İSAROD Başkanı Günhan Sınar, İstanbul UKOME’de alınan yüzde 19,21 zam kararını ve İSAROD’un teklifinin düşük kaldığı yönündeki eleştirileri Taşıma Dünyası’na değerlendirdi.
İBB’ye ilettikleri ilk zam teklifinin yüzde 23 olduğuna daha sonra trafik sigortası ve kasko ücretlerine gelen zamlar nedeniyle tekliflerini yüzde 30’e çıkardıklarını belirten İSAROD Başkanı Günhan Sınar, neden yüzde 30 zam talebinde bulunduklarını şu şekilde açıkladı: 6 Nisan 2022 tarihinde yüzde 40 zam aldık. O tarihten bu yana asgari ücret, akaryakıta ve diğer giderlerimize gelen artışlara bakıldığında hem İBB tarafı hem de bakanlık yetkilileri 4-5 aylık süreçte enflasyon farkı olarak yüzde 20’lik bir artış olduğunu hesaplıyorlar. Asgari ücrete gelen zam 30 oldu bu süreçte. Bizde talebin en üst noktası olacak seviyeye yüzde 30’a çektik teklifimizi. Şimdi bu hesaplar ortadayken, 6 Nisan’da yüzde 40 zam almışken biz teklifimizi bu şekilde belirledik. Hatta 24 Ağustos’taki yapılacak UKOME Toplantısına yönelik ulusal basında yüzde 40 zam kararı alınacak haberleri yer aldığında biz hem İstanbul halkını hem de velileri düşüneceğimizi söyledik. Meslektaşlarımızın bu işi yapabileceği asgari koşulları sağlayacak bir artış olan yüzde 30’u istedik” dedi.
Buradaki problem esnafa hakkı verilsin
Sayın Turgay Gül’ün, esnaf odasının zam talebi oranın düşük kalmasını manidar olarak değerlendirdiğini okuduğunu belirten Başkan Günhan Sınar, “Bizim zam talebimiz gayet açık ve anlaşılır. Biz alt komisyonlarda UKOME’de alınan akaryakıt zam artış farkları ‘esnafa zam artışı olarak yansısın’ diyoruz. Kendileri kabul etmiyor. Geçen sene yüzde 40 zam alındı. ‘Niye esnafa vermediniz?’ diye soruyoruz. ‘Veliden alamadık’ diyorlar. Şimdi 6 Nisan’da alamadıkları yüzde 40’ı yüzde 60 olarak mı alacaklar! Zaten özel okullarda tarifenin iki, üç dilim üstünde taşımacılık yapıyorlar. Buradaki problem esnafın hakkını versinler, adaletli, eşit şekilde bölüşsünler. Aldıkları tarife ücreti hem kendilerine yeter hem de bizim meslektaşlarımıza yeter. Ama şunu istiyorlarsa; eski düzen devam edecek yüzde 60 -70 komisyonlarla tatlı paralar kazanacağız. Artık o günler geride kaldı. Esnafımızda buradan hak ettiği ücretleri alacak. Tarife hem onlar için hem bizler için Allah’a şükür yeterlidir. Yeniden ekonomide bir değişiklik olursa biz yine gideriz, daha önce yaptığımız gibi güncelleme alırız. ‘Burada esnafın tavrı manidar’ denilerek kendini esnaf savunuculuğuna soyundururken, bizim UKOME’de getirdiğimiz talepleri buyursunlar kabul etsinler. Birlikte o zaman esnafı savunalım. Kendilerine yüzde 60 zam istemekle aldıkları zammı esnafa yansıtmamakla esnaf savunuculuğu olmaz. Sokağa çıksınlar, esnafı kim savunuyor diye sorsunlar; herkes İstanbul Umum Servis Araçları Esnaf Odası gönülden, kalpten diyecektir. Ben yeni tarifenin 2022-2023 eğitim ve öğretim döneminde meslektaşlarımıza hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Keşke yüzde 30 olsaydı daha iyi olurdu tabi
‘Keşke bizim talebimiz olan yüzde 30 olsaydı tabiki iyi olurdu” açıklamasını yapan İSAROD Başkanı Günhan Sınar, “ Ama olmadı. UKOME yüzde 19.21 takdir ettti. Bizim elimizde sihirli değnek yok ki. Tarife bir anda yüzde 30, yüzde 60 olsun. Öyle bir şey yok. Nisan ayında 40 almıştık. Bu sene de yüzde 30 olsaydı çok daha iyi olurdu. Ama yüzde 19.21 oldu. Biz de bununla idare edeceğiz” dedi.
Bazı firmalar ve bazı özel okullar yüzde 60 fiyat alıyorlar
“Bazı firmalar, bazı özel okullar tarifenin yüzde 50, yüzde 60 üstünde fiyat alıyorlar” açıklamasını yapan Günhan Sınar, “Yüzde 50- 60 zam alınamadı açıklamaları esnafa düşük fiyat teklif etmek için önden alınmış bahaneler, bir savunma mekanizması olarak görüyorum. Eğer iddialaşırsak ben özel okulların yüzde 20 zam değil, yüzde 60, yüzde 80 zam uyguladığını tek tek çıkartırım. Madem öyle bizde ‘yüzde 80 zammı esnafa yansıtın’ deriz” diye konuştu.
UKOME’de önemli bir karar daha
Yeni ücret tarifesinin belirlenmesinin yanısıra İSAROD’un girişimiyle İstanbul UKOME’de önemli karar daha alındığına dikkat çeken Başkan Günhan Sınar, “Bugün UKOME’de çok da önemli bir gelişme oldu. İSAROD’un teklifi ile daha önce 8.5 aylık tarife 8.8 aya çıktı. Yani neredeyse esnaf bir yarım ay daha ekstra ücret daha alacaklar. Buradan esnafa çağrı yapalım; Firmalarla sözleşme yapanlarda 9 aya yakın sözleşme yapıp ücret talep etsinler" dedi.
Ben servisçi şu ücreti talep eder diye bir rakam telafuz etmem
Servis esnafının talep edeceği ücretlerle ilgili bir rakamı telafuz etmeyeceğini ifade eden İSAROD Başkanı Günhan Sınar şunları söyledi: Ben bir servisçinin talep edeceği ücretli ilgili 13-15 bin TL diye bir rakam telafuz etmem. Meslektaşlarımız bu işin yapılabileceği asgari koşulları hesaplayacaklar. Ben 26 yıldır yapıyorum bu işi. Öyle bir iş olur daha farklı bir para talep eder meslektaşımız. Yaptığı ikinci işe uygundur trafiğe azdır, hostesi karşı taraftan sağlanır. Orada başka bir ücret talep edilir. Şu mesafeye, şu ücret talep edilir söylemlerini dogru ve gerçekçi bulmuyorum. Herkes tarifeyi hakkaniyetle uygularsa, herkese buradan ekmek çıkacak iş de var para da kazanılır.