Yönerge bahane, İBB’nin rantı şahane

RÖPORTAJ

İTO 22. Meslek Komitesi Başkanı Ali Bayraktaroğlu: 200 milyon TL elde edecek. Ali Bayraktaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin servis taşımacılığına yönelik yayınladığı yönergenin servis taşımacılığına kazanımlar getirmediğini, aksine belediyenin kendine rant elde edecek bir düzenleme yaptığını söylüyor.

RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ

İstanbul’da, 22.Nolu Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Ali Bayraktaroğlu, 5 Ekim Çarşamba günü İstanbul Ticaret Odası’nda yapılan Servis Araçları Plaka Tahdidi Zümre toplantısında, sektörde sıkıntı var değerlendirmelerine ‘Sektörde sıkıntı değil, yangın var’ açıklaması ile cevap vermiş, sorunlara çözüm arayışının hızlandırılmasını talep etmişti. İTO’daki zümre toplantısının ardından sektörde yaşanan durumu anlatan bir açıklama da 14 Kasım’da İSAROD Başkanı Hamza Öztürk’ten gelmiş; servis sektöründe iflaslar yaşandığı ifade edilmiş ve iki servis firmasının iflasıyla tedarikçilerin yaşadığı mağduriyetler dile getirilmişti. Yaşanan ekonomik zorluklarla birlikte servis sektörünün geldiği noktayı İTO. 22 Nolu Meslek Komitesi Başkanı Ali Bayraktaroğlu ile bir kez daha masaya yatırdık. 


Servisçilerin iflası İTO’nun umurunda değil 

Sektörde yaşanan iflasların İstanbul Ticaret Odası’nın çok da umurunda olmadığını dile getiren Ali Bayraktaroğlu, “Neden İTO’nun umrunda değil.  İSAROD duyar duymaz, iflaslara yönelik hemen bir basın toplantısı yaptı, ‘ben bu durumu ciddiye alıyorum. Üyemi korumak adına elimden gelen her türlü çalışmayı yapacağım’ dedi.  Ama İTO’dan böyle bir reaksiyon göremedik. En son çalışma toplantısında bunu dile getirdim. Batan bizim üyemiz, orada parası batanların bir kısmı da yine bizim üyemiz. Beni aradıklarında bu konuya gündeme getireceğimi söyledim. Ancak İTO yetkililerinin mesafeli durduğunu gördüm. Hatta çalışma toplantısında söz aldım, ‘bu mesafeyi hukuk desteği ile aşalım’ dedim. İkisi de bizim üyemiz olduğuna göre, tabiî ki, ‘biz mağdurdan yana olacağız’ dedim. Sonuçta mağdurdan taraf ne yapabilirsek, ‘fon mu oluşturulur veya aidat alınmamasına yönelik bir çalışma mı yapılır’ dedim ve henüz bir yanıt alamadım” dedi.

İBB rantı kendine yaptı 

İBB’nin yayınladığı Yönergenin ardından sektörün zor durumda olduğunu birçok kez dile getirdiklerini belirten Bayraktaroğlu, “Bu zorluğun şiddeti giderek artıyor. Çünkü hizmeti alan, şartlar ne olursa olsun, en ucuza almaya çalışıyor. Hizmeti veren memnun değil. Hizmete aracılık yapan, ticari kesim de mutlu değil. Mazotta bir avantaj vardı, ama Dolar’ın durumundan sonra mazot da kötüye gidiyor. Baktığınızda şartları iyileştirecek herhangi bir argüman yok. Aslında İBB kendine gelir yarattı. Yönerge bahane, İBB’nin rantı şahane. İBB inanılmaz bir rant elde edecek. Paraları toplamaya başladı. Bizim yaptığımız hesaplara göre İBB’nin ilk etapta 200 milyon TL geliri var. 200 milyon çok ciddi para. İBB bu parayla birçok iş yapabilir. Kaldı ki, bu, hakir gördüğü, beğenmediği, her etapta şartlarını zorlaştırdığı, hiçbir dediğini yapmadığı bir sektörden elde edebileceği bir para. Bu işte rant çıkmasın diyen Belediyenin kendisiydi. Kamu yararı olsun, hiç kimse bu işten rant elde etmesin, manipülasyon olmasın diyerek yola çıktı. Maalesef kendisine yaptı bu rantı. 40 bin lira veriyorsunuz, devrederken de ayrıca 3 bin TL vereceksiniz. Yol belgesine son iki yıldır para alınmıyordu. Şimdi ona para veriyorsunuz. Asgari ücretle çalışan sürücüden 100 TL alınıyor. Belediye bu işten açıkça rant elde ediyor. Etmiyoruz diyorlarsa, o zaman bu paralar neden alınıyor? Sayın Kadir Topbaş, ‘hiçbir şekilde paralı olmayacak’ diyordu. Şimdiki açıklamalarda da, ‘ben para alınsın demedim, parayı fiyat belirleme komisyonu çıkardı’ diyor.  Ama siz fiyat belirleme komisyonuna bir para teklif ettiniz. 60 olsun dediniz. Komisyon onu kabul etmedi, 40’a karar verdi. Yani sonuçta siz para ile çıktınız. Siz ‘para alınmasın’ deseydiniz, komisyon da bu işten para almayacaktı” diye konuştu.

