Erkan YILMAZ/ MERSİN
Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen'in yanı sıra ekonomi dünyasından ünlü ekonomist Ali Ağaoğlu, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, Koluman Otomotiv Genel Müdürü Cengiz Adak, Tedarik Zinciri ve Kalite Yönetimi Müdürü Volkan Beyazıt ve Satın Alma Müdürü Burak Saltık etkinlikteki konuşmalarıyla dikkat çektiler. Etkinlik, TREDER Genel Sekreteri Göktan Güçlü'nün sunuculuğunda gerçekleşti ve basın mensuplarının yoğun ilgisiyle canlı olarak yayınlandı.
Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, açılış konuşmasında küresel çalkantıların ve ekonomik dalgalanmaların zorluklarına değinerek, Koluman’ın bu dönemde sağlam adımlarla büyümeye devam edeceğini belirtti. Saltık, "Bugün dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmalar üretimden, lojistige, enerjiden, finansmana kadar her alanda dengeleri değiştirmiş durumda. Ama bu tip dönemlerde hiçbir zaman ümüdimizi kaybetmedik. Tarih boyunca en büyük atılımlar en zor zamanlarda yapılmıştır. Biz Koluman olarak bu dönemin zorluklarını aşmak için çalışmalara devam ediyoruz. Hem yurtiçinde, yurtdışında yatırımlarımız devam ediyor. Yeni projelerle, güçlü işbirlikleri ile farklı pazarlarda etkin bir şekilde yer alarak bu dönemi fırsata çevirmeyi arzuluyoruz. Bu başarı yalnızca bizim değil, değerli tedarikçilerimizin de başarısı olacak. Hep birlikte attığımız adımlar, birbirimize duyduğumuz güvenin ve işbirliğimizin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor” dedi.
Sadece bölgesel değil, küresel bir oyuncu olacağız
Koluman olarak geleceğe hazırlanmaya başladıklarını belirten Kaan Saltık şunları söyledi: Ayrıca, karbon emisyonlarını azaltmak, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak ve bu yönde endüstriyel yatırımları arttırmak, sektörümüzün geleceğini belirleyecek. Bu trende ayak uydurursak, oyuncu olarak kalabileceğiz ve böylece sadece bölgesel değil, küresel bir oyuncu olacağız. Ancak bu süreci bir zorunluluk olarak değil aynı zamanda bir fırsat olarak da görmeliyiz. Biz Koluman olarak bu dönüşümü benimsedik. Çevre dostu teknolojiler, sürdürülebilir üretim modelleri ile geleceğe hazırlanmaya başladık. Siz değerli iş ortaklarımızın da bizimle el ele vererek yatırımlarınızı artırmanızı, bu dönüşümde birlikte yol almayı çok önemli görüyoruz. Bir diğer önemli konu da otomasyon ve dijitalleşme süreçlerinin de giderek önem kazandığıdır. Endüstri 4.0 otomasyon sadece bir trend değil, verimliliği arttırmanın ve maliyetleri kontrol altında tutmanın en etkili yolu haline geldi. Teknolojiye yatırım yaparak üretim süreçlerini optimize etmek, yarınında dünyasında da rekabet avantajı sağlayacak.”
Hiçbir kriz sonsuza kadar sürmez
Dünya genelinde yaşanan belirsizliğe dikkat çeken Kaan Saltık, “Şunu çok iyi biliyoruz ki, hiçbir kriz sonsuza kadar sürmez. Şu an içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemlerde geçecek. Bundan önceki dönemlerde olduğu gibi. Belki de tekrar çok daha genişlemeci bir döneme tanık olacağız. Önümüzdeki yıldan itibaren. Biz ülke olarak bu tür krizlerin üstesinden gelme konusunda oldukça deneyimliyiz. Geçmişte nasıl büyüdüysek ve geliştiysek, gelecekte de aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Koluman olarak böylesi zor dönemlerde bile büyümemizi sürdürdüğümüzü hem yurtiçinde hem yurtdışında önemli yatırımlara imza attığımızı ve yeni pazarlarda varlık gösterdiğimizi paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Bizler geleceği olan inancımızı asla kaybetmiyoruz ve siz değerli iş ortaklarımızla daha da güçleneceğimize yürekten inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde yenilikçi projelere imza atacağımıza ve rekabetçi gücümüzü arttıracağımıza ve başarımızı katlayarak sürdüreceğimize inanıyorum. Son olarak burada bulunan iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize gösterdikleri özveri için çok teşekkür ederiz. Sizlerin emeği bizleri bulunduğumuz noktaya getirdi. Bunu hiç yadsımadık ve gelecekte birlikte çok daha güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum” dedi.
