İstanbul Fuar Merkezi’nde 21 bin m2’lik alanda düzenlenen ve 200’den fazla katılımcı firmanın yer aldığı fuara, 25 farklı ülke katılım gösteriyor. 4 Mart Cumartesi akşamına kadar açık olacak olan Eurasia Rail fuarına; Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Fransa ise ülke bazında katılım gösteriyor. “Avrasya bölgesinin tek ve dünyanın en büyük 3 demiryolu fuarından biri” olma özelliğini taşıyan Eurasia Rail; bölge sektör profesyonellerini yeni yatırımlar, yeni ürün ve teknolojiler odağında bir araya getiriyor. Fuar ile eş zamanlı gerçekleşecek olan konferans programı sektöre bilgi akışı sağlayacak.
Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı - Eurasia Rail; 7. kez kapılarını açtı. 2 - 4 Mart 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nin 21 bin m2’lik alanında devam edecek fuar; konferans programında sektördeki gelişme ve yenilikler ile yatırımlar da gündeme getirilecek. Fuar; T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, T.C. Devlet Demiryolları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB, KOSGEB ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı tarafından da destekleniyor.
Açılış töreninde konuşma yapan
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek: “Bir ülkenin kalkınması için olmazsa olmaz diyebileceğimiz şey o ülkenin ulaşımında yapılacak büyük ve etkili değişimlerdir. 2011 yılından itibaren düzenlenen Eurasia Rail fuarımızın da sektöre çok büyük katkıları olduğunu söyleyebiliriz. Bugüne kadar karayolları, denizyolları, havayolları ve demiryolları sektörlerine toplu olarak yapılan yatırım 304 milyar TL ve bu yatırımda en büyük pay 60 milyar TL ile demiryollarına ait. Bu yatırımlar ülkenin kalkınmasını sağlıyor ve yatırımlar ne kadar verimli yapılırsa kalkınmada o kadar hızlı oluyor. 2023 yılında hedefimiz; mevcut olan 12.500 km’lik demiryolu ağını 25.000 km’ye çıkarmak. Bu anlamda 2023 yılında demiryolu sektörüne 500 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Eurasia Rail fuarına ulusal ve uluslararası 200 kuruluşun katılmış olmasının da sektördeki güzel gelişmelerin bir yansıması olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda da fuara katılımın artarak devam edeceğine inancımız tam.” dedi.
ITE Turkey Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Başer: “Yakın zamana kadar sadece ithalatçı ülke konumunda olduğumuz sektörde gerek yurtdışı ortaklı, gerekse %100 yerli sermayeli yatırımlarla Türkiye artık köprü ülke değil, demiryollarında merkez ülke konumuna gelmiştir. Geçtiğimiz yıl fuarımızın açılış törenini katılımıyla onurlandırarak değerli bilgi ve birikimlerini bizlere aktaran sayın başbakanımız Binali Yıldırım’ın tavsiyelerini de dikkate alarak, bakanlık ve T.C.D.D. ile birlikte bu konuyu projelendirdik. Tüm iş ortaklarımızla birlikte Eurasia Rail fuarımızı; bu yıldan itibaren iki yılda bir gerçekleştirme ve İzmir’e taşıma kararı aldık. Sektörümüz 10 – 12 Nisan 2019’da, fuarizmir’de ürün ve hizmetlerini daha geniş bir alanda sergileme imkanına kavuşacak. Yeni projemizin müjdesini de buradan vermekten mutluluk duyuyorum. 2018 yılında demiryolu sektöründeki en son teknolojilerin yer alacağı “İstanbul Demiryolu Teknolojileri Kongre ve Fuarı” - IRT’yi, 1 – 2 Mart 2018’de yine burada gerçekleştireceğiz. Bu iş platformunda, Eurasia Rail’den farklı olarak, sadece sektörün teknolojik gelişme ve yenilikleri sergileniyor olacak ve bilgi akışı sağlanacak.”dedi.
Fuar boyunca devam edecek konferans programında; “Demiryolu Açık Oturumu”, “Kent içi Raylı Sistem Sorunları”, “Yeni Demiryolu Mevzuatı”,“Demiryolu Çeken-Çekilen Araçlarındaki Gelişmeler”, “Demiryolu Güvenliği”, “Demiryollarında Özel Konular” başlıkları altında gerçekleşecek panellerde ise; “Toplu Taşımanın Yerli Ekonomi Üzerindeki Etkisi”, ”Kent içi Toplu Taşımada Kurumsallaşma”, ”Otomasyon”, “Güvenlik”, “Enerji Tasarrufu”, “Yenilenebilir Enerji”, “Maliyet Azaltma”, “Yeni Üretim Teknikleri” ve “Demiryolu Yol Emniyeti: Otomatik Hat Uyarı Sistemleri” ile ilgili bilgiler katılımcı ve ziyaretçilere sunulacak.
Fuara dair görüşlerini paylaşan ITE Turkey Nakliye & Lojistik Grup Direktörü Moris Revah: “Dünya üzerinde raylı sistemler hızlı, ekonomik, çevre dostu, güvenli ve çağdaş sistemler olmalarından dolayı her geçen gün daha da önem kazanıyor. Bu yıl fuarımız; Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 25 ülkenin katılımı ile gerçekleşiyor. Yeni satın alma, iş geliştirme, yeni iş ve işbirliği fırsatları yaratılmasına platform oluşturan Eurasia Rail, demiryolu sektörüne ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.”
Türkiye’de başarılı projelerin sayısının gün geçtikçe arttığını belirten Moris Revah;”Demiryolu sektöründeki başarıları ile dünya devleri tarafından dikkatleri üzerine çekmeyi başaran yerli üretim tramvaylarımızın, Türk sanayisine ve mühendisliğine olan olumlu yansımalarını gün geçtikçe daha fazla görüyoruz. Günümüzde artık demiryolu sektörü ile ilgili dünya devleri yerli tedarikçilerimizden yurtdışı projelerinde de faydalanmak istiyor. Bu Türk demiryolu sektörünün geleceği ve yerli üreticilerimiz için çok güzel bir gelişme. Türk Demiryolu sektörünün hedefleri arasında; 7.500 km yüksek hızlı demiryolu ve 4.000 km konvansiyonel demiryolu olmak üzere 13.000 km demiryolu yapılarak, toplam 25.000 km demiryolu uzunluğuna ulaşılması planlar arasında yer alıyor. Ayrıca 4.400 km’lik hat yenilemesi yapılarak tüm hatların yenilenmesinin tamamlanması, demiryolu taşımacılık payının; yolcuda %10’a ve yükte %15’e çıkarılması ve demiryolu sektörünün serbestleşme sürecinin tamamlanması hedefleri var. Eurasia Rail fuarı, sektörün 2023 hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı hedefliyor” dedi.