Kontur Turizm’den Renkli 4 Tourismo Yatırımı

ŞEHİRLERARASI

1982 yılından beri şehirlerarası yolcu taşımacılığı alanında faaliyet gösteren Konya merkezli Kontur Turizm, filosuna 4 adet renkli Tourismo kattı. Araçların satışını Mengerler Ticaret ve Bayraktarlar Merkon gerçekleştirdi.

Röporta: Erkan YILMAZ

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü düzenlenen törenle Mengerler Ticaret ve Bayraktarlar Merkon tarafından Kontur Turizm’e 4 adet renkli Tourismo teslimatı yapıldı. Araçların teslimat törenine Kontur Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Hacı Veli Karakuş, Genel Müdür Ertuğrul Sarıhan, Ankara Bölge Müdürü Ümit Aybek,  Mercedes-Benz Türk SSH Büyük Müşteri Yönetmeni Mert İnanır, Mengerler Ticaret Otobüs Satış Müdürü Hüseyin Tilki, Bayraktarlar Merkon Otobüs Satış Müdürü Cezmi Ağırtaş katıldı. 

Yeni yatırımlar ve sektördeki mevcut durumla ilgili Kontur Turizm Genel Müdürü Ertuğrul Sarıhan ile özel bir söyleşi gerçekleştirdik. 

Yolları ve seyahatleri renklendirdik

Kontur Turizm’in hep renkli araç yatırımı yapmaya başladığını belirten Ertuğrul Sarıhan, “Biz bir fark yaratalım istedik, yolcularımız çok olumlu karşıladı; ‘Renkli Kontur’ diye konuşulmaya başlandı. Yolcular hangi renk otobüs gelecek diye merakla bekliyor. Biz de buna ‘Yolları ve Seyahatleri Renklendirdik’ sloganını ekledik. Çok olumlu oldu” dedi

Hedefimiz 20 yeni otobüs almak

2023 yılında başlayan yatırımlarla birlikte filolarına 12 adet Mercedes-Benz otobüs kattıklarını belirten Ertuğrul Sarıhan, “2024’ün ilk yatırımı olan 4 Renkli Tourismo otobüsü filomuza kattık. Bireysel otobüsçülerle birlikte toplam otobüs sayısı 50’ye ulaştı. Bu yıl yine yatırım planımız var ve hedefimiz 20 yeni otobüse ulaşmak. Yenileyemezseniz yürüyemezsiniz. 2025 yılında ‘araç almayacağım’ diye yemin etsem bile almak zorundayım. Garantisi bittiğinde aracı değiştirmek çok daha mantıklı. Bakım maliyeti çok ağır. Ayrıca sıfır ile ikinci el arasında makas açılmadan araç alınmış oluyor” dedi.

Akıllı otobüs haline geldiler

Otobüslerdeki teknolojik donanımları çok beğendiklerini belirten Ertuğrul Sarıhan, “Yeni otobüslerdeki teknolojik donanımlarla güvenlik çok daha üst düzeye taşınmış; akıllı otobüs olmuşlar. Kaptanlara sürüş sırasında güvenlik anlamında çok büyük katkılar sağlanmış. Özellikle kaptanların istirahat bölümleri genişlemiş, konfor düzeyi arttırılmış” dedi. 

Bayram sonrasında yolcu talebi düştü

Kurban Bayramı’nda yolculuk talebinin iyi olduğunu ve bayram sonrasında da bir hafta yoğunluğun devam ettiğini belirten Sarıhan, “İnsanlar bayram nedeniyle seyahatlerini yapıp geri döndüler, sonrasında seyahatlere ara verir gibi olundu. Temmuz’un ikinci haftasından sonra tekrar bir hareketlilik olacağı beklentisi içindeyiz. Özel araçların trafikte çok fazla olduğunu da gözlemliyoruz. Ekonomik şartlara rağmen insanlar alışkanlıklarından çok fazla vazgeçemiyor. Otobüsle seyahat eden kitle belirli, yaz olduğu için öğrenci de yok. Otel müşterileri genelde araçları ile seyahat ediyor. Biraz önümüz karanlık gibi görünüyor, ama beklentimiz seyahatlerin yine de artması yönünde” dedi. 

Biz kış için zarar hedefi koyardık

Yaşanan bu ortamda kış sezonun kendileri için de korkutucu olduğuna dikkat çeken Ertuğrul Sarıhan, “Biz, kazanmayı boş verin kendimize zarar hedefi koyardık. İnşallah yaşadığımız pandemi süreci bir daha olmaz. Öğrencilerin okullarında eğitim almaları çok önemli. Biz, biraz, bu anlamda şanslıyız. 300 bine yakın öğrencimiz var. Öğrenci hareketi bize nefes aldıran bir unsur ama normal dönemde de öğrencilerin seyahat sıklığı ekonomik nedenlerle düştü. Artık ayda bir veya iki ayda bir ailelerinin yanına gidip gelmeler oluyor. Onların hareketliliği sektörümüz için çok önemli. Ama şu kesin, kış zor geçecek” dedi. 

