Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) uzmanları tarafından özetlenen Yönerge, ilgili Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan Uluslararası Karayolu Taşıma Anlaşmaları çerçevesinde taşımaları düzenleyen yönergeyi sunuyoruz.
Yönergenin aslı özetin sonundaki linkte mevcuttur.
2014 Yılı Geçiş Belgeleri Dağıtım Esasları Yönergesi Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğümüzün internet sayfasında yayınlanmış ve 18.06.2014 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönerge kapsamında değişikliklere gidilmiştir.
• İade sisteminden kaldırılan belgelere Kırgızistan 3. Ülke Geçiş Belgesi eklenmiştir.
• Taşımacıların Yükümlülük ve Sorumluluklarına “ç) Geçiş belgesi alınarak yurtdışına çıkış yaptıktan sonra herhangi bir sebeple ikinci bir geçiş belgesi talep edilmemesi,” hükmü eklenmiştir.
• Avusturya tektip (ikili/transit/3.ülke) geçiş belgelerinin dağıtımında, ilgili belgelerinin %70’inin transit, %30’unun ise ikili taşımalara tahsis edilmesi hüküm altına alınmıştır.
• Avusturya üzerinden frigorifik taşıtlarla transit taşıması yapılan tıbbi müstahzarat - ilaç taşımalarına belge tahsisi yapılabilmesi için söz konusu yüklerin fatura değeri tutarı 250.000 Euro’dan 200.000 Euro’ya düşürülmüştür.
• Avusturya Ro-La tren hattı kullanımı karşılığı alınan ödül (bonus) geçiş belgeleri uygulamasında tren bileti aslını ilgili dağıtım bürosuna ibraz eden firmalara, ibraz ettikleri tren bileti tarihinin; 01.07.2014 tarihinden önce bir tarih olması halinde bir gidiş-dönüş veya 2 tek yön tren bileti kullanımı karşılığında bir adet Avusturya geçiş belgesi, 01.07.2014 tarihi ve sonrası olması halinde ise 3 tren bileti kullanımı karşılığında 2 adet Avusturya geçiş belgesi verilmesi şeklinde değişikliğe gidilmiştir.
• 4’er aylık dönemler halinde dağıtımı yapılan İtalya Geçiş Belge dağıtımları 2’şer aylık dönemler dağıtılması kararlaştırılmıştır.
• Avrupa Kıtası dışında kalan ülkelere İtalya üzerinden transit geçilerek yapılacak transit taşımalar için ilgili araca limandan-limana geçiş belgesi tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• Dönüş yönünde Sırbistan’dan yük alınabilmesi adına Sırbistan tektip geçiş belgelerinin %50’si yükün tamamı Sırbistan varışlı taşımalara, %50’si dönüş yükü ve transit taşımalara tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır. Ayrıca söz konusu Dönüş yükü ve transit taşımalar için ayrılan %50’lik kısmın ikişer aylık dönemler halinde kullanıma açılması ve iki ay içinde belgenin bitmesi halinde ilave belge verilmemesi ve belgelerin bitmemesi halinde kalan belgelerin takip eden dönemlere aktarılması hükme bağlanmıştır.
• İhraç kapsamında Bulgaristan’a veya Bulgaristan üzerinden gönderilen geçici plakalı taşıtları çekerek götüren yetki belgeli çekicilere, talep etmeleri halinde Bulgar ikili veya Bulgar ücretli transit geçiş belgesi tahsis edilebilmesi için geçici plakalı aracın yüklü olması şarta bağlamıştır.
• Rusya ikili geçiş belgeleri birer aylık dönemler halinde kullanıma açılması hükmü Yönergeye derç edilmiştir.
• Rusya’dan alınacak Dönüş yükleri için Rusya ikili geçiş belgesi tahsisi yapılmaması ve Rusya İkili Geçiş Belgeleri sadece Rusya’ya ikili taşıma yapan firma araçlarına tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• İhraç kapsamında Rusya üzerinden gönderilen geçici plakalı taşıtları çekerek götüren yetki belgeli çekicilere talep etmeleri halinde Rusya transit geçiş belgesi tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• Sarp veya Türkgözü veya Gürbulak’tan çıkış yaparak Kazakistan’a veya Kırgızistan’a yük götüren ve Rusya üzeri dönüş yapacak olanlara Rusya transit geçiş belgesi tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• Kırgızistan’a, Rusya’ya ve Kazakistan’a taşıma yapacak ve dönüş yükünü Ukrayna’dan alacağını beyan eden taşıtlara, talep etmeleri halinde Ukrayna boş giriş / üçüncü ülke ve Rusya transit geçiş belgesi verilmesi hükme bağlanmıştır.
• Azerbaycan taşımalarında Azerbaycan 3.ülke geçiş belgelerinin %75’i ülkemizi transit geçerek Azerbaycan’a taşıma yapacak taşıtlara tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• Gürcistan taşımalarında Gürcistan 3.ülke geçiş belgelerinin %75’i ülkemizi transit geçerek Gürcistan’a taşıma yapacak taşıtlara tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• Haydarpaşa, Zonguldak, Samsun ve Gürbulak sınır kapılarımızdan çıkış yapan ve dönüşte Gürcistan’dan ülkemize dönüş yükü alacak veya transit geçecek olan taşıtlara Bakanlıkça uygun görülecek sayıda Gürcistan tektip geçiş belgesi tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• Deniz sınır kapılarından bir ülkeye taşıma yapacak ve dönüş yükünü Slovakya’dan alacak olan firmalara talep etmeleri halinde Slovakya tektip geçiş belgesi tahsis edilir. Slovakya’ya boş giriş yaparak bu ülkeden ülkemize dönüş yükü alacak taşımalara tektip geçiş belgesi, 3 ncü ülke taşıması yapacak taşıtlara ise 3.ülke geçiş belgesi tahsis edilmesi hükme bağlanmıştır.
• İadesi zorunlu olan geçiş belgelerinden aynı ülkeye yönelik geçiş belgelerinin birinci uyarmanın veriliş tarihinden itibaren, bir yıl içinde dördüncü kez iade edilememesi halinde ihlale konu olan ülkeye ait geçiş belgesi 10 gün süreyle tahsis edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.