Antalya merkezli Turse Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Efe Ünver ile yaşanan olumsuzlukları, gelecek beklentilerini ve taleplerini konuştuk.
1994 YILINDA KURULDUK
Öncelikle şirketiniz ile ilgili bilgiler alabilir miyiz, ne zaman kuruldu? Turizm taşımacılığına nasıl adım attınız? Filonuzda kaç araç var, kaçı özmal, kaçı kiralık?
Üçüncü kuşak taşımacıyız. Uzun yıllar şehirlerarası taşımacılık işletmeciliği yaptık. 1994 yılında Antalya’daki turizm ivmesini görerek turizm taşımacılık sektörüne adım attık
YÜZDE 30 CİRO ARTIŞI BEKLİYORDUK
2020 yılından taşımacıların beklentisi büyüktü. Siz nasıl bir beklenti içindeydiniz?
2019’a göre yüzde 30 oranında bir iş/ciro artışı bekliyorduk ve buna göre hazırlanmaktaydık. Son dakikaya kadar da taşıt alımlarımıza devam ettik planlanmamızı ve yapılanmamızı buna göre gerçekleştirdik.
KRİZ YÖNETİMİNE GEÇTİK
Koronavirüs süreci başladığında neler hissettiniz? Turizm taşımacılığına baktığınızda bölgeniz ve firmanız nasıl etkilendi? Bu süreçte ne gibi çalışmalar yürüttünüz?
Kriz yönetim protokollerimizi hayata geçirdik. Bu yönde aksiyon aldık. Nisan-Haziran döneminde doğal olarak ciddi iş kaybı yaşadık. Ama vakit kaybetmeden pandemi sonrası hazırlıklara başladık. Turse Akademi bünyesinde TurseTv ile uzaktan sürücü eğitimlerine hijyen ve dezenfektasyon eğitimlerine, akabinde Covid-19 eğitimlerine ağırlık verdik. Turse talks yayınları ile turizm sektörünün duayenlerinin fikirlerini, yorumlarını dinledik.
KASIM SONUNA KADAR HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ
1 Haziran’daki normalleşme süreci ile işinizin verimlilik düzeyi hangi noktaya geldi? Turizm taşımacılığı için geride kalan süreçle ilgili beklentileriniz neler?
Temmuz ayı itibari ile seyahat yasaklarının kısmen kalkmasıyla sektörümüzde hareketlilik başladı. İleriye dönük kalan süreçte normal sezon gibi olmasa da Kasım sonuna kadar hareketlilik bekliyoruz. Bu yılı kayıp yıl değil eksik bir yıl olarak görmek daha doğru olacaktır.
TÜRKİYE İÇİN POZİTİF KARAR
Almanya ve Rusya'nın seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarının Antalya ve hizmet verdiğiniz bölgeler açısından ne gibi bir etkisi olur?
Bu, sadece Antalya için değil tüm Türkiye için pozitif bir karardır. Bir kazanç ve istihdam kapısıdır. Aslında kazanç ve istihdam bile ikinci sırada kalmaktadır. Bu global krizde bizim aklanmış olmamız -bizim derken ülkemizin aklanmış olması- hem mutluluk hem onur vericidir. Dünyanın büyük kısmı bu sorunla uğraşırken biz, bazı şeyleri aşmış, temizlenmiş ve turist kabul edecek seviyeye gelmişiz. Bizim diyen ülkelerin bile önüne geçmiş ülkemize, turizmi yeniden kazandırmanın mutluğu içerisindeyiz.
AŞI BULUNURSA 2021 2019'DAN İYİ OLABİLİR
2021 yılına yönelik bir planlamanız var mı? Şu anki belirsizlik ortamında ne düşünüyorsunuz? Yurtdışı operatörlerden nasıl bir beklenti ve düşünce alıyorsunuz? Almanya seyahat endüstrisi, 2019 verilerine ancak 2023 yılında ulaşılabileceği gibi bir düşünce içerisinde, siz nasıl görüyorsunuz?