Ekonomide iyileşme yakın
Daha sonra kürsüye gelen Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin zorlu ekonomik koşulları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tüzmen, bu dönemin geçici olduğunu vurguladı. Türkiye'nin güçlü ekonomik altyapısı ve üretim kapasitesi sayesinde bu sıkıntıların aşılacağını, iş dünyasının ise bu süreçte dayanışma ve üretkenlikle büyümesini sürdüreceğini ifade etti. Tüzmen, ekonomideki iyileşmenin yakın olduğunu belirterek, bu tür buluşmaların birlik ve iş birliği ruhuna katkı sağladığını sözlerine ekledi.
Tedarikçi sayısı 2 yılda 405’den 595’e çıktı
Koluman Otomotiv Genel Müdürü Cengiz Adak, Koluman Otomotiv’in 1999 yılında başlayan üretim yolculuğu kendi ürünlerini geliştirmesiyle hız kazandığını belirterek, “2019 yılından beri de üretim, kalite ve verimlilik hedeflerimiz sürdürülebilir şekilde aşarak stratejik planlar dahilinde yoluna devam etmektedir. 2 yıl önce ilkini gerçekleştirdiğimiz Tedarikçi Günü’nde bizim mevcudumuz 762 kişiydi. O tarihte 405 tedarikçimiz ile birlikte süreçleri yönetiyorduk. 2 yıl önce ISO 500 listesinde 418’inci olduk. 2 yıl içinde tedarikçi sayımızı 595’e çıkardık. Çalışan sayımızı da 972’ye çıkardık. ISO 500 listesinde 254’üncü sıraya yükseldik. Bu veriler büyüdüğümüzün güçlü bir kanıtı. Tedarikçi Günü’nde tüm tedarikçileri bir araya getirerek sürdürülebilir kalite ve sürdürülebilir başarı ve sürdürülebilir optimum maliyet başlıklarını masaya yatırma fırsatını sunuyoruz. Birlikte daha büyük başarılara imza atacağımızın farkındayız, Tedarik kelimesine yeni bir bakış açısı katarak parça tedariğinden sistem tedariğine geçiş detaylarını bugün burada konuşuyor olacağız. Gelecekteki işbirliklerimiz için birlikte büyümeyi amaç ediniyoruz” dedi.
Koluman olarak gözümüzü hedeflerimizden ayırmıyoruz
Tedarik Zinciri ve Kalite Yönetimi Müdürü Volkan Beyazıt, konuşmasına Henry Ford’un, “Engeller gözünüzü hedeften ayırdığınızda gördüğünüz şeylerdir” sözüyle başladı ve şu şekilde devam etti: Biz Koluman olarak gözümüzü hedeflerimizden ayırmıyoruz. Sizlerin de desteğiyle ortak hedefler doğrultusunda engel tanımadan ilerlemek bize büyük mutluluk veriyor” dedi.
2024 zorlu bir yıl oldu
2024’ün oldukça zorlu geçtiğini vurgulayan Volkan Beyazıt, “Jeopolitik risk ve belirsizliklerin yaşandığı bir yıl olsa da Türkiye özelinde ekonomik sıkıntılar çok daha derinden hissediliyor. Yüksek enflasyon ve artan faiz ile artan maliyetler alım gücünün azalmasına, pazarda daralmaya ve üretim adetlerinde düşüşe geçti. Bu nedenle üretim planımızı 3400 adete kadar düşürmek zorunda kaldık. Bu durumdan sadece biz üreticiler değil, tedarikçilerimizinde etkilendiğini biliyoruz. Ancak şunu unutmayalım; zorluklar her zaman içinde büyük fırsatlar da barındırır. 2025 yılı ve sonrası temkinli öngörümüz doğrultusunda benzer adetlerde üretim planlarken, 2024 yılındaki 630 bin saatlik üretimimizi yüzde 13 arttırarak 710 bin saate çıkarmayı hedefliyoruz. Bu artışla üretimdeki savunma sanayi payımızı yüzde 37’den yüzde 44’e yükseltmeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde içinde bulunduğumuz koşulları lehimize çevirebilmek için siz değerli tedarikçilerimiz ile işbirliği içinde hareket etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Hep birlikte tüm süreçlerimizde kalite ve verimliliği arttırmaya, maliyetleri düşürmeye ve daha yalın ve sürdürülebilir olmaya odaklanmalıyız. Biz Koluman olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sizlerle olan işbirliğimizi daha güçlü zemine oturtmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz” dedi.
