Bilmem kaç milyon yıl yaşındaki Dünya’nın üzerinde medeniyet dediğimiz uygarlık yaklaşık 15, hadi bilemediniz 20 bin yıl önce başlamış. İnsanla birlikte başlayan bu gelişme, daha çok yeni. Yirminci yüzyılla buhar gücünden daha çok yararlanılmaya başlanmış, elektrik bulunmuş, otomobiller geliştirilmiş, trenler en uzak mesafeleri yakınlaştırmış, hatta uzay çalışmaları başlamış.
Demem o ki, Dünyanın yaşına oranla insanlığın yaşı daha çok küçük. Büyüyecek mutlaka. Bazen şaşırtsa da her şey eninde sonunda rayına oturuyor.
Bizim gazetemizin başyazarı Dr. Zeki Dönmez, daha İstanbul Otogarında yöneticiyken, geçiş üstünlüğü denilen şeyin yanlış olduğunu, sadece cankurtaranlara verilmesi gerektiğini söylerdi. Polisin, valinin hele kamu görevlilerinin bu tür imtiyazlarla kayırıldığını söylerdi.
Bu sabah, ilk haber olarak gözüme çarpan, çakarlı araçların sağdan gitmesinin yasaklandığıydı. Yasal veya yasa dışı, arabasına bir çakar takan, emniyet şeridini işgal ederek uyanıklık yapıyordu. Artık yasaklandığına göre, bir süre sonra bu münasebetsizlik de silinecek demektir hayatımızdan.
Emniyet şeridi, acil ve önemli durumlar için kullanılması gereken, özel bir şerittir. Özellikle de sabah ve akşam trafiğin pik yaptığı saatlerde uyanıklar tarafından çakarlı araçlarıyla geçiş üstünlüğü ihlal ediliyordu.
Şimdi o, çocuklarımıza anı diye anlatılacak bir konu olacak.
Peki, “o kadar çok sorunumuz varken bu mu önemli” dediğinizi duyar gibi olduğum için başlığa çıkardım cevabımı: Parayla değil, sırayla!
Sırayı yeniden düzenlemek de bizim elimizde… Biz talep edeceğiz, hakkımızı arayacağız, kamuoyu oluşturacağız ve sonuç alacağız. Tabii, orada da bitmeyecek… Hayat var olduğu sürece sorunlar bitmeyecektir, çözüm üstüne çözüm bulunsa bile. Çünkü her çözüm yeni bir sorunun müjdecisidir.
Yapılması gereken bir an önce birlik sağlamak, öncelikli sorunlarımız üzerine yoğunlaşmak ve çözümü için kamuoyu oluşturmaktır.
Hiçbir sektörde olmadığı kadar federasyonumuz var. Anlı şanlı biraz da yandan çarklı bu federasyonlarda görevlendirilmiş onlarca insan çalışıyor. Her ne kadar büyük çoğunluğunun dönen tekeri yoksa da yollarda, sektörün içinden geldikleri için sorunlarımızı bilmeleri gerekir. Onları göreve, çalışmaya, otobüsçünün sorunlarını çözmeye davet ediyorum. ■