Her şeyden önemlisi, çocukların can güvenliği ve güvenli bir şekilde taşınması… İzmir’de ve Ümraniye’de yaşanan olayların ardından bu Yönetmelik çalışması başladı. Tüm bunların okulların önünde pazar alanı oluşması, firmaların öğrenci kapma yarışına girmesiyle bunu fiyat düşürerek yapması ve firmaların karşı karşıya gelmesinden kaynaklandığını söylemiştik. Gördüğümüz kadarıyla bir iyileştirme yok, bu bir soru işareti. Bununla ilgili daha sonra bir çalışma yapılır mı bilmiyoruz ama bunu önleyecek bir gelişme yok. Araç içi kamera, sensor ve kayıtların 30 gün saklanması maliyet artışına neden olacak. Özel okullarda çalışan araçlarda GPS vardı, devlet okullarına da zorunlu tuttuğunuz zaman, -özellikle belli bölgelerde fiyatlar çok düşük, UKOME’nin belirlediği fiyatların çok altında taşıyan esnaf var- sektör mensuplarımız bu maliyetlere nasıl katlanacak? Bunların çocukların can güvenliğine ne kadar hizmet edebileceği konusunda da soru işaretleri var. Sonuçta bu çalışmaya tamamen çok olumsuz demek de yanlış. Bir yerlerden başlamak lazım, ama çok da böyle birebir beklentiye cevap verdiğini söylemek zor .
Tespit komisyonu…
Tespit komisyonlarına okul idarelerinin de konması olumlu bir gelişme, tamamen dışında tutulması doğru değildi. Rehber personelle ilgili ilave standartlar da var, zaten bulmakta zorluk çekiyorduk… Onlardan sertifika isteniyor; hastanelerden rapor almaları doğru, çocuklarla sürekli iç içeler. Ancak maliyetler daha da artacak. Çalışanların sosyal güvenliğini zaten yapıyoruz, sözleşmeli personel de şirketlere yüklenmesi de ayrıca ciddi bir sorun.
Görüşümüz alınmadı
Böyle bir hazırlık yapıyoruz diyerek sektörün görüşleri alınabilirdi, ama taslak metne bile ulaşamadık. Üç yıllık sözleşme yapılabilecek, bunu olumlu gördüm. Yatırımınızı ona göre yapıp önünüzü görebileceksiniz.
7’nci maddede gerçekten bir iyileşme bekliyorduk. 7’nci madde bir yerde sektörün can simidi. Özel okullarla devlet okullarının aynı uygulamaya tabi olması gerekir. Bu yeni yönetmelik, Ümraniye’de yaşanan olaylardan sonra gündeme geldi ve hazırlandı. Okulun bahçesine stant açamazsınız dense yeterdi, ama denmedi. Bu konu önemli ve çözümlenmesi gerekir.
Ek maliyetler gelecek
Okul araçlarının üretiminin istenilen şekilde yapılması gerekir. Sensor ise fabrikada konulsun. Kamera da öyle… Sonradan yapılan değişiklikler sağlıklı olmuyor, zaten sigorta da kabul etmiyşor birçoğunu. Bunların hepsi birer maliyet anlamına geliyor. Kim nereden ve nasıl karşılayacak? Yılbaşına kadar tamamlanması isteniyor. Mümkün mü? Geçiş süreci tanınmalıydı. Öncelikle 7’nci madde düzenlemesi yapılsaydı, servisçi daha memnun olurdu. ■