Parça tedariğinden, sistem tedariğine geçilmesi
“Tedarikçilerimizin sorunlarını dinlemeye, çözüm yolları bulmaya ve hep birlikte büyümeye kararlıyız” açıklamasını yapan Volkan Beyazıt, “ Yurtdışında 18 ülkede 45, yurtiçinde 26 şehirde 550 tedarikçimiz var. 4 kıtada 14 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu yıl iç pazarda daralma olsa da ihracat ciromuz önceki yılın üzerinde gerçekleşecek görünüyor. Yeni ürün ve pazar çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bu yıl inşaat ve lojistik tarafında düşüşler olsa da, özel projeler ve savunma sanayi tarafında iş hacmimiz artışlar gösterdi. Sizlere tavsiyem parça tedariğinden, sistem tedariğine geçmenizdir. Bu amaçla tedarikçi birleşme ve işbirliklerine de gidebilirsiniz. Sizlere destek olmak adına tedarikçi geliştirme ekibimizi yeniden yapılandıracağız, tedarikçi değerlendirme sistemimizi, stratejik partnerlerimizi belirleyecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Kalite, fiyat, teslimat saç ayakları değerlendirme için tek başına yeterli olmayacak. Bundan sonra yalın olgunluk, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, arge, ürge, sistem tedariği kabiliyeti, süreç ve sözleşmelere uyum gibi yeni kriterler eklenecek. Bu kriterlere göre yerinde denetimin sayısını ve etkinliğini arttıracağız. Tedarikçilerimizin performans değerlendirmelerini aylık ve çeyrek dönemler olarak paylaşacağız. Böylece geri bildirimleri zamanında yaparak gelişimlerini sürekli destekleyeceğiz. Birlikte ilerleyeceğimiz stratejik partnerlerimizi belirleyip hedeflere daha hızlı yol alacağız. Biz sonraki tedarikçi günümüzde stratejik partnerlerimizi belgelendirmeyi hedefliyoruz. Birlikte daha güzel günleri inşa etmek dileğiyle " dedi.
2024 yılı 5 milyar TL satın alma hacmi ile tamamlayacağız
Satın Alma ve B2B Müdürü Burak Saltık amaçlarının net olduğunu belirterek, “İş ortaklarımızla ortak yol haritamızı çizerken, beklentilerimizi daha da netleştirmek, güçlü bağlar kurmak, sürdürülebilir işbirliğimizi sağlamlaştırmak. Koluman Otomotiv Endüstri AŞ olarak ana stratejimiz; alt yüklenicilerimiz ve iş ortaklarımızla kalıcı bir büyüme ile başarıya ulaşmaktır. Son iki yıldır sizlerin uzmanlığınıza güvenerek kapasitemizi arttırdık ve bu süreçi tedarikçi geliştirme ve know how aktarımları ile destekledik. Artık bu sinerjiyi daha ileriye taşımak ve problem çözme seviyemizi en üst noktaya taşımak istiyoruz. En son buluşmamız 8 Kasım 2022 yılında oldu. O günden bugüne büyüme öngörülerimizi büyük ölçüde hayata geçirdik. 2024 yılı zorluklarla geçse de hedeflediğimiz büyüme oranlarına yaklaşıyoruz. Özellikle sivil ürünlerdeki azalmasını özel projeler ve savunma sanayi projelerimizle telafi etmeye büyük özen gösterdik. 2023 yılını yaklaşık 4.4 Milyar TL bir satın alma hacmi ile tamamlamış durumdayız. Eylül sonu itibariyle bu sene 3.7 milyar TL’lik satın alma hacmi elde ettik. 2024 yılını yaklaşık 5 milyar TL civarında bir satın alma ile tamamlayacağız. Onaylı tedarikçilerimiz ciddi öneme sahip olacaktır. 2023 yılında 72 tedarikçiye ziyaret gerçekleştirirken bu sayıyı bu yıl içerisinde 120’ye ulaştırdık. Önümüzdeki dönemde onaylı tedarikçi sayımızı ve artacak olan savunma projelerimiz ile yerlilik oranımızı arttırarak sizlere ek ciro ve iş sağlamayı öngörmekteyiz. Finansal zorlukların farkındayız. Ancak iş ortaklarımıza sözlerimizi tutmak ve destek olmak her zaman önceliğimiz oldu. 2025 yılı itilbariyle stratejik tedarikçi ağımızı genişletmeyi ve karşılıklı güven ilkemizle büyüyerek milli değerlere katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Birlikte kazanmaya devam edeceğiz” dedi.
Ekonomist Ali Ağaoğlu, dünya ve Türkiye ekonomisinde önümüzdeki yıl beklenen gelişmeleri tedarikçilerle paylaşarak, belirsizliklere rağmen iş dünyasında uzun vadeli stratejilere odaklanmanın önemini vurguladı. Sürdürülebilir büyüme ve yeşil dönüşüm konularında yapılan yatırımların gelecekte daha güçlü bir pozisyon sağlayacağını ifade etti.
Etkinliğin sonunda konuklar, konservatuar sanatçıları eşliğinde düzenlenen gala yemeğinde bir araya gelerek, sektörün geleceğini ve iş birliği imkanlarını değerlendirdiler.