Mercedes-Benz Türk - Grup Müdürü Gökhan Celasun: Consolidation Center ile yerel tedarikçilerimize yeni fırsatlar sunuyoruz

OTOMOTİV

Üretim kapasitesine sahip olup ihracat yapamayan veya hali hazırda Almanya üzerinden diğer lokasyonlara dolaylı ihracat yapan yerel tedarikçilerimizin küresel arenaya açılmalarına büyük fırsatlar sunacağız. Yerel tedarikçilerimiz kamyon ve otobüs üretim parçalarını Brezilya ve Amerika'ya daha kısa sürede ve direkt ulaştırma imkanına sahip olacak. Merkez, yerel tedarikçilerin ihracat hacimlerini artırarak ölçek ekonomisinden faydalanmalarına ve maliyet avantajı sağlamalarına da yardımcı olacak.

Röp: Erkan YILMAZ

Daimler çatısı altında 6’ıncı merkez olarak Mercedes-Benz Türk tarafından 4 Temmuz 2024 tarihinde İstanbul’da faaliyete geçirilen 7 bin metrekarelik alana kurulu Consolidation Center, 80 farklı tedarikçiden yedek parça temin edecek ve yurtdışına gönderecek. 600 farklı üretim parçası ile yıllık toplamda 400 konteynerlik gönderim yapmanın planlandığı yeni merkez ile ilgili Mercedes-Benz Türk Otobüs Kamyon Bütçeleme ve Mali Planlama Grup Müdürü Gökhan Celasun’a sorular yönelttik. 

■ Consolidation Center tedarik zinciri operasyonlarına 5 merkez ile hizmet veriyordunuz. Bu merkezler hangi ülkelerde ve ilk ne zaman oluştu ve bu oluşumun hangi ihtiyaçlar doğrultusunda hayata geçirildiğini düşünüyorsunuz?

- Günümüzün hızla değişen ticaret dünyasında, ihracat ve tedarik zinciri yatırımları büyük önem taşıyor. Sizlerin de bildiği gibi, Daimler Truck olarak ham maddelerimizin, parçalarımızın ve hizmetlerimizin çoğunu dünya çapındaki tedarikçilerden satın alıyoruz. Dolayısıyla verimliliği ve sürdürülebilirliği düşünürken sorumluluğumuz fabrikalarımız ve ürünlerimizle bitmiyor. Tedarik zincirimizin de verimliliği ve sürdürülebilirliği için yeni yatırımlar yaparak ve yeni adımlar atarak çalışıyoruz. 

Bu bağlamda Daimler Truck çatısı altında ilk Consolidation Center 2002 yılında Almanya’da açıldı. Bugüne kadar ise tedarik hacimlerine ve tedarik zinciri operasyonlarımıza bağlı olarak farklı zamanlarda açılışı yapılan 5 Consolidation Center, Daimler Truck AG’nin tedarik zinciri operasyonlarında hizmet vermekteydi. Almanya, Amerika, Brezilya, Japonya ve Hindistan'daki merkezlere ilave olarak altıncı Consolidation Center’ı da Temmuz başında Türkiye’de açtık.

■ Türkiye bu noktada yapı içerisinde 6’ıncı merkez oldu. Merkezin oluşumu için ne kadarlık bir yatırım yapılmış durumda? Kaç metrekarelik bir alan oluşturuldu? Bu merkez yerli tedarikçilere ve Mercedes-Benz Türk’e ne gibi katkılar sağlayacak?  

- Mercedes-Benz Türk, Daimler Buses ağı içerisinde en büyük entegre otobüs üretim tesisi olan Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Mercedes-Benz Trucks’ın 3 büyük kamyon üretim tesisinden biri olan Aksaray Kamyon Fabrikası ile Daimler Truck AG ağı içerisinde çok önemli bir konuma sahip. Altıncı Consolidation Center’ın Türkiye’de açılmış olması da bu önemli konumu daha da pekiştiriyor. 

7 bin metrekarelik alana kurulu Consolidation Center, yerli tedarikçilerden temin edilen üretim parçalarının deniz aşırı ülkelerdeki Daimler Truck tesislerine gönderimini sağlayacak. Bu bakımdan üretim kapasitesine sahip olup ihracat yapamayan veya hali hazırda Almanya üzerinden diğer lokasyonlara dolaylı ihracat yapan yerel tedarikçilerimizin küresel arenaya açılmalarına büyük fırsatlar sunacağız. Yerel tedarikçilerimiz kamyon ve otobüs üretim parçalarını Brezilya ve Amerika'ya daha kısa sürede ve direkt ulaştırma imkanına sahip olacak. Merkez, yerel tedarikçilerin ihracat hacimlerini artırarak ölçek ekonomisinden faydalanmalarına ve maliyet avantajı sağlamalarına da yardımcı olacak. 

