İlk 3 gün hareketliydi
1 Haziran itibariyle normalleşme sürecinin başladığını ve ilk 3 gün ciddi bir hareketlilik yaşadıklarını belirten Cengiz, “Didim, turizm sezonuna hazır. Bütün oteller ve mekanlar açıldı. Herkes müşterisini bekliyor. Her yıl yaz sezonunda Didim’in nüfusu 700 binler seviyesine ulaşır. Bayramlarda ise bu rakam 1 milyona çıkardı. Şu an ise nüfus yazlıkçılarla birlikte 300 bin civarında. İlk üç gün biz de hemen hemen yüzde 100 doluluk ile çalıştık. Ancak arkasından yine vaka sayılarında artış yaşanınca hareketlilik kesildi. Geçen yıl ile kıyasladığımız da yüzde 50’nin üzerinde düşüş var. Bir de virüs tedirginliği ile özel araç kullanımı arttı. Ramazan Bayramı sonrasında çok büyük bölümünü yazlıkçıların oluşturduğu 60 bin civarında özel araç girişi oldu. Toplu taşımadan özel araca yönelim, trafik sıkışıklığı ve kaza riskini de beraberinde getirdi. Yolcularımıza otobüslerin hijyen süreçlerinin çok iyi yapıldığını ve seyahatlerin güvenli olduğunu anlatmamız gerekiyor” dedi.
Yüzde 50 kapasite bile dolmuyor
Seferlerin yüzde 50 dolulukla gerçekleştirilmesi şartına rağmen o düzeyde yolcuyu bile bulamadıklarını belirten Cengiz, “Şu an ortalama 15 yolcu olabiliyor. Hafta sonları bu biraz daha artıyor. Bunda en büyük etken virüs nedeniyle ekonomik sıkıntıların da artması ve insanların seyahatlerini ertelemesi” dedi.
Umudumuz…
Didim-İstanbul bilet ücretinin tavan fiyat tarifesinde 150 TL olduğunu belirten Savaş Cengiz, “Bir önceki tavan fiyat tarifesinde bu miktar 200 TL idi. Şu an 150 TL’ye indi. Ama asıl garip olan ise biz geçen yaz Didim-İstanbul hattında 150 TL’ye yolcu taşıyorduk, bu yılda öyle… Ama yüzde 50 daha az yolcu ile bunu yapmaya çalışıyoruz. Köprü ve otoban maliyetlerine baktığımızda ve yüzde 50 doluluk bizi kesinlikle kurtarmıyor. Biz bu sene için artık para kazanmayı bıraktık, zarar etmeyelim yeter. İç turizm nasıl olacak, bunu öngörmek zor. Bundan sonrası için umudumuz yurtdışından turistlerin gelmesi ve 1 Temmuz itibariyle de yüzde 50 doluluk şartının kaldırılması. Ama vaka sayısı azalmaz ve yeniden kısıtlamalar gelirse bizim için iyi günlerin gözükmesi çok zor olur” dedi.
Didim-Aydın hattında ücret
Didim-Aydın hattının 100 km mesafe olduğunu ancak 20 liraya taşımacılık yaptıklarını belirten Savaş Cengiz, “Büyükşehir kapsamı içindeki taşımaların ücretlerini UKOME belirliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın tavan ücret tarifesinin ilkinde 100 km için belirlenen ücret 100 TL idi. Bu, ikinci tarifede 70 lira oldu. Şu anda bizim fiyatımız çok aşağıda. Tabii, Bakanlığın açıkladığı 100 lira fiyat da çok yüksekti. Hatta 70 lira bile çok yüksek. Didim-Aydın hattında 30 liraya çıksa, en azından taşımacı için bir parça olumlu olur. Bunun için UKOME toplantısını bekliyoruz” dedi.
Didim-İzmir iki saatte bir sefer
Didim-İzmir hattında geçen yıl her saat başı sefer yapabildiklerini, ancak bu yıl bunun her iki saatte bir sefere dönüştüğünü belirten Cengiz, “Geçen yıl, hafta sonları her yarım saatte bir İzmir’e sefer düzenlerdik. Didim-İzmir hattında tavan fiyat 85 lira, ama bizim fiyatımız yüzde 50 taşıma kapasite şartına rağmen hâlâ 50 lira. İki saatlik yolda zaten ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir ortamda 85 TL’yi almak mümkün değil. Hiç kimseyi üzmeden orta yolu bularak gidiyoruz. Ailelerin yan yana oturma imkanı ile bazı seferlerde doluluk yüzde 70’lere ulaşıyor”dedi.
Didim-Ankara hattında talep
Didim’den Ankara’ya sefer gerçekleştirdiklerini belirten Savaş Cengiz, “Bu hatta talep düşük ve bu hatta fiyatımız 140-150 lira. Tavan fiyat da 150 lira. Geçen sene de bu fiyattan yolcu taşıyorduk. Bu yıl ise yüzde 50 doluluk ile bu fiyata taşıyoruz” dedi.
Uçakta yan yana otobüste ayrı
Otobüsçü yüzde 50 kapasite şartı ile yolcu taşırken, uçakların yüzde 100 doluluk ile yolcu taşımasının ayrımcılık olduğunu belirten Savaş Cengiz, “Uçakta yolcular yan yana seyahat ediyor. Ancak uçaktan inen yolcuyu biz turizm aracı ile yan yana oturtmadan otele götürüyoruz. Bu ne kadar anlamlı oluyor! Üstelik bu ek taşıt kapasitesi de getiriyor ve maliyetleri de artırıyor. D2’li araçların da yetersizliği söz konusu olabilir” dedi.
Servis esnafı mağdur
Didim Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın iki yıldır başkanlığını da yürüten Savaş Cengiz, koronavirüs sürecinin en çok mağdur ettiği taşımacı grubunun okul taşımacıları olduğunu belirtti: “Onlar aylardır hiçbir iş yapamıyor. Çok mağdur durumdalar. Otellerin faaliyete tam olarak geçmemesi de turizmde çalışma imkanı tanımadı. Didim’de taşımacı esnafı sadece bankalardan kredi alabildi. Oda olarak İş Bankası ile işbirliği yaptık” dedi.
Herşeyden önce sağlık
Savaş Cengiz, sözlerini “Koronavirüs süreci de gösterdi ki, her şeyin başında sağlık geliyor. Biz bir an önce bu virüsle mücadeleyi kazanalım, gerisi sonra gelir. Biz Didimli taşımacılar ve yolcularımızla tedbirlere çok ciddi seviyede uyuyoruz. Kimseyi araca maskesiz almıyoruz, olmayanlara maske veriyoruz” şeklinde tamamladı. ■