Röp: Erkan YILMAZ
Adıyaman Kahta Petrol Turizm firma sahibi Salih Beyazyıldız yeni yatırımlar ve sektördeki mevcut durumu Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. Yeni yatırımla filolarında özmal 8 adet TEMSA Maraton olduğunu belirten Salih Beyazyıldız, “2023 yılında yine 4 adetlik bir yatırım planımız bulunuyor. Bu araçlarla ilgili düşüncemiz de yine TEMSA yönünde. Maraton araçları 2017 yılından beri kullanıyoruz. Bağaj kapasitesinden, yakıt tüketiminden ve araçların konfor düzeyinden bizlerde, yolcumuzda memnun. Hem satış sürecinde hemde satış sonrası hizmetler noktasında bugüne kadar da bir sorun yaşamadık” dedi.
İyi bir sezon geçirdik
2022 yılının otobüsçü açısından iyi geçtiğini belirten Salih Beyazyıldız, “Akaryakıt fiyatlarının ve diğer maliyet kalemlerinin artması karlılığı düşürse de gerçekten iyi bir sezon geçirdik. Akaryakıt fiyatlarının önümüzdeki süreçte ne olacağını öngörebilmemiz çok kolay değil. Bizim akaryakıt istasyonumuzda var. 23 Kasım’da motorinde 1 lira 15 kuruş düşüş vardı. 55 kuruş benzinde zam vardı. 24 Kasım’da ise 45 kuruş yine benzinde düşüş oldu. Açıkçası artık pompa fiyatlarını bile değiştirmekte zorlanıyoruz. Bu kadar sık değişim sürecinde artan maliyetleri bilet fiyatlarına yansıtmakta mümkün olmuyor. Zaten bilet fiyatına yönelik tarifeler 4 ayda bir alınıyor. Bakanlıkla yaptığımız görüşmeler sonucunda aşırı yükselme nedeniyle bir iki kez bilet fiyatlarında güncelleme yapsakta yine de yönetmekte çok zorlandık. Bir hafta içinde birkaç liralık farklar ciddi maliyetler getiriyor. Fiyat dengesini sağlamanız mümkün değil. En büyük sıkıntı da insanların alım gücünün de düşmesi. THY’nin fiyatları çok düşürmemesi de bizim için avantaj oldu. Bundan sonraki süreçte fiyatları aşağı çekerler mi, çok bilmiyoruz ama onlarında maliyetleri çok yüksek. Çok aşırı olmasa da sezon iyi geçti diyebiliriz” dedi.
Adıyıman-İstanbul sefer maliyeti 24 bin TL
Adıyaman-İstanbul sefer maliyetine yönelik de değerlendirmede bulunan Salih Beyazyıldız, “1300 km yolda ‘kuru maliyet’ olarak dediğimiz; lastik, sigorta, personel ve otoban ücreti olarak baktığınızda gidiş geliş sefer maliyeti 24 bin TL. Bu en az geliş gidişte 60 yolcu demek. Bilet fiyatlarımız sezonda Adıyaman-İstanbul 550 TL idi. Bunu kış sezonunda 500-550 TL civarında korumaya çalışıyoruz. Sektör, bu süreçte bilinçlendi. Kahramanmaraş-İstanbul bilet fiyatı da 550 TL. Bizimde aynı fiyat. Yazın Kayseri den İstanbul’a 400-500 TL’ye taşındı ama şu anda bir rekabet ortamıyla 200-300 liraya gerilemiş durumda” dedi.
2023’de çok yıkıcı bir rekabet olacağını sanmıyorum
“Bu şartlar altında 2023 yılını öngörmek de çok kolay değil” açıklamasını yapan Salih Beyazyıldız, “İnsanların artık rekabet ortamını bir yere bırakıp, maliyetleri kurtarmaya yöneleceği için ben 2023 yılında fiyatta çok yıkıcı rekabet olacağını tahmin etmiyorum. Maliyetler çok yüksek. 2023 yılının ilk yarısında hareketlilik olacaktır. Sezonda da bu artarak devam eder. Ama yılın son çeyreğini kestirmek mümkün değil. Sigorta maliyeti çok arttı. Biz Adıyaman firmaları neredeyse tamamız kasko yaptırmıyoruz. En düşük fiyat yüzde 60 hasarsızlık halinde bile 100 bin TL’yi bulabiliyor. Ay bazında sadece 10 bin TL sadece kasko maliyeti. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne gelecek artışlar da maliyeti artıracak” dedi.
Belgelerin birleştirilmesi ve Yeni Yönetmelik
Yeni Yönetmelik ile ilgili toplantılara katıldığını belirten Salih Beyazyıldız, “Bakanlığın sektörü çok dinleyerek bir Yönetmelik oluşturacağını tahmin etmiyorum. Bakanlığın kafasında farklı bir çalışma var. Meslek örgütlerinin kafasındaki ise farklı. Bakanlığın kendisine göre bir Yönetmelik çıkaracağını düşünüyorum. Sonra da bunları değiştirmekle uğraşılacak. Belgelerin birleşmesi noktasında ben tarifeli ve tarifesiz belgelerin birleştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Uluslararası tarifeli ve yurtiçi tarifeli belgesinin birleştirilmesinin bir anlamı olmayacak. Zaten B1 belgesini aldığınızda yurtiçi taşıma yapabiliyorsunuz. Yapılması gereken D1 ve D2 ve B1 ve B2 belgesinin birleştirilmesi. Bizim bölgemizde çok fazla D2 belgeli taşımacı yok. Bazen grup taşımacılığı alanında sıkıntı yaşayabiliyoruz. Yeni Yönetmelik ile de otogar çıkış ücretlerine yönelik de bir tavan ücret düzenlemesi getirilmeli. Her ilin fiyatı birbirinden farklı. Bilet fiyatlarına da bir taban fiyat olması lazım. Yazın bunun sıkıntısını yaşadık. Bazı cezalar ile karşı karşıya kalındı” dedi.
Turizmde Güneydoğu Bölgesi altın yılını yaşadı
Taşımacılığın yanısıra akaryakıt istasyonu ve otel işletmeciliği alanında faaliyet gösterdiklerini belirten Salih Beyazyıldız, “Bu sene turizm çok iyiydi. Karadeniz’de Arap yoğunluğu nedeniyle konaklama imkanı bulamayanlar fiyatın da uygun olması nedeniyle Güneydoğu’ya yöneldi. Bu sene turizm ile ilgili altın bir yıl yaşadık. 2023’de böyle olacak diye tahmin ediyorum” dedi.
Yeni yatırımlarda da Maraton tercihi bizi mutlu ediyor
TEMSA Bölge Satış Yöneticisi İlker Canbolat, Adayıman Kahta Turizm ile uzun süredir işbirliği içinde olduklarını belirterek, “Filosunun tamamı Maraton araçlardan oluşması ve yeni yatırımda da Maraton tercihi bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. İşimizi iyi yaptığımızı gösteriyor. Yeni yatırım süreçlerinde de işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyacağız. Yeni Maraton’un firmaya hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum” dedi. ■