Servis sektörünün belgelendirilmesine yönelik süreç 2 Mart 2018’de tamamlandı ve sektör kayıt altına alındı. Artık ikinci aşamaya geçebiliriz. Diğer illerde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da hayata geçmesi için bir engel kalmadı. Bu saatten sonra, belediyenin ‘yeni plaka vermiyoruz ve sizin plakalarınızı tahdit kapsamına alıyoruz’ demesi gerekiyor. Servis sektörü olarak plaka tahdidine hazırız.
Levent Birant ile öncülüğündeki listenin kazandığı 9 Nisan İTO Meslek Komitesi seçimlerini değerlendirdik. İSTAB listesinin mimarları arasında yer alan Birant, 20’nci dönemde yapacakları çalışmalar ve sektöre yönelik açıklamalarda bulundu.
İlk olarak 2005 yılında İTO’da görev aldığını ve bu yıl dördüncü dönem için seçilmekten mutlu olduğunu belirten Levent Birant, bu yıl meslek komitesi seçimlerinin biraz daha rekabet içeren bir ortamda gerçekleştiğini söyledi:“Daha önceki seçimlerde, esnaf grubunun oluşturduğu liste ve İSTAB’ın oluşturduğu iki liste yarışırdı. Bu yıl “Birlik Platformu” adı altında, kendi içimizden çıkan bir liste de seçime girdi. Ama bizim için seçim ve rekabet ortamı 9 Nisan akşamı saat 18.30’da bitti. Dördüncü dönem için İSTAB olarak, projelerimizi sunduk ve tercih bizden yana oldu. İçimizde ayrı gayrı yok, diğer listedekiler de bizim arkadaşımız, dostumuz. Hep birlikte el ele, sırt sırta verip sektörümüzün yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için çaba göstereceğiz. Artık gerçekten birlik olma zamanı. 10 Nisan’da yeni bir gün başladı” dedi.
Belgelendirme tamamlandı
Birant, sektörün çok ciddi ve ağır sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti: “Bu süreçte bizim, hem bize rakip olan arkadaşlara hem de daha yüksek mevkilerde destek verebilecek kişilere ihtiyacımız var. Sorunlarımızı çözmek için hızla çalışmalara başladık. Belediyenin ye yönelik süreci 2 Mart’ta tamamlandı, taşımacılar belirlendi. Sektöre girmek isteyenler ya 44 bin TL verecek ya da piyasadan belge satın alarak bu işe girecek.Yetki belgesi olmadan çalışan araç sayısının çok büyük bir oran oluşturduğunu düşünmüyorum. Denetimlerle de tamamen sona erecek.”
Plaka tahdidine hazırız
“Belediye, İstanbul’da servis sektörünün büyüklüğünü artık biliyor” açıklamasını yapan Birant, “Sektör kayıt altına alındı. Belediye de sürecin tamamlandığını söylüyor. Artık ikinci aşamaya geçebiliriz. Diğer illerde uygulanan plaka tahdidinin İstanbul’da hayata geçmesi için bir engel kalmadı. Belediyenin;‘yeni plaka vermiyoruz ve sizin plakalarınızı tahdit kapsamına alıyoruz’ demesi gerekiyor. Daha önce servis sektörünün büyüklüğünün bilinmemesi plaka tahdidinin önündeki en büyük engeldi. Biz yine plaka tahdidini isteyeceğiz. Bu hakkın tüm firmalara ve tedarikçilere verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sektör olarak plaka tahdidine hazırız” dedi.
İTO sürecin takipçisi
İTO’nun yeni Başkanı Şekip Ağdaviç’in plaka tahdidine yönelik talepler noktasında bilgisinin olduğunu da belirten Birant, “Bu konu hem bizim hemde bize rakip olan Birlik Platformunun da deklarasyonunun da da vardı. Başkan bu konuda bilgi sahibi. Önceki dönemde de İTO olarak plaka tahdidinin hayata geçmesi için çaba gösterildi. Ama teknik olarak belediye hazır değildi. Belediye nezdinde teknolojik altyapı tamamlandı. İTO olarak bu sürecin takipçisi olacağız. Ben çok kısa sürede plaka tahdidinin hayata geçeceğine inanıyorum” dedi.