Belediye bu çağrıyı görmeli 

Sektörün çok zor bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Ali Bayraktaroğlu, “Bu zor süreci yaşayan sadece sektörümüz değil. Ülkemiz bir darbe süreci yaşadı. Ekonomik zorluklar büyüyor.  Şimdi yılbaşı geldi. Firmalar geçen yıl 100 liraya yaptırdıysa, aynı işi yine o paraya yaptırmaya çalışıyor. Kimse kimsenin derdinden anlamıyor. Eğer bu iş patlarsa çok yazık olacak. Olan servisçi arkadaşımıza olacak. Tedbirini alamamış şirketler çok ciddi etkilenecek, ama biz bunu hak etmiyoruz. Belediyenin ne yapıp edip bu bağırışı, bu çağrıyı görmesi gerekiyor. Görüp bir adım atması gerekiyor. Eğer atmazsa ciddi yaralanmalar, kopmalar ve batmalar olabilir” dedi. 

Sektör önünü görmek istiyor 

Sektör mensuplarının önünü göremediğini ve karar almakta zorlandığına yönelik değerlendirmelerde bulunan Bayraktaroğlu, “Bakıyorsunuz, üç arabası var, ikisini kapıya çekmiş, sürücülerini çıkarmış işten. Birine kendisi çıkıyor ve ‘bu, çalışmasından evladır, üçü çalışsa çok daha fazla zarar ederim’ diyor. ‘Sürücü maaşı, rehber maaşı, arabanın masrafı var; bari kapıda dursun, bir önümü göreyim ne olacak’ diyor. Önümüzü göremiyoruz. Siste yavaş hareket ediyorsanız, hatta yolun durumu kötü diye çıkmak istemiyorsanız; şu an yaşadığımız durum da öyle. Herkes kendi tarafından bakıyor… Belediye kendi açısından, odalar kendi tarafından bakıyor, hizmet alan şirketler başka bir taraftan bakıyor. Esnafın durumu belli, her şey apaçık ortada. Belediye çıkarttığı karara uyulmasını istiyor, anlayış bu. Kimse nasıl olacak da uyulacak diye sormuyor bile” dedi. 

Yargı süreci devam ediyor 

Yönerge değişikliğine ve ücrete yönelik komisyon kararına mahkeme yoluyla itiraz ettiklerini belirten Bayraktaroğlu, “Mahkeme, yürütmeyi durdurma talebimizi reddetti; Belediye şu andaki çalışmasına devam edecek. Fakat mahkemenin asıl konusu, yönergenin maddelerine itiraz ve iptal davasıydı; o devam ediyor. Onunla ilgili idareden bir savunma istendi. O savunmalar görülüyor. İlk mahkeme ile ilgili detaylı bilgi vereceğiz. Avukatlar, en iyi ihtimalle sonuç almanın bir iki ayı bulacağını söylüyorlar” dedi.

Paralar alınmaya başladı 

Büyükşehir Belediyesinin ücretleri toplamaya başladığını da açıklayan Bayraktaroğlu, “Sistemde şu anda 51’inci araba için ücret ödeme bölümü çıkıyor karşınıza. Ödeyenler var. Ama ben kendi şirketim açısından herhangi bir ödeme yapmadım. Mahkeme kararının sonucunu alana kadar da yapmayacağım” dedi.

İrtibat büroları 

İTO. 22. Meslek Komitesi olarak İstanbul’un birçok noktasında irtibat büroları oluşturacaklarını da açıklayan Ali Bayraktaroğlu, “İTO’dan sektör mensuplarına yönelik bir faydanın geleceğine inanmıyorum. Biz üyemizi bilgilendireceğimiz, ona danışmanlık ve hukuk yardımı sağlayabileceğimiz irtibat bürolarını şehrin birçok bölgesinde, iki ay içerisinde peş peşe hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.  ■

İTO Başkanı sektöre sahip çıkmadı. 

“İTO Başkanı, İTO üyesi diğer sektörlerin  sorunlarına gösterdiği çaba ve gayreti, söz konusu servisçi olunca maalesef gösteremedi. UKOME kararı alınır alınmaz, bizzat İTO Başkanı olarak ilgililere gitmesi ve çözüm istemesi gerekiyordu. Çözüm önerisi kabul edilmediyse İTO  üyesi olan 17 bin sektör mensubu üyelerinin haklarını  koruma ve kollama adına hukuk yolu ile savunması gerekiyordu, ama yapmadı. Bu sektör tabii ki bunu,  kendisine bu yapılanı unutmayacaktır.”



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.