2014’te yüzde 20 büyüme
2014 yılını iştiraklerle birlikte 400 milyon TL konsolide ciro ile kapatacaklarını açıklayan Levent Birant, “Geçen yıla göre bu seviye yüzde 20 büyümeye dert geliyor” dedi.
Günde 280 bin kişi taşıyor
Gürsel Turizm’in 700’ü özmal, toplam 7 bin araçla günde 280 bin kişi taşıdığını belirten Levent Birant, “Personel ve öğrenci taşımacılığında İstanbul dışında, Kocaeli, Eskişehir İzmir, Samsun, Diyarbakır, Antalya’da faaliyetlerimiz var. Samsun, İzmir ve Eskişehir’de bu yıl büyük bir ilerleme kaydettik. Gelişimler, plaka tahdidi olduğu için yavaş olabiliyor, ama özellikle Samsun da önemli bir yapılanmayı tamamladık” dedi.
2015’te araç yatırımları artarak sürecek
2015 yılında araç yatırımlarının büyüyerek devam edeceğini vurgulayan Birant, özmal araç sayısının 700’e ulaştığını belirtti. İş yapış modellerini değiştirdiklerine dikkat çeken Levent Birant, “İstanbul’da personel ve öğrenci taşımacılığı alanında çok ciddi seviyelere gelindi. Yeni mevzuat düzenlemeleri, regülasyonlar ve kurumların bizden beklentilerinin daha da artması, özmala yönelik çalışmayı beraberinde getirdi. Önümüzdeki üç beş yıl içerisinde filolardaki araç sayısının 3/4’ü özmala dönecek gibi gözüküyor. Gürsel Turizm olarak çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. 2015’te tutarı da yüksek ciddi bir araç yatırım sürecimiz olacak, şu anda yatırım bütçesine yönelik görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Şehirlerarasında firma alabiliriz
Önümüzdeki süreçte şehirlerarası otobüs taşımacılığında konsodilasyonların olacağını düşündüklerini ifade den Levent Birant, “Özellikle bu alana yönelik yatırımlarımız artacak. Şehirlerarasında İzmit Seyahat ve Efe Tur ile devam eden oyunculuğumuzu bir miktar daha büyütmeyi planlıyoruz. Buna yönelik hazırlıklarımız sürüyor. Şehirlerarasında firma ulusal çapta yeni bir satın alabiliriz. Bütün bu çalışmaları kesinleştiğinde sizlerle paylaşacağız. Biz beş yıl içerisinde şehirlerarasında hızlı trenin dinamiklerinin daha da yerine oturması ile firma sayısının beşe kadar inebileceğini düşünüyoruz. Biz bu ilk beş içerisinde yer almayı istiyoruz. Bu yılı da 6 milyon yolcu taşıyarak kapatacağız” dedi.
Seyahat sayısı artıyor
Hızlı trenin şu anda etkisinin sınırlı olduğunu belirten Levent Birant, “Seyahat sayıları artıyor. Hızlı trenin de, bizimde, uçağın da müşterisi olacak. Ülkemiz çok ciddi sınavlardan geçti. Türkiye bundan sonra da büyümeye ve gelişmeye devam edecek” dedi.
Kentiçinde yoğunlaşacağız
Gürsel Turizm’in turizm taşımacılığı alanında bir yoğunluklu çalışma yürütüp yürütmeyeceği sorusuna, “Biz hizmet verdiğimiz kurumsal firmaların bu yöndeki taleplerine cevap veriyoruz. Turizm taşımacılığı alanında yoğunlaşmak gibi bir projeksiyonumuz yok. Biraz daha kentiçi odaklı yürümek istiyoruz. Ağırlığımızı uluslararası ve Türkiye pazarında bu yönde vermeye çalışacağız” diyen Birant, yeni büyükşehir statüsüne kavuşan iki ilde kentiçi ulaşıma yönelik görüşmelerin devam ettiğini de belirtti.
İki yeni uluslararası proje
Levent Birant, uluslararası alandaki faaliyetlerine yönelik şu açıklamalarda bulundu: “2012 yılından itibaren uluslararası alanda da yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunuyoruz. Gürsel International adıyla bir şirketimiz var. 2013’ten itibaren Suudi Arabistan, Bahreyn, Batı Afrika ve Yakın Asya’da devam eden projelerimiz var. 2015 yılı içinde sizlerle paylaşabileceğimiz iki yeni projemiz olacak. Çalışmalarımız sürüyor.” ■
İstanbul’da zaman zaman yükselen sesle plaka tahdidi uygulanması taleplerine yönelik değerlendirme yapmasını istediğimizde Levent Birant, önemli bir bilgiyi de paylaştı: “İstanbul Ticaret Odası’nda 24 Aralık’ta zümre toplantısı gerçekleştirilecek. Orada sürpriz bir gelişmeyi duyma imkanı da elde edeceksiniz. Ciddi bir sürprizimiz olacak. Yıllarca bunun karşısında durduk ama artık süreç bunu bir ihtiyaç haline getirdi” dedi.
Levent Birant, raylı sistemlerin bulunduğu güzergahlarda servislerin kaldırılmasına yönelik açıklanan kararı değerlendirdi: Buna yönelik ilk düşünce İstanbul’da UKOME toplantısında 3 yıl önce zaten gündeme gelmişti. Özellikle Maslak arterinde çok ciddi bir trafik sıkışıklığı vardı. Hacıosman Metrosu’nun devreye girdiği dönemde, Zincirlikuyu’dan itibaren araçları sokmayalım diye lokal olarak gündeme gelmişti. Bizim için bu çok yeni bir karar değil. Bu konu her zaman için olabilecek bir şeydi. Bence çok doğru bir karar. Ben destekliyorum. Olması gereken de buydu. Bizde buna uyum göstermek için tabii ki elimizden geleni yapıyoruz. İstanbul’da raylı sistem şu anda 145-150 km seviyesinde. 770 km’ye kadar çıkarılması hedefi var. Özellikle personel taşıma tarafında daha fazla, öğrenci tarafında daha az daralma olacaktır diye düşünüyorum. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 40-50 civarında servis sektörü daralır. Ama 2018’e kadar çok bir düşüş beklemiyoruz. Başlangıçta nasıl kademe kademe büyüdüyse ihtiyaca göre kademeli bir şekilde azalacaktır. Tamamen bitmesi söz konusu olamaz. Biz aslında bunu öngörerek planlar yapıyorduk. Bu bağlamda, servis sektörüne yeni girişler değil çıkışlar olacak. Ama bu, dediğim gibi çok hızlı olmayacak, zaman alacak. Bu tabiatıyla, yine bizim talep ettiğimiz şekilde, plakaların belirlendiği, servis hizmetlerinde tahditli plakalı araçlarla daha disiplinli, daha kontrollü bir çalışmaya yol açacak. 24 Aralık’taki Zümre toplantısında, hükümetin açıkladığı plan çerçevesinde, yeni bir düzenleme olur diye ümit ediyoruz.