Başarının formülü bu kavramlarda gizli. Önce sorumluluk sahibi olacaksınız. Tabii, onun için karar vermek zorundasınız. Ne yapacaksınız? Hedefiniz nedir? Hangi aşamalardan geçeceksiniz? Soruların sonu yok…
Verdiğiniz karar doğrultusunda sorumluluk almak zorundasınız. Türkiye’de en çok sorumluluk sahibi sektör hangisidir diye sorsalar, sanırım tek cevap verilebilir: Karayolu yolcu taşımacılığı sektörü.
Yaz kış demeden, yağmur çamur dinlemeden, kara fırtınaya boyun eğmeden, gece gündüz hizmet veren bir sektör karayoluyla yolcu taşımacılığı sektörü. Öyle ki insanların en çok önem verdiği günlerde bile o sorumluluğu hissediyor ve hizmetini yerine getiriyor. Özel günlerde, bayramlarda herkes günün önem ve özelliği çerçevesinde hayatını yaşarken otobüsçüler yoğun çalışıyorlar. Hatta o derece ki araç yetişmediği için, sayıca az geldiğinden daha motoru soğumadan yeni bir sefere çıkıyor. Kaptan şoförler için bunu istemek zor, çünkü insan motor değil ki. Belli bir süre dinlenmesi gerekiyor. Aldığı sorumluluk sadece araçla sınırlı değil; can taşıyor. Telafisi mümkün olmayan can için gerçekten dikkatli, özenli ve tedbirli olmak bir zorunluluk.
İşte bu nedenle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsleri kullanacak olan sürücülerde belli bir yaş (fevri davranmaması için), belli bir deneyim (olabilecek her durumda sükunetini muhafaza edebilmesi için) aranıyor. Kanun ile belirlenmiş kurallara uymak gerekir.
Devlet de firmalar da insanlar da biliyor gidenin yerine yenisinin konamayacağını. Kanun ve kurallara riayet etmek birinci temel mecburiyetimiz.
Bu, otobüs sürücüsü için böyle de diğerleri için böyle değil mi? Aynı yolu paylaşan araçların hepsinin -ister binek otomobil olsun, ister kamyon, isterse traktör-sürücülerinin dikkatli, titiz ve sorumlu olması gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde, Vietnam’dan ithal sürücü getirileceği haberi yer aldı televizyonlarda. Bu ülke, angusları gördü ondan mı korkacağız diyeceğim, ama anlamayacaklar diye vazgeçiyorum.
Bu toplumun örfü, adeti, gelenek ve göreneği, birbirine saygısı diğer toplumlardan farklı. Tabii, aynı yolu paylaşan araçların sürücülerinin beklentileri de, sıkıntıları da, neyi nerede ve ne zaman, nasıl yapacakları da… İşte o zaman ithal sürücülerin başımıza neler getireceğini varın siz düşünün.
Bu hükümetin ithal doktor, ithal öğretmen, ithal şoför sevdası var… Sonumuz hayrolsun. ■
Nilüfer Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kayapalı’nın geçirdiği elim bir trafik kazası sonucu yarlandığını öğrendim. Geçmiş olsun diyorum.