Ben Turizm YK Üyesi Mert Özkeleş, 12 Travego yatırımının ilk ikisini aldık, sezonda yolcu sayısı düşük gidiyor

ŞEHİRLERARASI

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde yapılan törenle Koluman Antep’in sattığı iki Trevgo 16 Ben Turizm’e teslim edildi. Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mert Özkeleş "Ekonomik nedenlerle seyahat sıklığını düştü" dedi.

Röportaj: Erkan YILMAZ

Şehirlerarası yolcu taşımacılığının önde gelen firmalarından Gaziantep merkezli Ben Turizm, 2024 yılı yatırım planı çerçevesinde 12 adet Travego 16 alım anlaşması yaptı. Anlaşmanın ilk partisi olan 2 adet Travego, Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezinde düzenlenen törenle Koluman Otobüs Satış Koordinatörü Fevzi Kaplan ve Otobüs Satış Danışmanı Ahmet Özbilginer tarafından Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mert Özkeleş’e teslim edildi. 

Sektörün en genç yöneticileri arasında yer alan Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mert Özkeleş, yeni yatırımlar ve sektördeki mevcut duruma yönelik Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

Hedef 15 Tourismo yatırımı 

12 adetlik anlaşmanın ilk 2 adedi olan Travego 16 aracı teslim aldıklarını ve kalan araçların da bir ay içerisinde teslim alınmasının planlandığını belirten Mert Özkeleş, “Bizim önceliğimiz araçların hepsini aynı anda teslim almaktı, ama üretim planlamaları nedeniyle bir ay içerisinde filomuza katılmasını bekliyoruz. 2024 yılı sonunda yine 15 adet Tourismo yatırım planımız daha var. Şu anda tamamı özmal ve tamamı Mercedes marka olmak üzere filomuzdaki otobüs sayısı 60. 2025 yazı için de yeni yatırım planlarımız bulunuyor” dedi.

Taşıma güvenliği arttı

Mercedes-Benz otobüslerdeki teknolojik donanımların taşıma güvenliğine de çok büyük katkılar sağlayacağına inandığını belirten Özkeleş, “Otobüsün orta kısımlarındaki camlardaki sensörler, aşağıdaki sensörler, şoför tarafında giriş kapılarındaki sensörler ve arka taraftaki sensörlerle 360 derecelik görüş alanı ile güvenli bir sürüş sağlandı. Kör noktalar ve uyku halinde hafif sapmalar sensörler sayesinde anında görülebilecek, bu güvenlik için çok önemli. Aynalar çok güzel görüntü getirdi. Hem yolcular hem bizler için de dış görünüş çok güzel. Kargo kısmının biraz daha büyütülmüş olması da bizim için önemli bir avantaj oldu” dedi. 

Bayramda aşırı bir talep olmadı

Sektörde son birkaç yıldır dalgalanmaların olduğunu belirten Mert Özkeleş, “Şu anda kurların sabit gitmesi sektör açısından biraz olumlu. Mazot fiyatlarındaki artışların ardından sektörün bu yaz sonrasında durumu daha net olarak ortaya çıkacak. Önceki yıllara göre aşırı bir talep olmadı ama Bayram güzel geçti. Normalde yüzde 20-30 civarında daha fazla talep olabilecekken olmadı. Özellikle maliyetlerdeki hızlı artışlardan sonra her yaz, kış dönemi nasıl geçer diye düşünüyoruz. Her kış yolcumuz daha da azalıyor. Bu sene da daha çok azalacak.

Ama bence ekonomik nedenlerle seyahat sıklığını düşüren yolcularımız gitmek istediklerinde kurumsal çalışan, kalite ve konforu, taşıma güvenliğini ön planda tutan firmaları daha çok tercih edecek” dedi. 

