Şehirlerarası otobüsçünün 8 yıldır bitmeyen çilesi 3. köprü zorunluluğu!

ŞEHİRLERARASI

Sinop Türkeli merkezli Sahilgülü Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Acar: Yolcu taşımacılığında kimseye zorunlu olmayan 3. köprü geçişinin şehirlerarası otobüs sektörüne dayatılması büyük haksızlık. Bu haksızlığın üstüne bu köprüyü kullanmadığımız zamanlarda çok ağır cezalar kesiliyor. Zaten ağır maliyetler altında ezilen sektörün bu cezaları ödemesi de mümkün değil. Yetkililerden 3. Köprü zorunluluğunu kaldırmalarını ve bizlere kesilen cezaların da affına yönelik bir düzenleme yapmalarını bekliyoruz.”

Şehirlerarası yolcu taşımacılığı 8 yıldır 3. köprü geçiş zorunluluğunun sıkıntılarını yaşıyor. Yolcu taşımacılığında hiçbir gruba zorunlu olmayan 3. köprü geçiş zorunluluğu sadece şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektörüne uygulanıyor. 

Zorunluluk kaldırılmalı 

Bu köprüyü kullanmanın hem daha fazla km. hem daha fazla yakıt tüketimi ile sektöre ağır maliyetler getirdiğine dikkat çeken Sahilgülü Turizm Başkanı Ahmet Acar, “Sektörümüz zaten ağır maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Ayakta kalmanın mücadelesini veriyor. Bir de bunun üstüne 3. köprü zorunluluğu nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. 

3 köprü geçiş zorunluluğu bize 100 km. daha fazla yol yaptırıyor. Gidiş ve dönüş olarak baktığınızda ise bu 200 km’ye çıkıyor, bu da 35-40 litrenin üzerinde yakıt tüketimi demek. Çevreyi koruyalım, maliyetleri düşürelim derken 35 litreden fazla yakıtı tüketmek zorunda kalmak ne kadar hakkaniyetli. Lastik, bakım, köprü ve otobana ödediğimiz ücret ayrı bir maliyet zaten. Yolcu da seyahat süresinin en az 1 saat uzamasından şikayetçi. Yıllardır bu konuda meslek örgütlerimizin, sektörün sesi olmasını bekliyoruz, ancak bir çözüm bulunamıyor. Yerel firmaların bugüne kadar kapısını çalan, ‘Sizin sorunlarınız nedir’ diyen yetkililer de meslek örgütleri de olmadı. Oysa biz ülkemizin yaşadığı her türlü zorlukta halkımızın, devletimizin yanında olduk. Ama 3. köprü zorunluluğu gibi uygulamalarla haksızlığa uğrayan da yine bizler olduk. Bu zorunluluk sektöre 8 yıldır dayatılıyor. Bu dayatmanın artık bir son bulması gerekiyor. Bu ülkenin ekonomik hareketliliğinin en önemli unsurlarından birisi de şehirlerarası otobüsçülük sektörüdür. Bu sektör ayakta kalamadığı takdirde ekonomik krizin boyutları daha da ağır olacaktır. Bunun farkına varılması gerekiyor” dedi.

Cezalar affedilmeli 

“Biz, yolcumuz ile karşı karşıya gelmemek adına diğer yolcu taşımacıları gibi diğer köprüleri kullanmak zorunda kalıyoruz” açıklamasını yapan Acar, “Bize haksız bir uygulama ile dayatılan 3. köprü zorunluluğuna zaman zaman zorunluluktan diğer köprüleri kullandığımız için çok ağır cezalarla karşı karşıya geliyoruz. Şu anda firmalara gelen cezalar küçük firmalarda 600 bin TL’yi, büyük firmalarda ise 1 milyon TL’yi geçmiş durumda. 

Bu cezalar otobüs sektörüne vurulmuş en büyük darbedir. Bu ekonomik şartlar altında otobüsçünün bu cezaları ödeme imkanı da yok. Yetkililerin, 8 yıldır görmezden geldiği bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. 3. köprü zorunluluğu kaldırılsın, kesilen cezalar da bir haksızlık sonucu olduğu için affedilsin. Meslek örgütlerimiz de bu konuda acil bir çalışma planı oluşturmalı, otobüsçünün sesi olmalı ve 8 yıldır bitmeyen bu çileye son vermek için adım atmalı. ‘Otobüsler trafik sıkışıklığı yaratır’ değerlendirmeleri de doğru değil. Kimse bu söylemin arkasına saklanmasın. Bizim önerimiz, ilk etapta diğer köprülerin belirli saatlerde kullanılmasına izin verilmesidir. Ama hepsinden önce bu zorunluluk mutlaka kaldırılmalı” dedi. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.