelmiştir. Ama bugün Türkiye genelinde 19 bini aşkın halk otobüsçüsü sıkıntı içerisinde. İçinde bulunduğumuz camia bence iyi yönetilememiştir. Sayın Başbakan’ın dile getirdiği 65 yaş üstünün ücretsiz taşınması konusu için görüşlerimizi aktaramadık ve golü biz yedik. Bundan geri dönüş olacağını sanmıyorum, ama hiç olmazsa bunun karşılığında biletteki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e çekilmesini talep edelim. Bazı illerde yıllık taahhütler çerçevesinde belediyeler yüzde 19 komisyon alıyor. Bu kimi yerde yüzde 15. Bunun bir standarda kavuşması için çaba yürütelim. Araç tiplerinde, ücret toplama sistemlerinde farklılıkları gidererek tek bir sistemin kurulması için çaba göstermemiz gerekiyor. Özel halk otobüsçüsü tanımını mutlaka mevzuat içinde yer almasını arzuluyoruz. Ankara’da bir ofis kurmak için harekete geçeceğiz. İstanbul’un 7 tepesine, ülkemizin yedi bölgesine TÖHOB bayrağını dikmek için çalışacağım” dedi.
Metin Mısır’ın ardından, TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, 2000 yılında özel halk otobüsçüleri birliğini kurmak için harekete geçtiklerinde üç oda başkanı ile bunun ilk oluşumlarının sağlandığını belirterek, “Bugün bakıyorum gerçekten çok doğru bir oluşumun adımlarını atmışız. 4 yıl süre ile birliği kurmak için yoğun çaba harcadık. 6 yıl önce de bu oluşumu sağladık. Sayın Metin Mısır’ın konuşmasında dile getirdiği bir nokta var ki, bunu kabul etmek mümkün değil. Biz hiçbir zaman halk otobüsçüsünü sahipsiz bırakmadık. Sahipsiz bırakılsaydı bugün bu yoğun kalabalık burada olmazdı. Sizin desteğinizle büyüdük. 3 sene Sayın Mısır ile aynı yönetimde yer aldık, o zaman neden bu sıkıntıları dile getirmedi. ÖTV ve KDV konusunda zaten çalışma yürütüyoruz. 65 yaş üstü konusunda henüz genelge yayınlanmadı. Bunun için henüz altyapı hazır değil. Nasıl olacağı bile belli değil. Belki de denilecek ki KDV’yi sizden daha düşük alacağız. Bunun çalışmalarını yapacağız. Özel halk otobüsçüsü tanımı ile siyasi partilerin başkan vekilleri ile görüştük. Hepsinden destek aldık. Biz kanundaki değişikliğin çok kısa içinde yapılarak bunun yer alacağına inanıyoruz. TÖHOB bir noktaya geldi. Daha da büyüyeceğiz. Birlik ve beraberliğimizi bozmadan bu büyümeyi sağlayalım. Bugün üye olan 47 tüzel kişilik sayısını daha da artıracağız” diye konuştu.
Taleplerimizi iyi anlatalım.
Bursa Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Çalan, “Türkiye’de hizmet veren 20 bini aşkın halk otobüsçüsünün yüzde 50’si bütünleşik bilet kapsamında hizmet veriyor. Ancak bu sistemin içinde yaşadığımız sorunları ne kadar anlatabildik. Bu konudaki eksiklerimize dikkat edilmesi gerekiyor. Bizler dolmuşçuluk, minibüsçülük yapmıyoruz. Biz halk otobüsü işletmecisiyiz. Biz katma değer yaratıyoruz. Özellikle bunun iyi anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Biz ÖTV ve KDV imkanları yaratılmasını istiyoruz. Bu imkanlar sağlandığında halk otobüsçüleri çok daha iyi hizmet verebileceklerdir” dedi.
İsmail Yüksel yeniden başkan
Konuşmaların ardından yeni yönetimin seçimine geçildi. 99 üyenin katıldığı seçimde, İsmail Yüksel 61 oy alırken 38 oy da Metin Mısır’a verildi. İsmail Yüksel başkanlığındaki Yeni Yönetim Kurulu iki yıl için göreve seçilmiş oldu.