Servisleri kaldırmak tasarruf değil, daha ağır maliyetler getirecek

SERVİS TAŞIMA

Ankara Ticaret Odası Meclis Üyeleri ve 52. Nolu Şehiriçi yolcu, Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralama Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleri ve Ankara Toplu Taşımacılar Birliği Derneği (ANTAD) Yönetim Kurulu Üyeleri Cemal Baltacı, Ünsal Akkuş, Aydın Bektaş, Halim Köker, ve Hakkı Yumuş ile birlikte ATO Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret ederek, kamuda servislerin kaldırılmasını da içeren tasarruf paketinin servis tarafında, kamu için, çalışanlar için ve servisçiler için daha ağır maliyetler getireceğini ifade ettiler.

Erkan YILMAZ/ ÖZEL HABER

ATO Başkanı Gürsel Baran’ı 26 Eylül 2024 makamında ziyaret eden meslek komitesi üyeleri ve ANTAD Yönetim Kurulu Üyeleri 17 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren tasarruf genelgesi kapsamında yer alan kamuda servislerin kaldırılması kararının tekrar değerlendirilmesi yönünde görüşlerini ifade ettiler.

ATO 52. Nolu Şehiriçi yolcu, Servis Taşımacılığı ve Filo Kiralame Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi ve ANTAD Başkanı Cemal Baltacı, ATO Başkanı Gürsel Baran ile yaptıkları görüşmeye yönelik Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.

Yıl sonunda çok büyük sıkıntı olacak

Tasarruf Genelgesi’nin hayata geçmesinin ardından sözleşmeleri sona eren servislerin kaldırılmaya başlandığını belirten Cemal Baltacı, “İlk etapta SSK tarafında hizmet veren 360 dolayında servis kaldırıldı. Ancak asıl sıkıntı yıl sonunda başlayacak. Sözleşmelerin büyük bölümü yıl sonunda bitiyor. Eğer bu karar yeniden değerlendirilmez ve geri adım atılmaz ise yıl sonunda 3000 dolayında servis çalışamaz hale gelecek. Bu süreçten 30-35 bin kişi çok olumsuz etkilenecek ve mağdur olacaklar. Servislerin kaldırılmasına yönelik alınan karar en çok özellikle Ankara’yı, ardından İstanbul ve İzmir’i etkileyecek. Bu illerde kamu taşımaları çok yoğun” dedi.

Çalışanların verimliliği düşüyor, trafik yoğunluğu artıyor

Daha öncede yaptıkları her görüşmede tasarruf yapılmasına karşı çıkmadıklarını ancak servislerin kaldırılmasının tasarruf değil, daha çok yeni maliyetler ve sıkıntılar oluşturacağını dile getirdiklerini belirten Cemal Baltacı, “Servislerin kaldırılmasının ardından çalışanlara verilen toplu ulaşım kartlarının maliyeti daha ağır olduğu ortaya çıktı. Ayrıca servislerin tamamının kalkacağı yılbaşından sonra çalışanların toplu ulaşım ile taşınması da çok mümkün olamayacak. Şu anda servisleri kaldırılan kamu kuruluşlarında çalışanların işe geç gelebildiği, verimliliğin düştüğü de aktarılıyor. Bu insanların kendi araçları ile işe gitmek istediklerinde trafik yoğunluğunun da büyük oranda artacağı da görünüyor. Çalışan personelin kendi aralarında anlaşarak bir servis aracı tutmaya yönelik attığı adımlar da olumlu sonuçlar vermedi. Bunun yapılabilmesi çok mümkün de değil. 360 arabadan 10-12 araç şeklinde denendi ama yürümedi. Sonuçta bu servislerin kaldırılması hem çalışanlar hem servisçiler için olumsuz sonuçlar getiriyor. Çalışma düzeni de bozulacak. Ayrıca kamu tarafında çalışan servisler günde iki işe gidiyor. Bir kısmı tek işe kaldığında maliyetleride artacağı için fiyatlarını arttırmak durumunda olacaklar ve bu durumda diğer özel sektörde taşınma maliyetlerinı arttıracak. Öğrenciler ve fabrika personelleri daha maliyetli taşınacak” diye konuştu.

Bakan Mehmet Şimşek’ten randevu talebi

“ATO Başkanımız Sayın Gürsel Baran’dan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’ten bir randevu alınarak ATO öncülüğünde bir ziyaret yapılmasını ve durumun aktarılmasını istedik” açıklamasını yapan ANTAD Başkanı Cemal Baltacı, “Başkanımız da servisçilerin yaşadığı sorunları çok iyi bildiğini, taleplerinde haklı olduğunu ve bunu daha önceki görüşmelerde de kamu tarafına dile getirdiğini belirtti. Randevu alınması noktasında hemen girişimde bulunacakları ifade etti. Başkanımız Gürsel Baran ile Sayın Mehmet Şimşek’i ziyaret ederek yılbaşından sonra daha da ağır hale gelecek sorunu aktarmak istiyoruz. Alınan bu kararın aynı zamanda istihdamı ve yeni yatırımları da olumsuz etkileyeceğini belirteceğiz. Birçok arkadaşımız aracının kredisini şu anda ödeyemez durumda. Yeni yatırım yapmak isteyenler yapamayacak. Eğer bu karar değişmez ise vergi ödemeleri de, istihdam da düşecek, çünkü firmalar mecburen elaman azaltma yoluna gidecek. Bütün bu görüşlerimizi ziyaretimizde aktarmak istiyoruz. Takdir artık onların” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.