HABER: ERKAN YILMAZ
“2015’te 12 ton kamyon pazarı ve seyahat otobüs pazarı beklediğimizin de üzerinde bir büyüme gösterdi. Kamyon pazarının büyümesinde devam eden altyapı projelerinin çok büyük etkisi var. Ancak seyahat otobüs pazarındaki büyümeye yönelik bir değerlendirme yapmak zor. Ben otobüs sektörünün rasyonalitesini 16 yıldır anlamakta güçlük çekmiş biri olarak onu çok ölçemiyorum. Kamyon müşterilerimiz daha rasyonel. Tuncay Bekiroğlu; 2016’da çekici pazarı 30-31 bin, seyahat otobüs pazarı ise 1200 civarında olmasını bekliyoruz.”
“2015’te 12 ton kamyon pazarı ve seyahat otobüs pazarı beklediğimizin de üzerinde bir büyüme gösterdi. Kamyon pazarının büyümesinde devam eden altyapı projelerinin çok büyük etkisi var. Ancak seyahat otobüs pazarındaki büyümeye yönelik bir değerlendirme yapmak zor. Ben otobüs sektörünün rasyonalitesini 16 yıldır anlamakta güçlük çekmiş biri olarak onu çok ölçemiyorum. Kamyon müşterilerimiz daha rasyonel. Tuncay Bekiroğlu; 2016’da çekici pazarı 30-31 bin, seyahat otobüs pazarı ise 1200 civarında olmasını bekliyoruz.”
Tuncay Bekiroğlu, 2015’i değerlendirirken, 2016 yılına yönelik düşüncelerini paylaştı. Kamyon ve otobüs pazarını etkileyen çok faktörün bulunduğunu vurgulayan Tuncay Bekiroğlu, “Bizim işimiz Türkiye ekonomisinin gelişimi, döviz kurları, faiz oranları ile birebir bağlantılı. Bugün ‘döviz kuru ortalaması 2016’ta şu olacak’ diyebilen birisi zengin olur. Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Her an bir savaş riski var. 12 Ocak Salı günü ne yazık ki; çok vahim bir olay yaşadık. Bunların hepsi müşterimizin moralini etkiliyor. Turizm etkileniyor. Turizm etkilenince yine bir kısım müşterilerimizde bundan negatif olarak etkileniyor. Yalnızca otobüsçü müşterimiz değil otele yük taşıyan müşterimiz bile etkileniyor. Ekonomideki her şey birbiri ile bağlantılı” dedi.
Ölçüm yapmak çok zor
Bekiroğlu, dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin belirleyici bir unsur olduğuna dikkat çekti: “Dünya ekonomik konjonktüründe Çin yeterince büyüyecek mi, büyümeyecek mi endişesi var. Avrupa Merkez Bankası parasal bir genişlemeye devam edecek mi, etmeyecek mi? ABD Merkez Bankası kaç faiz artışı yapacak? Bunlar önümüzde duruyor. Gelişmekte olan ülkelerden Brezilya, Rusya çökmüş durumda. Bunlar ne zaman toparlanacak? Bir kere dünya konjonktüründen kaynaklı sıkıntılar var. Türkiye geçen yıl iki seçim atlattı. Uzun bir süre bir daha seçim yaşamayacağımızı umuyoruz. Çünkü stabilite çok önemli. Seçim dönemleri müşterimiz için ciddi belirsizlik olan bir dönem. Yatırımların ertelendiği bir dönem. Gerek yurtdışı, gerek yurtiçi belirsizlikler nedeniyle, faiz oranları, iş hacmi ve döviz kurları nerede olacak, çok ölçemiyoruz.”
Böyle bir 2015 beklemiyordum
Tüm yaşananlara rağmen bir planlama yapmak zorunda olduklarını belirten Tuncay Bekiroğlu; “2015’te düşüncemizin çok ötesinde büyüklükte bir kamyon pazarı oldu. 12 ton üzerinde 36 bin adedin biraz üzerinde, 6 ton ve üzerinde ise 40 binin üzerinde bir pazar oldu. Ne yalan söyleyeyim, ben 2015’e girerken böyle bir pazar beklemiyordum. Bunda devam eden altyapı yatırımlarının katkısı büyük. İşte, üçüncü havalimanı, orada 2500 kamyon çalışıyor. Üçüncü köprü-İstanbul-İzmir otoyolu gibi altyapı yatırımlarının çok büyük etkisi var bu patlamada. Aynı durum seyahat otobüs pazarı için de geçerli. Orada da pazar umduğumuzun çok üzerinde arttı. Halbuki orada çok ayrı bir kriz, ayrı bir konsolidasyon yürüyor. İlginç bir şekilde ekonomik kriz ve siyasi konjektürden bağımsız yürüyor. Bu kadar bir negatif dünya konjektürü ve ulusal konjektür içinde beklemiyorduk tabii.
Otobüs pazarı 1200
Tuncay Bekiroğlu; 2016 yılında kamyon ve otobüs pazarında bir miktar düşüş beklediğini vurguladı: “En azından yakın bir dönemde bir seçim görmüyoruz şu anda. Ya da olursa çok ani olur. Ben 2016 pazarının 2015’ten bir miktar düşük olacağını düşünüyorum. Kısmen Euro 6 geçişinden dolayı böyle olacak. Çünkü Euro 5’ten Euro 6’ya geçerken bir maliyet ve hassasiyet farkı var. Bundan dolayı yatırımcılar alımlarını öne çektiler. Bir miktar stok var. O araçlar satılır, daha sonra bir miktar yavaşlama olur. 12 ton üzeri pazarın 30-31 bin civarında kalacağını, 2015’teki 36 bin seviyesine ulaşmayacağını düşünüyorum, her ne kadar daha az belirsizlik ortamı olsa da. Seyahat otobüs pazarının da 1200 civarında olacağını düşünüyorum. Tabii, bu planları daha önce yaptık. Uçağı düşürmemiş, Sultanahmet’teki patlama olmamıştı; bunlar revize edilecek. O kadar zor bir coğrafyada yaşıyoruz ki planlama yapma açısından zor bir süreç. Seyahat otobüs pazarının rasyonalitesini 16 yıldır anlamakta güçlük çekmiş biri olarak, onu çok ölçemiyorum. Kamyon müşterilerimiz daha rasyonel, Allaha şükür.”
Euro 6 ile fiyat artışı pazarı belirlemez
2016 yılında pazarı belirleyecek etkenin Euro 6 ile araçlara yansıyacak zammın olmayacağını belirten Bekiroğlu, “Bir miktar stok var. Yılın yarısını geçirmez. Sektörün toplam stokunun 10 bin civarında olduğunu düşünüyorum. 3-4 ayı geçirir. Ben, ‘fiyatlar 10 bin Euro arttı, bunun için pazarda radikal düşüş olacak’ demem. Peki, nasıl olacak? Bu araçların kullanılacağı mecralarda ihtiyaç ne kadar olacak, oraya dönüp bakmak lazım. Eğer Türkiye ekonomik olarak planlanan, arzu edilen büyümeyi sürdürürse, o iş kamyonlarının kullanılacağı sahalarda ihtiyaç devam ederse; 10 bin Euro, pazarı geri götürmez. Pazarı belirleyecek şey 10 bin Euro farkı değildir, pazarı belirleyecek şey ekonomik büyüme, faiz oranları, siyasi belirsizlikler ve döviz kurlarıdır” dedi. ■