RÖPORTAJ: Erkan YILMAZ
Varan Turizm CEO’su Kemal Erdoğan, “Bu yılı başlangıç yılı olarak kabul ediyoruz. Taşları yerinden oynatacağımız yıl 2021 olacak. 2021 yılında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her anlamda yokluğumuzun derinden hissedildiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin Varan markasına ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. 3 yıl içinde en çok yolcu taşıyan ilk 3 şirket arasında olacağız. Bu süreçte bizden desteğini esirgemeyen MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yalçın Şahin’e de teşekkür ediyoruz” dedi.
Varan 8 Temmuz Çarşamba günü bu yılki otobüs yatırımın ilki olma özeliğini taşıyan, satışını MAPAR Otomotiv’in gerçekleştirdiği 16 adet MAN Neoplan teslim aldı. Varan Turizm’in yeniden sektör yolculuğuna başlamasıyla ilgili düzenlenen toplantıya Varan Turizm Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Soğancı, Varan Turizm CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Erdoğan ile MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin katıldı.
Varan Turizm CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Erdoğan “Kazananı olmayan zor bir süreç yaşıyoruz” diyerek başladığı konuşmasında, “Varan’ı yeniden yollarda görmenin heyecanı içindeyiz. Varan’ın kuruluşu 1946. Önümüzdeki yıl 75’inci kuruluş yılını kutlayacağız. Kuruluşunda İstanbul-İzmit arasında seferlere başlayan Varan, yıllar içerisinde 2 bini aşkın çalışan ve yüzlerce araçlık filo ile hizmetini sürdürdü. 2016 yılında seferlere ara verildi. Biz bu çok değerli mirası yaşatmak ve büyütmek için adım atıyoruz. Planlarımızda Mayıs 15’te başlamak vardı, kısmet 9 Temmuz imiş. Yaklaşık iki aylık gecikme var” dedi.
Özel yolcu terminalleri
Varan Turizm CEO’su Kemal Erdoğan, önceliklerinin otobüs ve sefer sayılarından ziyade Varan yolcusunun memnuniyetini, onların güvenliğini ve sağlığını korumak olduğunu belirtti: “Bu nedenle sayılardan çok, insan odaklı bir anlayışla yola çıkıyoruz. Tesis ve hizmetler noktasında Varan geçmişte çok ciddi ayrışan bir markaydı. Marka mirasının devamı niteliğinde pandemi sürecinin getirdiği yasal gerekliliklere ek olarak yolcularımız için ayrıcalıklı hizmetler olarak özel yolcu salonlarımız olacak ve yolcularımız otogarın kalabalığına girmeden rahatlıkla seyahatlerine bu noktadan başlayabilecekler. İlk etapta İzmir, İstanbul Ataşehir ve Ankara’da özel terminallerimiz olacak. Yasal mevzuatın izin verdiği ölçüde bu salonlarımızın sayısı da artacak.”
Otobüs yatırımları
“Hizmet kalitesini daha doğru verebilmek ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutabilmek adına, ilk etapta kendi otobüs yatırımı ağırlıklı çalışmayı tercih ediyoruz” açıklamasını yapan Varan Turizm CEO’su Kemal Erdoğan, “Bunun yanı sıra daha önceden bildiğimiz, sektördeki saygın bireysel otobüs yatırımcılarından seçkin bir kadroyu da filomuza dahil ettik. Hedefimiz üç yıl içerisinde en büyük üç şehirlerarası karayolu yolcu taşıma şirketi arasına girmek. Bu hedefimize ulaşmamızda Varan’ın yolcularının gönlündeki yeri ve Varan markasının saygınlığı büyük katkı yapacak. Biz bu yeri muhafaza edebilmek için büyük bir titizlikle yola çıkıyoruz ve her adımımızı özenle atıyoruz. Şu an 35 araçla başlıyoruz, ay sonunda 55 araç olacak ve yılsonunda 100 araca ulaşmayı hedefliyoruz. Şu an için karma araç olarak ilerleyeceğiz. Zaman içinde stratejik değişiklik olur mu, bilmiyorum” dedi.
2021’de her şey değişecek
İlk etapta yaklaşık 80 milyon TL değerinde otobüs ve 20 milyon TL’lik altyapı ile toplamda 100 Milyon TL’lik bir yatırımla seferlere başladıklarını belirten Varan Turizm CEO’su Kemal Erdoğan, yılsonu hedeflerini de şu şekilde açıkladı: “Hedefimiz; 2020 sonunda 200 Milyon TL’lik toplam yatırıma erişerek 100 araçlık filo kurmak, yılsonuna kadar da 1,5 milyon yolcuya hizmet vermek. Tabii, bu yılı bir hazırlık yılı olarak kabul ediyoruz, bu bir başlangıç yılı. Taşları yerinden oynatacağımız yıl 2021 olacak. 2021 yılında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Her anlamda yokluğumuzun derinden hissedildiğini düşünüyoruz ve Türkiye’nin Varan’ı ile yolcularının buluşma zamanı geldi. Bu süreçte bizden desteğini esirgemeyen MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yalçın Şahin’e de teşekkür ediyoruz” dedi.
