Servisçiler hükümete seslendi: Servisime Dokunma, Ekmeğime Dokunma

SERVİS TAŞIMA

Servisçiler, Ankara’da Esnaf Odası önünde Tasarruf Genelgesi Kapsamı’nda toplu taşıma imkanı olan yerlerde kamu kurumlarına yönelik servis hizmetlerinin kaldırılması kararına “Servisime Dokunma, Ekmeğime Dokunma” temalı basın açıklaması ile tepki gösterdi. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ASİO) ve Ankara Toplu Taşımacılar Derneği (ANTAD) yöneticileri ile Ankara Ticaret Odası 52. Komite temsilcilerinin düzenlediği toplantıya, CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Mehmet Aşıla, TÜSFED Genel Sekreteri Esat Yıldırım, İSAROD Başkanı Günhan Sınar, çeşitli illerden servis aracı işletmecileri esnaf odası başkanları ve yüzlerce servis şoförü katılım sağladı.

Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Ertürk yaptığı açıklamada, “Ekonomi yönetiminin krizden kurtulmak adına başlattığı tasarruf seferberliğini destekleyenlerin başında bizler gelmekteyiz. Lakin tasarruf tedbirleri adına alınmış kararların bazı sektörleri olumsuz yönde etkileyeceğinin de farkındayız. Covid-19 pandemisinde yaşanan yasaklamalar sebebiyle oldukça zor bir dönem yaşadık. Birçok arkadaşımız hala o dönemden kalma borçlarını ödemeye çalışmakta, artan maliyetlerinde etkisiyle borçlarımız azalacağına, artmaktadır” dedi.

Birçok meslektaşımızın iflas etmesine neden olacak

Tasarruf tedbirleri içerisinde bulunan personel servislerinin kaldırılması kararının özellikle kamu kurum ve kuruluşları personel servis taşımacılarını olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Ertürk, “Bu şekildeki bir uygulama gelirlerimizde önemi ölçüde azalmaya sebep olacaktır. Hatta birçok meslektaşımızın iflas etmesine sebep olacaktır. Ülkemizde toplamda 110.000 servis aracının bulunduğu ve bu araçlardan geçimini sağlayan ailelerin sayısı da düşünüldüğünde bir sektörün zarar görmesinin yanında toplumsal olarak da büyük kayıpların yaşanması kaçınılmaz görünmektedir. Tabiri caizse bu uygulama ‘Tasarruf Mağdurları’ oluşturacaktır” diye ifade etti.

Personel servisleri ülke ekonomisine bir yük değildir

Personel servislerinin ekonomi için de vazgeçilmez durumda olduğuna dikkat çeken Ertürk, daha sonra şöyle konuştu: “Personel servisleri ile işyerine giden kamu personeli ayrı araçlar ile işlerine gitmemelerinden dolayı trafik yoğunluğunun önüne geçilmiş olmaktadır. Kamu personelinin ayrı araçlar ile işine gitmesinin diğer bir sorunu da bir aracın harcayacağı yakıt ile birçok aracın harcatacağı yakıtın ülke ekonomisine vereceği zarardır. Farklı bir anlatımla personel servisleri aslında bir tasarruf aracı durumundadır. Gerçekten de personel servisleri şehir içindeki trafik yoğunluğunu azaltmış hem de toplu taşıma nedeniyle bir anlamda güçlü bir tasarrufta sağlanmaktadır. Ekonomi yönetimimiz tarafından alınan kararların yanında olduğumuzu bildirmekle birlikte, özellikle tasarruf tedbirleri kapsamında alınan kamu personel servislerinin kaldırılması kararının ülke ekonomisine artı ve eksi katkılarının incelenmesinin yararlı olacağını düşünmekteyiz. İncelendiğinde görülecektir ki kamu personel servisleri ülke ekonomisine bir yük değildir ve aslında ülke ekonomisinin üzerindeki yükü azaltmaktadır.”