İlk elektrikli otobüsü bizde olsun

Elektrikli araçlardaki gelişim sürecini çok yakından takip ettiğini, hatta bunun için 9 ülkede incelemelerde bulunduğunu belirten Mert Özkeleş, hedefinin şehirlerarasında ilk otobüsü kullanan firma olmak olduğunu söylüyor: “Kendi işimizi geliştirmeye yönelik yurtdışında birçok ülkeye gidip incelemelerde bulundum. Türkiye’de TOGG ile başlayan ve ülkemize ithal olarak gelen elektrikli otomobillere yönelik yoğun bir talep oluştu. Özellikle 3-6 saatlik mesafelerde elektrikli otomobillerin sağladığı ekonomiklik ile yolcularımızın bir kısmı bu tür araçları alıp seyahatlerini gerçekleştirmeye başladılar. Elektrikli araçla 3-4 kişi seyahat ettiğinde gidiş-dönüş maliyeti dörtte bire düşebiliyor. Elektrikli araçlardaki gelişimi, bataryalardaki gelişimi ve yeni yatırımları da yakından takip ediyorum. Kendim de birkaç farklı modeli kullanıyorum. Elektrikli otobüsler ülkemizde şehiriçinde belediyeler tarafından kullanılıyor. Şehirlerarasına da gelecek.

9 ülke gezdim elekrikli araçları inceledim

2023 yılı yazının iki ayını elektrikli araçları incelemeye ayırdım ve 9 ülkeyi bunun için gezdim. Özellikle kamyon ve otobüs tarafında elektrikli araçlardaki gelişimi inceledim. Otobanda şarj edilebilen araçları veya yukarıda tellerle temasla birlikte şarj olanları veya altta yer alan bataryaların kablosuz şekilde şarj olanların projelerini ve çalışma şartlarını inceledim. Şu anda 1000 km kadar menzile ulaşan araçlar Amerika’da ve Avrupa’da kullanılıyor. Çin’de ortalama iki dakika sürede tırların şarj edilerek değil de batarya değişimi yapılarak yollarına devam ettiklerini gördüm. Benzin doldurmaktan çok daha kısa sürede yapılan bir işlemdi. Şehirlerarasında ilk elektrikli otobüs yatırımı yapan firma olmayı çok isterim. Yurtdışından 700-800 km menzille kullanabileceğimiz bir otobüs olursa getirmeyi düşünüyorum. Özellikle Gaziantep-Adana-Mersin hattında gidiş-dönüşün tek şarjla olabileceği bir imkan olduğunda kullanmayı çok isterim. Katı hal bataryalarındaki gelişmeleri takip ediyorum. Eğer otobüslere entegre edebilirlerse 1000 km menzil çok rahat elde edilebilecek. Bu hatta günde iki sefer yapılabileceğini düşünüyorum. Akaryakıt istasyonumuza hem kendimizin hem de müşterilerimizin kullanımına yönelik şarj istasyonu kurduk. 2030 yılına kalmadan sektörümüzde elektrikli araçlar da yerini alacak.” ■

Hem işletme hem öğretmenlik eğitimi aldı
Çocukluğundan beri bu işin içinde olduğunu ve otobüsçülüğün hayatının bir parçası haline geldiğini belirten 26 yaşındaki Mert Özkeleş, “Her şeyi bu işin içerisinde öğrendim; bu işin içerisinde doğdum diyebilirim. En iyi bildiğim iş bu. Şu anda otobüs sektöründe önemli bir değişim süreci yaşanıyor ve ben bu sürece tanık oluyorum. Daha da önemlisi bu sürece güzelce hazırlanıp bunu yaşamak istiyorum” dedi. 
Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mert Özkeleş, sektörde çalışırken iki üniversite de bitirmeyi başarmış:Ben hem işletme hem öğretmenlik eğitimi aldım. Aydın Üniversitesi’nde okudum. İşletmenin yanı sıra bireyin en başta çocukluktan yetiştirilmesi, anaokulu, kreş çağı, yetişkinlik dönemiyle ilgili yurtdışında ve Türkiye’de de eğitimlere katıldım. Eğitim görmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Gaziantep’te, nasip olursa eğitim sektörüne de girmeyi planlıyorum.” 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.