Maliyetler bilet fiyatlarına yansımıyor 

Artan maliyetleri bilet fiyatlarına doğrudan yansıtmanın da çok güçleştiğini belirten Sarıhan, “Bilet fiyatını yükselttiğiniz zaman insanların hareket alanı daralıyor; düşürdüğünüz zaman da biz hareket edemiyoruz. Bunun ortasını bulduğumuz zaman günü kurtarmış oluyoruz. Sektörde bayram veya sezon döneminde fiyatlar uçtu gibi bir algı da oluşuyor. Oysa o fiyatlar olması gereken gerçek seviye. Alınan fiyat tarifesinde normalde yüzde 30 indirim hakkı var, sezon dışında bu indirim hakkı kullanılıyor ama sezonda Bakanlık’tan alınan normal tarifeye göre biletler kesiliyor. Bu seviyede kesildiğinde de fahiş fiyat deniliyor. Oysa fahiş fiyat diye bir şey yok. Firmaların fiyat tarifelerini farklı zaman dilimlerinde alması da istikrarı bozan bir unsur. Rakibiniz daha düşük tarifeyi alıp o tarifeden bilet kestiğinde yolcu bu kez ‘sizde niye yüksek’ diye soruyor. Siz o fiyatlara inemiyorsunuz, inseniz bir daha yukarı çıkamazsınız. Böyle de sıkıntılı bir süreç var. Bakanlığın fiyat tarifelerine 4 aylık bir süre şartı koymasını anlamış değilim. Sektör mensupları Bakanlığa şikayetlerini her zeminde dile getiriyor. Bakanlık, bunu kamu menfaati gibi görüyor ama biz bir anlamda kamu hizmeti görüyoruz. İnsanları sıkıntıya sokmak çabası içinde değiliz, çabamız işimizi sürdürülebilir bir yapıda devam ettirebilmek, tekerlerimizi döndürebilmek. Bakanlık, emeklilere yüzde 20 indirim hakkı vererek, sektörden fedakarlık istiyor. Ama aldığımız 2000 TL uçak biletini 3 gün önce iptal ettirmek istediğimizde 600 lira kesinti yaptılar. Bizim yolcumuz biletini iptal etmek istediğinde 100 lira kesinti yapsak kıyamet kopar. Emekli için bunun nasıl yapılacağı belirtilmedi. İnsanlar bilet portallarından bunu nasıl alacak belli değil. Babası alıp, çocuğu seyahat ediyor. Biz bunun kontrolünü nasıl yapacağız? Biz aldığımız tarifelerin üzerinden yolcuya zaten indirim yapıyoruz. Bir de yüzde 20 indirim istendiğinde tarifenin altına da düşülüyor. Bunu yolcuya anlatmak zor; emekli ile sektör mensupları karşı karşıya getiriliyor” dedi. 

Bireysel otobüsçü girişi yok

Sektöre yeni bireysel otobüsçü girişinin olmadığını vurgulayan Sarıhan, “Bireysel otobüsçülerin bu şartlarda araçlarını yenilemesi çok zor. Ancak imkan bulanlar model yükseltebiliyorlar. ‘Sıfır otobüs fiyatları bu noktaya geldi. İkinci elde hareket olur’ dedik ama yaklaşık 4 aydır orada da hareket yok” dedi. ■

Otobüs ve kamyon ehliyeti ayrışsın

Sektörde birçok alanda sorun yaşandığına dikkat çeken Ertuğrul Sarıhan, “Hem sorun büyüyor hem disiplin, düzen de bozuluyor. Benim çalıştaylarda bir önerim oldu: Otomatik ve manuel araç kullanan ehliyet üzerinden ayrışıyor; yeni ehliyet alacaklar da otobüs mü, kamyon mu kullanacaksa buna göre belirlensin ve otobüs kullanacak ile kamyon kullanacak belli olsun. Oradan oraya geçişler olmasın. Bir düzen oluşsun. Host bulmak da giderek zorlaşıyor. Araçlarda ikram bulunmasın, ihtiyacı olanlar otomatlardan alsın denilecek aşamaya gidiyoruz; bu iş başka türlü yürümeyecek. Ama iki sene, ama beş sonra böyle olacak. Bir aracın ikram maliyeti 50 bin TL’yi bulabiliyor. Önceden sektörde iki üç yolcu da olsa sefere gidilirdi ama şimdi artık diğer firmaya yönlendiriliyor. Şartlar bunu getirdi” dedi. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.