3 bin kişilik istihdam
Varan’ın yeniden yolcularıyla buluşmasının aynı zamanda önemli bir istihdam hamilesini de beraberinde getireceğini dile getiren Varan Turizm CEO’su Kemal Erdoğan, “Bugün itibariyle yaklaşık 250 kişiye iş imkanı yaratmış durumdayız. Bu yılsonuna kadar bu rakam 700 kişiyi bulacak. Hedeflediğimiz ilk üç şirket arasına girdiğimizde bu rakamın 3 bin kişiye çıkması da mümkün olabilecek. Bu ülkeye ve ekonomisine güveniyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz ama bu sürecin üstesinden gelecek güçte olduğumuza inanıyoruz. Herkesin yatırım yapmaktan çekindiği bir dönemde yatırıma girişmek; bizim, ülkemize, insanımıza ve markamıza duyduğumuz güvenin göstergesi” dedi. ■
Varan Turizm CEO’su Kemal Erdoğan;
Paydaşlarımız da kazanacak
Varan, kurulduğu andan itibaren hep özel bir marka oldu. Duruşuyla, iş yapış şekliyle hep farklı noktalarda oldu. Bugün de aynı anlayış ile yola çıkıyoruz; amacımız güvenilir, müşteri, hizmet odaklı olmak, adil bir anlayışla yola çıkmak. Her şartta güvenilir olacağız. Sadece müşterilerimiz için değil, iş ortaklarımız, çalışanlarımız için de güvenilir olacağız. Her zaman müşterilerimizi merkeze koyacağız. Yolcularımız, çalışanlarımız ve paydaşlarımız için adil olacağız. Sadece biz kazanmayacağız, bütün paydaşlarımızın kazanması için de gayret göstereceğiz. Varan olarak en iyi hizmeti en iyi fiyat performansı ile sunmayı vaat ediyoruz. Belki sektörün ortalamasının epey üzerinde olacak. İşini iyi yapan bir şirket olmak üzere yola çıktık, bunun da ticari ve ekonomik bir başarı getireceğine inanıyoruz.
Sehiriçi servisler ve acente
İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir, Ankara- İzmir ile İstanbul ve Ankara’dan Didim, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Çeşme seferleri olacak. Antalya, Kemer ve Side seferleri açılacak. Şehiriçi servis araçlarımız da en modern araçlar olacak. İkramda özel sürprizlerimiz olacak. Acente bilet satış noktası yavaş yavaş sadece servis noktası ve çok önemli noktalarda kalacak. Biz de, tabii ki, katma değer yaratmayan hiçbir hizmeti bünyemizde tutmayacağız. Servis katma değer yarattığı bölgelerde olacak ama öyle noktalar var ki katma değer yaratmıyorsa servis olmasının hiçbir esprisi yok.
Uzlaşma çok önemli
Biz bu sektörde uzlaşma ve yardımlaşmanın çok kritik olduğuna inanıyoruz. Bütün meslektaşlarımızla satın almada, operasyonda olsun yardımlaşmaya çok açığız. Otobüs sektörü yaptığı işe rağmen hak ettiği saygınlığa sahip değil. Bunun yükseltilmesi elbirliği ile olacak. Birbirimiz ile rekabet ederek, fiyatları, kaliteyi düşürerek, güvenliği ihmal ederek bir yere varamayız. Uzlaşmamız gerekiyor.
Bireysel otobüsçüler
Bireysel otobüsçüleri çok iyi seçerek kabul edeceğiz. Varan markasını ve bayrağını aşağıya düşürmeyecek bireysel kitlesi ile başladık. Bireysel otobüsçü sayısının çoğalmasını tamamen onların tutumu belirleyecek. Vasıflı bireysel bulamazsak yatırımı biz yapacağız
Yeni satın almalar
Marka satın alma veya birleşme noktasında önümüze bir alternatif çıkmadan buna ne evet diyebilirim ne hayır diyebilirim… Biz her türlü işbirliğini kovalıyor olacağız.
Varan Akademi
Personel eğitimine yönelik Varan Akademi olacak. Hem host hem bilet satış görevlisi ve kaptan eğitimleri olacak. Bütün şoförler, ne kadar tecrübeli olurlarsa olsun bu eğitimlere düzenli olarak katılacaklar. Bütün şoförlerin ceza puanlarını takip ediyoruz. İşe alımda önemli bir kriter.
Varan Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Soğancı, “Otobüs bizim için bir sevda, bir tutku. Sevdiğimiz işi yapmak ve o işi büyüterek ülkemiz insanına hak ettiği hizmeti sunmak istiyoruz. Varan, bir döneme damgasını vurmuş sektörün en prestijli markalarının başında geliyordu. İnsanların hafızasında olumlu yer etmiş bu markanın sektörden uzakta olmaması gerektiğini ve kaldığı yerden yolcularına güzel seyahat anıları yaşatmaya devam etmesini istedik. Bu nedenle de bu yatırımı yaparak Varan’ı yeniden sevenleri ile buluşturuyoruz. Mola vereceğimiz yerler konusunda çok seçici davranıyoruz. Mola yerleri de çok ciddi fark yaratacak” dedi.