Akaryakıt zamları servisçileri çalışamaz hale getirdi, okul ücretlerine yüzde 35 zam kaçınılmaz

SERVİS TAŞIMA

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Turgay Gül, akaryakıt fiyatlarına gelen zamlarla servisçilerin hizmet veremez hale geldiğini belirterek, “1 km maliyetimiz 0.75 kuruştan 2.5 liraya çıkmış durumda. Akaryakıta yapılacak yeni zamlarla bu maliyet daha da artacak. Kamudan okul servis ücretlerine yönelik yüzde 35 oranında bir zam talebimiz olacak. Buna mecburuz, başka şansımız kalmadı. Ne şirketler, ne de esnaf artık bu yükü taşıyacak durumda değil. Eğer zam alamazsak Nisan’da servis hizmeti tamamen duracaktır. Sadece okul tarafında değil kamu ihalelerinde iş alan servisçiler de işlerini sürdüremez hale geldi” dedi.

Akaryakıta peş peşe gelen zamlarla maliyetlerin artık taşınamaz hale geldiğini belirten İSTAB Başkanı Turgay Gül, “Okul ücretlerine yeni zam artık kaçınılmaz hale geldi. Bizde yüzde 35 zam talebimizi kamuya ileteceğiz. Okul ücretlerine en son 24 Aralık 2021 tarihinde yüzde 27 zam kararı alınmıştı. Ancak bunun da uygulanması 7 Şubat’a bırakılmıştı. Aradan geçen süre içerisinde motorinin litre fiyatı 14 lira iken. Şu an 20 lira seviyelerine geldi. Bugün ve yarın yine akaryakıta zamların yapılacağı ve mazot fiyatının 22 liraların da üstüne çıkabileceği konuşuluyor. Akaryakıttaki bu artış fiyatları da gösteriyor ki, aldığımız bu zammın bir anlamı kalmadı. İşimizi devam ettirebilmemiz için yüzde 35 oranında zam talebimizi ileteceğiz. Buna mecburuz, başka bir şansımız kalmadı. Bu talebimizin umuyoruz ki, Mart ayı sonunda yapılacak olan UKOME’de gündeme alınacak ve beklentimiz o ki kabul edilecek . En azından bu zammı alırsak, iş Haziran’a kadar devam edebilsin” dedi.

Km’de yakıt tüketimi 2. 5 liraya çıktı

Velilerinde bu zor ortamda yeni zam olmasına tepkilerinin de olacağını bildiklerini belirten Turgay Gül, “Veliler tabi ki haklı. Artık bu fiyatlarla sübvanse edip taşıma yapabilecek durumda değiliz. Esnafın ve şirketlerin bu maliyet artışlarını taşıyabilmesi ve işini sürdürebilmesi mümkün değil. Bu artış oranlarında bizim km başına yakıt tüketimi 0.75 kuruştan 2.5 liraya çıkmış durumda. Günde 100 km yol yapan araç 250 TL mazot almak durumunda. Maliyet artışı sadece akaryakıt ile de sınırlı değil. Diğer tarafta lastik, yedek parça maliyetleri de, bakım ve onarım maliyetleri yükselmeye devam ediyor” dedi.

Kamu ihalelerinde iş alan servisçiler hizmeti durduruyor

Öte yandan kamu ihaleleri ile iş alan servis taşımacılarının da çok zor durumda olduğunu belirten Turgay Gül, “O tarafta akaryakıt artışı ile ilgili aylık yüzde 9 gibi bir fark verdiler. Ama 2022 ile ilgili Ocak-Mart dönemi ile ilgili henüz hiçbirşey açıklanmadı. Kamu ihaleleri ile alınan işlerdeki hizmet süreçleri Anadolu’da özellikle taşımalı eğitim, özel eğitim ve personel taşınması tarafında durma noktasına geldi. Şu anda orada büyük bir infial var. Anadolu’da birçok bölgede servisi bırakanlar oldu ve sistem durma noktasına geldi. Bu noktada da akaryakıt fiyat artışlarının servis hizmetlerine yansıtılması artık elzemdir. Çünkü bu şekilde bu işin sürdürülebilir bir noktası yok” dedi.

Zam alamazsak Nisan’da işimiz durdurma noktasına geleceğiz

Zam taleplerimize kamu tarafından mutlaka geri dönüş olacağına inandıklarını belirten Turgay Gül, “ Alamazsak iş yapamayacağız. Nisan’da işimizi durdurmak zorunda kalacağız. Esnaf geliyor; “Ben bu paraya çalışmayacağım. Evde otursam daha iyi. Cebimden para çıkmayacak en azından” diyor. Hele ihalelerdeki akaryakıt zamları ile ilgili belirsizlik daha da kötü. Artış oranları netleşmediği için hergün akaryakıta zam geliyor. Akaryakıt firmaları ödemeleri bizden peşin alıyor. Bu durum sürdürülebilir değil artık” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.