Tüm bu çalışmalar sonucunda yollara çıkan CNG’li Conecto’nun körüklü versiyonu, 29 Ağustos Perşembe günü, İstanbul-Haliç Kongre Merkezi’ndeki Gazprom Mavi Koridor Rallisi’nde sergilendi. Doğalgaz ve türevlerini yakıt olarak kullanan araçlar katılımcılar tarafından incelendi.
Toplam yatırım 1,3 milyon Avro
Mercedes-Benz Türk, sadece CNG’li otobüsler için farklı alanlarda 1,3 milyon avronun üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Hoşdere Otobüs Fabrikası içinde, CNG’li otobüse tamamen elektronik cihazlarla 200 bar basabilen dolum tesisi için 2015 yılından günümüze 350 bin avroluk yatırım yapıldı. Bu tesisteki gaz kaçak tespitine dair düzenlemeler için de 150 bin avroluk yatırım gerçekleştirilmesinin sonucunda yaklaşık yarım milyon avroya yakın yatırım yapılarak bu alanda Türkiye’nin en büyük çalışmalarından biri gerçekleştirildi. Yeni bağlantı sistemleri, gaz sızdırmazlık testi ve CNG’li araçlar için patlamaya karşı önlemler kapsamında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında çalışanlara eğitim programları da uygulandı.
Tekstil kaplamalı tavan
CNG’li otobüsler için özel olarak geliştirilen tekstil kaplamalı tavan uygulaması Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Ar-Ge Merkezi’nin bir inovasyonu olarak öne çıkıyor. Plastik veya benzer diğer malzemelere göre boyanması gerekmeyen tekstil tavan uygulaması; hafiflik, güvenlik ve ekonomiklik gibi sağladığı avantajların yanı sıra çevreci bir kullanım sağlıyor.
Otobüslerinde ilk olarak kabin içindeki hava kanallarında tekstil uygulamasına giderek yüzde 40’a varan hafiflik avantajı elde eden Mercedes-Benz, bu malzemeyi tavan kaplamasına da uyarladı. ■