Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde düzenleme yapılacağını belirterek, "Belge düzenlemelerinde bürokrasiyi azaltıyoruz ve bu süreçlerde notere gitme şartlarını ortadan kaldırıyoruz. Belge ücretlerinde yüzde 50’ye yakın indirim sağlamış olacağız bu çok önemli. Belge iptalini gerektiren 13 husus vardı bunları sadeleştirip üçe düşürüyoruz. " dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karayolu Taşıma Yönetmeliği Taslağı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.
Karayolu taşımacılığının disipline edilmesi, sektörde yer alanların belli mevzuatlara uygun hareket etmesi ve atıl kapasite oluşmaması için önemli yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Arslan, bu kapsamda atılan adımları anlattı.
Sektörün disipline edilmesi adına ciddi mesafeler alındığını bildiren Arslan, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde birtakım kolaylıklar sağlayacak çalışma başlattıklarını dile getirdi. Arslan, söz konusu çalışmanın 6 ay sürdüğünü belirterek, bu süreçte ilgili bakanlık, kurum, kuruluş ve sektör temsilcilerinin görüşlerini aldıklarını ve bunun üzerinde müzakereler yaptıklarını anlattı.
Belge iptalindeki 13 husus azalıyor
Söz konusu düzenlemeyle belge verme şartlarını hafiflettiklerini ifade eden Arslan, şunları kaydetti: "Belge ücretlerinde yüzde 50’ye yakın indirim sağlamış olacağız bu çok önemli. Belge iptalini gerektiren 13 husus vardı bunları sadeleştirip üçe düşürüyoruz. Yine belge düzenlemelerinde bürokrasiyi azaltıyoruz ve ayrıca bu süreçlerde notere gitme şartlarını ortadan kaldırıyoruz. Kişi e-devlet üzerinden işlemini yapıyorsa, otomatik olarak sorumluluğunu alıyorsa onu ayrıca notere göndermeye, memurun karşısına getirmeye gerek yok. E-devlet üzerinden de çok daha fazla hizmet alarak, kişilerin bulunduğu yerde internet üzerinden işlem yapabilmelerini sağlayacak çok önemli bir çalışma yapıyoruz."
Engelli indiriminde artış
Çalışmayla engellilere yönelik uygulanan indirimin de artırıldığı bilgisini veren Arslan, "Bu yönetmelikle birlikte engellilere uygulanan indirim miktarını yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarmış olacağız bu önemli." dedi.
Yönetmelik çalışmasıyla sektörün rahatlayacağının altını çizen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bence biz bu yönetmelik çalışmasıyla sektörü epeyce rahatlatacağız ama bir şartla, sektördeki disiplini elden bırakmadan, atıl kapasite oluşturmadan. Muhatapların hayatını, işlemlerini kolaylaştıracak, ücretlerini düşürecek çok daha önemlisi e-devlet uygulamasıyla ilgili ülke olarak çok önemli mesafe kat ettik. Bu sektörün de e-devlet uygulamalarından daha fazla yararlanmasını sağlayacak bir düzenleme yapmış olacağız, bunu bir yasal altyapıya kavuşturmuş olacağız."
Bakan Ahmet Arslan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa'nın 6. dünyanın 8. yüksek hızlı tren (YHT) işletmecisi olduğunu belirterek, bu durumun kendilerini hem fert hem de sorumluluk almış kişiler olarak memnun ettiğini söyledi. 1950'lerden sonra ihmal edilen demiryollarının devlet politikası haline gelmesiyle ülkenin katettiği mesafenin görüldüğüne işaret eden Arslan, "Biz bin 213 kilometre yüksek hızlı tren işletmeciliği yapıyoruz. Yaklaşık 4 bin kilometrelik inşaat, 5 bin 700 kilometrede de etüt projeler devam ediyor. Bu hedeflerimizi ortaya koymak, 2023 yılına yönelik katedeceğimiz mesafeyi göstermesi adına çok çok önemliydi." dedi.
"Yolcular YHT konforu istiyor"
Arslan, Ankara'dan Pendik'e kadar YHT konforunu gören yolcuların, trenin Pendik'te kalmasını istemediğini ve Haydarpaşa'ya, Avrupa Yakası'na kadar gidebilmek istediğini dile getiren Arslan, şöyle devam etti:
"İstanbul'dakiler de Marmaray'ın rahatlığını görünce istiyor ki her iki yaka banliyö hatlarıyla bağlansın, Halkalı'ya kadar Marmaray konforuyla seyahat etsin. Biz, Pendik'ten Halkalı'ya kadar olan banliyölerin kalan kısmının Marmaray standardına dönüştürülmesi çalışmalarını çok hızlı şekilde yürütüyoruz. Önümüzdeki yıl sonunda her iki yakadaki Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı banliyö hatlarını metro standartlarına getirmiş olacağız. 2018 sonu itibarıyla insanlarımız, bu hattı kullanabiliyor olacak. Ankara'dan kalkan YHT de Haydarpaşa Garı'na gidebildiği gibi arada bazıları Marmaray'ı kullanarak Avrupa Yakası'na geçmiş olacak, dolayısıyla ulaşım kesintisiz hale gelecek. Bunun dışında da İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi ile koordineli yürüttüğümüz birçok raylı sistem var."
İstanbul'da bir kişinin, aktarmayla da olsa şehrin herhangi bir yerine raylı sistemle gidebileceğini düşünürse araçla yola çıkmayacağını ifade eden Arslan, amaçlarının belediyeyle yapılan raylı sistemleri birbirini tamamlar şekilde banliyö ağı haline getirmek olduğunu bildirdi.
Arslan, Ankara'da da Keçiören metrosunun bu sene başında hizmete girdiğini anımsatarak, hattın Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) geldiğini, buradan da Tandoğan üzerinden Kızılay'a uzatılmasına ilişkin çalışmaların başlatıldığını kaydetti.
Bu yıl sonunda çalışmaları tamamlanacak Başkentray'ın hem banliyö hizmeti vermesi hem de YHT'nin Sincan'a gidişinin hızlanması adına önemli olduğunu vurgulayan Arslan, İzmir'de Torbalı-Selçuk raylı sistem hattının hizmete alındığını, diğer şehirlerde de benzer raylı sistem talepleriyle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.