Okullarda ihale kaos yaratacak
Sektörün en önemli sorunlarının başında, dört Bakanlığın bir araya gelerek çıkardığı Yönetmeliğin olduğunu belirten Birant, “Burada da çok hızlı adım atılması gereken noktalarvar. Ciddi sorunlar var. Önümüzdeki süreç çok önemli. 2018-2019 eğitim dönemine yönelik sözleşmelerin yapılacağı dönemi yaşıyoruz. Her yıl okul bitmeden, yeni sözleşmeler yapılır. Yönetmeliğin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar çıkardı. Bu düzenleme de sektöre danışılmadan masa başında hazırlanmış. Şu andaki yapıya hiç uymuyor, bir okulun firmayı belirlemesi için açık eksiltme usulü ile ihale yapmasını zorunlu kılıyor. Öğrenci taşımacılığının kriterlerine baktığımızda nasıl açık eksiltme yönteminden bahsedebiliriz? Siz ihale yapıyorsunuz ve ‘varmı indiren’ diyorsunuz”
Daha önce denendi
Bu 2000’li yıllarda denendi ve çok büyük kaos oluştu. Silahlar konuştu. Şimdi okul taşımacılığına düzen getirelim denirken, anormal bir şekilde kaosa davetiye çıkaran bir yöntem belirlenmiş oldu. Burada okul ve velinin memnuniyetine bakmak gerekiyor. Bir önceki süreçte bir sıkıntı yaşanmış mı, yaşandıysa buna çözüm bulunmuş mu, analiz etmek gerekiyor. Siz bunlara bakmadan sadece masa başında fiyata göre bir kriter koyarsanız, bu işin altından kimse kalkamaz. Okul aile birliklerinin inisiyatiflerinin olması gerekiyor. Sektörün dinamiklerini görmek lazım. Bu bizim en acil çözmemiz gereken konu haline geldi. Okullarda ihalelerin Mayıs ayı içinde yapılması gerekiyor. İl Milli Eğitim Müdürüne bunları anlattık. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı’ndan çok hızlı şekilde randevu talep ettik. Esnaf, ticaret odası ve firmalar bunun karşısında. Kim bu düzenlemeyi talep etti bilmiyoruz” dedi.
Sürücü istihdamına destek
Yeni Yönetmelikle firma sahipleri, sürücü ve hostes niteliklerinin çok ciddi oranda yükseltildiğine de değinen Birant, “Bir okula öğretmen olmak için istenen kriterlerden daha fazlası sürücü için aranıyor. İyi sürücü niteliklerine sahip birini istihdam edebilmek için de ücretlendirme aşamasında desteğe ihtiyaç var” diye konuştu.
Donanım için hibe
Araçlara yönelik istenen donanımlarla ilgili de kredi desteğinin çok önemli olacağını belirten Birant, “Sensörlü koltuklar, 30 gün kayıt yapabilen kameralar, renkli camların iptali ve 3 noktalı emniyet kemeri çok ciddi maliyetler getiriyor. Bu konuda hibe kredisi veya KOSGEB’den uzun vadeli, düşük faizli kredi imkanı sağlanabilir. 2018 Eylül’ünden itibaren artık bu niteliklere sahip olmayan araçların muayenesi yapılmayacak. Burada da beklentimiz süre uzatımı” dedi. ■
ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...
İSTAB Genel Kurulu Mayıs’ta
Burada da İTO seçimlerinde olduğu gibi bir rekabet yaşanabilir. Ama benim başkanlığından itibaren bir gelenek oluşturduk. İSTAB yönetimi kendi içerisinde çok uyumlu bir başkan adayı çıkarıyor. Bu dönemde de çıkaracaktır ve bizde yeni başkan adayı etrafında kenetleneceğiz.
Bazı firmalarımız zora düştü
Bunun 2 nedeni var. Birincisi okul sözleşmelerinin giderek ağırlaşması. 0kul yönetimlerinin talepleri o kadar arttı ki, maliyetlerimiz çok ağırlaştı. Ücretsiz işler için birtakım araçlar veriliyor. Ödenen komisyonlar, geziler ve bağışlar. Cironun yüzde 25’ini komisyon olarak alanlar var. Ortak olsa daha iyi para alamaz. Personel tarafında da ödemelerin vadesi giderek uzuyor. 200 gün vade verenler var.Okul saatlerinin değişmesi de çok büyük kriz getirdi. 6 aydır çok ciddi zarar eden firmalar var.Tek iş yapınca maliyetlerin kontrolü de kayboldu. Önümüzdeki süreçte daha farklı firmaların zor durumda olduğunu görebiliriz.
Gürsel Turizm yüzde 15 büyüyor
Her sene yüzde 15 ortalama büyüme elde ediyoruz. Karlılığımızı biraz daha artırmaya çalışıyoruz. Araçların kontrol ve yönetimi açısından bizim çok ciddi teknolojik altyapımız var. Bu yıla yönelik çok tutumlu bir bütçe yaptık. 2018 için temkinliyiz. Alımlarımızı belli bir çizgiye çektik. Hiç olmayacak dediğimiz dönemde 100 araçlık bir yenileme oluyor. Ama ek araç yatırımını yeni proje olursa yapmayı planlıyoruz. 4 ayda aldığımız yeni projeler oldu ama mevcut araçlarımız yetti. Koç grubundan Zer, Arçelik ve Yapı Kredi ile çalışmaya başladık. Dolayısıyla buradaki artışlar ile beraber bir talep olabilir.
Sultan otobüslerden çok memnunuz
Filomuzda çok sayıda Sultan otobüslerimiz var. Yeni yatırımlarda da Sultan tercihimiz olabilir. Araçların sağlamlığı ve teknolojik donanımından çok memnunuz.
Erkan YILMAZ, Levent BİRANT ile röportajını Kartal-Soğanlık'ta bulunan Gürsel Turizm Merkez Binasında yaptı.