Kaynak pazarımızda ve ülkemizde pandemi ve sonrası sağlıklı bir şekilde atlatılırsa hele aşının bulunması ve tedariki kısa zamanda çözülürse 2021’in 2019 yılından bile iyi geçeceği kanaatindeyiz. Almanların 2023 hedefi çok kötümser ve biraz da siyaset kokuyor.
SEKTÖRÜMÜZE ÖZEL BİR TEVİK OLMADI
Turizm taşımacılığı alanına yönelik teşvik ve destekler noktasında beklediğiniz sonuçlar oldu mu? Yeni teşvik ve destekler konusunda talepleriniz var mı?
Ne yazık ki sektörümüze özel bir teşvik ve destek olmadı. Ülkemizin içinde bulunduğu zorluklar da göz önüne alındığında, yapılabileceklerin ileri seviyede yapıldığını görebiliriz.
İŞİNİ İYİ YAPANLARIN FARKI ORTAYA ÇIKIYOR
Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sözünü turizm taşımacılığı açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? İş yapış şekillerinde bir değişim olacağını bekliyor musunuz?
Evet, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bardağın dolu tarafından bakarsak iyi de olacak. Bir nevi işini iyi yapanların farkı ortaya çıkacaktır. Şöyle ki, biz Turse olarak yıllardır pandemi sürecinde yapılması ve dikkat edilmesi gerekenleri zaten uyguluyorduk. Taşıt, sürücü, hijyen, temizlik, dezenfektasyon çalışmaları Turse’nin kuruluş ilkeleriydi. Bu sayede Güvenli Turizm Sertifikasını Türkiye’ de ilk alan taşımacı firmasıyız ve bu konuda da çok iddialıyız.
MESLEK ÖRGÜTLERİNİN ÇALIŞMALARINDAN HABERİMİZ YOK
Meslek örgütlerinin çalışmalarını nasıl buluyorsunuz? Taleplerinizi, yaşadığınız sıkıntıları yeterli ölçüde aktarabiliyorlar mı? Bir değişim olması gerektiğine de inanıyor musunuz?
Sektörümüzde herhangi bir meslek örgütünün varlığından, çalışmalarından ve faydalarından ne yazık ki haberimiz yok. Sektörümüzde böyle bir yapılanmayı ve ilgililerin bu yönde çalışmalarını bekliyoruz.
FARKLI YÖNETMELİK OLMALI
Turizm taşımacısı olarak yapılmasını istediğiniz mevzuat düzenlemeleri var mı? Mevzuatın size yaşattığı sıkıntılar var mı?
Ulaştırma Bakanlığı, uygulamalarının Türkiye’nin her noktasında aynı olması bizi yollarda zorluyor. Dünyanın turizm başkenti Antalya ile hiç turistin gitmediği Anadolu’nun uzak bir şehrinde dinamikler ihtiyaçlar, beklentiler aynı değildir. Taşıtlarımızın içerisinde yabancı turistler var iken yolda durdurulup denetlenmesini turiste açıklayamıyoruz. Yetkililer havaalanında daha sağlıklı denetim yapabilir. Hem tüm taşıtlar orada hem de turistlerin hiçbir şekilde haberi olmaz. Ayrıca turizm taşımacılık ile şehirlerarası taşımacılık Bakanlık bünyesinde ayrılmalı, farklı yönetmelikleri olmalıdır. Çünkü süreçleri ve disiplinleri aynı değildir.
Turse Turizm: 2020’yi eksik yıl olarak görüyoruz
Turse Turizm: 2020’yi eksik yıl olarak görüyoruz
Turse Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Efe Ünver: 2020’de, 2019’a göre yüzde 30 oranında bir iş/ciro artışı bekliyorduk ve buna göre hazırlanmaktaydık. Pandemi süreci ile kriz yönetim protokollerimizi hayata geçirdik. Bu yönde aksiyon aldık. Nisan-Haziran döneminde doğal olarak ciddi iş kaybı yaşadık. Temmuz ayında seyahat yasaklarının kısmen kalkmasıyla sektörümüzde hareketlilik başladı. Kalan zamanda, normal sezon gibi olmasa da, Kasım sonuna kadar hareketlilik bekliyoruz. Bu yılı kayıp yıl değil eksik bir yıl olarak görmek daha doğru olacaktır.