Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı: Servisçiye özel kredi verilmeli

RÖPORTAJ

Servisçi esnafının yaşadığı ekonomik kayıpların giderilmesine yönelik daha kalıcı çözümler bulunması gerektiğini belirten Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı, “Servisçiler şu an borçlarını ödeyemiyor. Servisçiye acilen bir yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi imkanı sağlanmalı. Bu kredinin alt limiti 30 bin üst limiti de 50 bin TL olabilir. Yalnız, bu kredi verilirken sicil konusunda da bir düzenleme yapılması ve sicile bakılmaması gerekiyor. Servisçi borçlarını ödeyemediği için sicili de bozuldu” dedi.

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gıda yardımı dağıtımına yönelik servis araçlarını kullanma kararı almasının ardından bir görüşme gerçekleştirdik. Başkan Elmadağlı, “Bu adım 28 araçlık ve günlük 450 TL’lik bir kiralamayı içeriyor. Süresi de 25 günlük. Çok küçük bir adım olsa da servisçiler için bir nefes olacak. Bu 28 araçlık ve 25 günlük işte, 5’er günlük periyotlarla araçların değişimini sağlayarak daha fazla servis esnafımızın faydalanmasını sağlayacağız. Başkanımız Mansur Yavaş, çok ağır ekonomik kayıplar yaşayan servis esnafına yönelik destek taleplerimizi cevapsız bırakmadı. Servis esnafımıza yönelik ilk olarak ramazan ayında 500 servis esnafımıza maddi yardımda bulunuldu. Yine 2 bin 500 servis aracımıza ücretsiz panel takıldı. En son olarak da 1255 servis şoförümüze 550 TL maddi yardımda bulunuldu. Odamıza belediye tarafından 4 bin adet her biri 5 litrelik dezenfektan gönderildi. Bunun yanında maske taleplerimiz karşılandı. Yine yol güzergah izin belgesi ücreti 530 TL iken bu ücret yüzde 50 indirildi. Hiç almayan iller de var. Bizim de talebimiz bu yöndeydi, ama Meclisten bu şekilde karar çıktı” dedi. 

Sicile bakılmadan kredi 
Servis esnafına yönelik yapılan yardımların sadece nefes aldırdığını ancak daha kalıcı çözümler sağlanması gerektiğini vurgulayan Tuncay Elmadağlı, “Mevcut kredilerin acilen 2021-2022 eğitim-eğretim döneminin başlamasına kadar ertelenmesi gerekiyor. Nisan-Mayıs-Haziran borçları ödemesi Ekim ayında başlamak üzere ötelenmişti. Ancak okullar tam olarak açılmadan tekrar kapandı. Esnafımız şu anda çok ciddi mağduriyet yaşıyor. Uzun süredir hiçbir gelirleri yok. Borçlarını ve aldıkları kredileri ödeyemiyorlar. Hibe kredisi olursa güzel olur, olmazsa bile 1 yıl geri ödemesiz, faizsiz kredi olursa çok güzel olur. Bunun alt sınırının 30 bin üst sınırının 50 bin TL olması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada sicil konusunun da bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Zaten hiçbir geliri olmayan servisçinin, borçlarını ödeyemediği için sicili bozuldu. Bu krediler sicile bakılmadan verilmeli” dedi. 

Esnaf Sandığı
Gaziantep Oda Başkanı İsmet Özcan’ın Bağ-Kur’lu olarak ödeme yapan esnafın SSK’lılar gibi işsizlik ödeneğinden faydalanması gerektiği yönündeki Taşıma Dünyası’nda yayınlanan açıklamalarını okuduğunu belirten Tuncay Elmadağlı, “Bu çok güzel olur. Ancak daha önce bir esnaf sandığı kurulması yönünde bir çalışma vardı. Bu tür durumlarda esnafa destek çıkılması sağlanabilecekti. Bunun kuruluşu ertelendi. TESK’in programında buna benzer bir sistem vardı. Kanuni bir çalışma yapılması gerekiyordu.

Bunun kanun hükmünde bir kararname ile hayata geçebileceğini düşünüyorum. 
Bu süreçte en önemli olan insanların yaşamasını, ayakta kalmasını sağlayacak adımları atabilmek. Bu tür düzenleme yapılabilir. Bu süreçte mağdur olmayan çalışabilen servis esnafı da var. 5 bin TL ve altında fatura kesen servisçiye bu desteğin verilmesi gerekiyor. İşi gücü kötü olmayan kimsenin de öldüm, bittim demesinin anlamı yok. Sadece personel taşımacılığı olan servis esnafının çok fazla problemi yok. Ama bir personel, bir de okul yapan servis esnafı var. Öğrenci tarafı bitti. Personelde bir iş yapıyor, ancak şoför maaşını çıkartabiliyor. Şoförü çıkaramadığı için şoförün maaşını vererek devam edebiliyor. Aslında para kazanmıyorlar, sadece araçları çalışmış görünüyor. Öbür tarafta okul tarafı yapan servisçi esnafı çok daha fazla mağdur. Evden çalışma Ankara’da çok etkili olmadı. Yüzde 20 civarında araç boşa çıktı. Geçen seferki kısıtlamada 50 araçlık iş 10 araca, 80 araçlık iş 30 araca düşmüştü. Şu an esnek çalışma sürecinde çok mağduriyet yaşanmıyor, ama yüzde 20 boşa çıkan araç sıkıntısı var” dedi.

Plakaların askıya alınma talebi
Aracını satıp çıkmak isteyenin çok fazla olduğunu da vurgulayan Tuncay Elmadağlı, “Kredisini ödeyemeyen birçok esnafımız var. Bu insanlar araçlarını satarak borçlarını ödeme arayışı içinde. Bu plaka fiyatlarını da düşürüyor. Bizim, plakaların askıya alınması yönünde bir talebimiz var. Bu kararın ilk UKOME toplantısında alınmasını bekliyoruz” dedi.

Yüz yüze eğitim başlayabilir
2020’nin hem dünya hem de ülkemiz için sorunlu bir yıl olarak geride kalacağını belirten Elmadağlı, “2021’den, ilk önce, Allah’tan sağlık bekliyoruz. Korona düzelirse bizim bunları konuşmamızın hiçbir anlamı kalmayacak. Korona biterse bunları konuşmayacak ve işimize döneceğiz. Yine de kredilerimiz 2022’ye ertelenirse çok olumlu olacak. Aşı ile ilgili olumlu gelişmelerle birlikte sömestr tatili sonrasında 25 Şubat’ta okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını umuyoruz” dedi. ■

Ankara Büyükşehir Belediyesi gıda yardımı dağıtımına yönelik servis araçlarını kiraladı Tuncay Elmadağlı: “28 araçlık ve günlük 450 TL’lik bir kiralamayı içeriyor. Süresi de 25 günlük. Çok küçük bir adım olsa da servisçiler için bir nefes olacak. Bu 28 araçlık ve 25 günlük işte, 5’er günlük periyotlarla araçların değişimini sağlayarak daha fazla servis esnafımızın faydalanmasını sağlayacağız.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.