■ Şu anda kaç yerli tedarikçinin ve ne kadarlık ürününün sevkiyatı gerçekleştiriliyor? Bu sistem içerisine yeni tedarikçilerin katılımı söz konusu olabilecek mi? 

- Proje kapsamında yaklaşık 80 farklı tedarikçiden kamyon ve otobüs parçaları tedarik edilecek. 80 tedarikçimizin 55’i İstanbul dışında bulunuyor. Sevkiyat yapılan yüksek hacimli iller ise İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Niğde. Merkez, 600 farklı malzeme sevkiyatı gerçekleştirebilecek durumda, şu aşamada 300’e yakın farklı malzeme için talep var.  Yeni tedarikçi konusunda elbette bir potansiyel var.  Bu merkez sayesinde üretim kapasitesine sahip olup ihracat yapamayan veya halihazırda Almanya üzerinden diğer lokasyonlara dolaylı ihracat yapan yerel tedarikçilerimize yeni kapılar açma noktasında büyük bir fırsat sağlamış olacağız.

■ Merkezde ilk etapta kaç kişi çalışıyor ve yıl sonunda veya 1 yıl süre sonunda çalışan sayısının kaça ulaşması hedefleniyor?

- Şu an anda merkezde yaklaşık 20 çalışan bulunuyor. Bu 20 kişinin tamamı ise yeni istihdam.  Önümüzdeki dönemlerde elbette bu istihdamın artması söz konusu olabilir. Bu kapsamda yerel tedarikçilerimize açtığımız kapılarla onların da dolaylı olarak istihdamına katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.

■ Merkezden ilk koyneyner gönderimine yönelik törene 2 Temmuz’da katıldık. Aradan geçen süre içerisinde ne kadar konteyner ve ürün gönderimi oldu? Yıl sonu hedefi nedir? 

- 600 farklı üretim parçası ile yıllık toplamda 400 konteynerlik gönderim yapmayı planlıyoruz. Şu an sevkiyat sıklığımız inbound operasyonlarımız için günde 6-10 kamyon arasında. Outbound operasyonlarımız için de günde 1.5 konteyner gönderim yapıyoruz. 
Faaliyete başladığımız Temmuz ayından bu zamana kadar Brezilya’ya 26 adet konteyner gönderdik. Ağustos ayının ikinci haftasında ise Amerika’ya ilk sevkiyatımızı gerçekleştirdik. 

■ Bu gönderimlerin sizin tarafınızdan yapılması ile tedarikçinin elde ettiği maliyet ve zaman avantajını nasıl bir hesaplamayla ifade edebilirsiniz? 

- Merkezimizin İstanbul’da olması, tedarikçilerimizden konsolidasyon merkezimize ve nihai müşteriye ulaşan nakliye rotalarını kısaltacak. Yerel tedarikçiler için operasyonel verimlilik artışı ve maliyet tasarrufu sunacak. Yerel tedarikçilerimiz daha önce katlandıkları ihracat prosedürlerine ve masraflarına katlanmamış olacaklar; bu noktada önemli bir maliyet avantajı sağlayacaklar. Ayrıca önümüzdeki dönemde tedarikçilerimizin bu merkezimizin katkılarıyla ihracat hacimlerini artıracaklarına ve istikrarlı bir büyüme yaşayacaklarına yürekten inanıyoruz. 

■ Otobüs ve kamyon parçalarında hangi ürün grubu daha ağırlıklı şekilde gönderiliyor? 

- Sevk edilecek ürünlerimizin %90’ı kamyon üretim parçasından, %10’u otobüs üretim parçasından oluşuyor. Buradan yola çıkan konteynerler Ambarlı limanından yüklenerek Brezilya’daki Sao Bernardo Fabrikası’na veya Amerika’daki Detroit Fabrikası’na gönderiliyor. ■

https://www.tasimadunyasi.com/e-gazete/tasima-dunyasi-gazetesi-30-agustos-2024-tarihli-h15063.html

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.