Kararı revize edin

Bu karardan vazgeçilmesi çağrısı yapan Oda Başkanı İlyas Ertürk, şöyle konuştu: “Milyonlarca aileyi mağdur edecek bu uygulamanın doğuracağı zararlar aşikârken, bu tür zararların oluşacak ülke ekonomisi açısından daha farklı mağduriyetlerin yaşanmaması hepimizin dileğidir. Bizler taşımacılık işleri ile uğraşanlar bu ülkenin bir gerçeğiyiz. Bizler araçlarımızla hep toplu ulaşım sebebiyle trafiği azaltıyor hem de tasarrufa direkt katkıda bulunuyoruz. Tasarruf tedbirleri kapsamında kamu personellerinin servislerinin kaldırılması kararı milyonlarca insanı mağdur edecektir. Bu kararın yeniden revize edilmesini istiyor

120 bin servis esnafı bu karardan etkilenecek 

ANTAD Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yumuş’da yaptığı açıklamada, “Hükümetimizin verdiği bir karar neticesinde kamu kurum ve kuruluşlarında personel taşıma hizmetinin sonlanacağını hep beraber öğrendik. Hükümetimiz tasarruf edecekse eğer kademeli saate geçilebilir. Bu sayede hem trafik yoğunluğu azalır hem de esnafımız daha fazla servis yapar, maliyetlerimiz de en alt sınıra çekilir. Bu vesile ile Hükümetimiz de tasarruf etmiş, esnafımız ise işine devam etmiş olacaktır. Hükümetimiz vergi kaybına uğramamış olacaktır. Verilen kararı aldığımız günden bu yana ise bu kararın doğrusunu yanlışını her gün bir araya gelip istişare ederek ele aldık. Servis sektöründe çalışan en az 120.000 esnafın olduğunu baz alırsak , 120.000 vergi mükellefi esnafın bu karardan çok büyük zayiatlar doğuracak şekilde etkileneceğini bilinmesini isterim. Ve bu zayiat sadece esnaf kanalından değil Devletimiz açısından da vergi kaybına sebep olacaktır. Tabiri caizse devletimiz kendi gelir kapısını da kapatmış olacaktır .Ellerinde olan sermayesini servis araçlarına ve plakalara yatıran bu esnaflarımızın iş kaybı neticesinde yeni bir istihdam kanalı bulma arayışı olacaktır ve ne yazık ki kapanan kurum kapıları sebebiyle belki de çok uzun bir süre bu istihdam sağlanamayacaktır” dedi.

Bu proje esnafı tamamen yok eden bir projedir

“Bu proje esnafı tamamen piyasadan silen yok eden bir projedir” açıklamasında bulunan Hakkı Yumuş, “Servis sektörü ile beraber sanayi sektörü de bu karardan ziyadesiyle etkilenecektir. Servis araçlarının tamirleri, bakımları sanayi sektörünün can damarlarındandır. Bunların yanı sıra sıfır ve 2. El araç alış satışlarında da çok ciddi anlamda düşüş görülecektir, otomotiv sektörü de bu karardan nasibini alacaktır. Araçların kasko-sigortalarının yapıldığı sigorta şirketleri dahil olmak üzere etkilenecektir. Üzülerek belirtmek isterim ki dolaylı yoldan da olsa bu sektörlerde de vergisel azalma ve istihdam sıkıntısı yaşanacaktır. Alınan kararın geri çekilmesinden gayrı bir isteğimiz yoktur” dedi.

Sizin kavganız, iş, aş kavgasıdır

CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan servisçilerin yaptığı eyleme destek verdi. İktidara seslenen Akdoğan servisçi esnafının lehine yapılacak düzenlemelerde muhalefet etmeyeceklerini vurgulayarak şunları ifade etti: "Sizin kavganız, iş, aş kavgasıdır. Sizin kavganız, çocuklarınıza götüreceğiniz, rızkın kavgasıdır. Bunun siyaseti olmaz. Tasarruf edelim mi? Vallahi edelim, billahi edelim, tillahi edelim. Ama buna servisçi esnafından başlarsanız olmaz. Sayın Cumhurbaşkanı tasarruf genelgesinde servisçi esnafımıza zarar vereceğini düşündüğümüz maddeler varsa ki var, ne siz bunu kandırırsanız, bırakın muhalef olarak eleştirmeyi servisçi esnafımızın adına sizin yanınızda olacağız. Yani ben bugün buraya kimilerinin düşündüğü gibi size herhangi bir zarar vermek için değil sizin lehinize yapacak iktidar sahiplerinin ellerini rahatlatmak için buraya geldim. 110 bin esnaf kamuda taşımacılık yapıyor. Bunun kamuya maliyeti iki milyar lira. İki milyar büyük para ama o iki milyar nerelere nerelere harcanıyor biliyor musunuz? Nerelere nerelere harcanıyor? 2 milyar evet devlete bir yüktür. Ama servisçi esnafından alınarak sağlanacak tasarrufla bir şey getirmez. Gelin bu işte taşeronu kaldıralım. Doğrudan bu parayı kazandıralım ve biz de biz de bırakın çıt çıkartmayı size destek olacağız. Bırakın muhalefet etmeyi, sizinle birlikte el kaldıracağız"

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.