Brisa, 300 milyon dolarlık ikinci fabrikasını kuruyor

YEDEK PARÇA VE EKİPMAN

2018 yılında üretime başlaması planlanan fabrika ile 700 kişiye istihdam yaratılacak. Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak olan fabrikanın toplam alanı 1 milyon 100 bin m2. Yıllık lastik üretimi ise 4,5 milyon adet olacak. Yeni fabrika ile Brisa kapasitesini yüzde 30 arttırmış olacak.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Bridgestone Corporation Yönetim Kurulu Üyesi Kazuhisa Nishigai, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Pekarun ve Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Brisa’nın 25. kuruluş yıldönümü vesilesiyle 19 Kasım Salı günü Sabancı Center’da düzenlenen toplantıda bir araya geldi. 

Hep daha yukarı  

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, bayrağı hep daha yukarıya taşıma hedefine odaklandıklarını belirterek, “Tam 25 yıl önce bugün iş ortağımız Bridgestone ile Brisa’nın kuruluş anlaşmasını imzaladık ve bayrağı hep yukarılara taşıdık. Bu ortaklığı başarılı kılan Bridgestone’nin dünyadaki liderliği ve teknolojiye olan hakimiyetidir. Başarının temelinde her konuda kalite anlayışımız yatıyor. Kalite kelimesini sadece ürün ve üretim kalitesi ile sınırlı olmadığını başından itibaren servisin pazarlamanın hizmetin yönetim anlayışımızın önemli bir kavramı olduğunu içselleştirerek geldik. Bu da çalışanların şirketlerine yüksek bir bağlılık sağladı” dedi. 

Sakıp Sabancı’nın rüyası 

Sabancı, Bridgestone Corporation yetkililerine 25 yıl boyunca verdikleri katkı ve destek için şükranlarını sunduklarını ifade etti: “Yeni fabrikamız Aksaray’da üretime başlayacak. Bu rahmetli Sakıp Sabancı’nın çok büyük rüyasıydı. Brisa ile çok büyük gurur duyacak işler yaptık. Ama hep arzu ederdi; ‘bir fabrika daha’ derdi. Evet, bugün ‘bir fabrika daha’nın başlangıcını yaşıyoruz. Yenilikçi hizmet ve ürünlerle çalışanların ortak heyecanı ile ve üstün kalite ile Brisa ekibinin yolları açık olsun.” 

Aynı ideale inanç

Sabancı Holding ile işbirliğinin kendileri için büyük önem taşıdığını ifade eden Bridgestone Corporation Yönetim Kurulu Üyesi Kazuhisa Nishigai, “Bizim için, en önemli köşe taşlarından bir tanesi, 25 yıl önce Türkiye ve Japonya arasındaki ilk iş girişim olan Brisa’nın kuruluşuydu. Burada önemli olan, birlikte aynı ideal ve misyonu paylaşmamızdı. Aksaray şehrinde kurulacak yeni fabrikanın da, büyüme ve ilerlememize liderlik edeceğine inanıyoruz” dedi. 

Türk-Japon yatırımlarının önünü açtık

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, “1988’de İzmit fabrikamızın temeli atıldı. 1990’da üretime başlandı. Bu süreç içerisinde birçok yeniliklere de imza attık. 1996’da Türkiye’de Kalite Ödülü hiç konuşulmazken Avrupa Kalite Ödülü’nü aldık. 2012’ye kadar 800 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2015’i de kapsayan planlama ile Brisa 11,5 milyon lastiğe ulaşmış olacak. Toplam yatırımımızda 1 milyar dolara ulaşacak” diye konuştu.   

Dünya lastik pazarında yükseliş sürüyor 

Bayman, dünya lastik pazarında yükselişin sürdüğünü belirterek ticaret seviyesinin de arttığını ifade etti. Lastik pazarının son beş yılda yüzde 13 büyüdüğünü, gelecek 5 yıla yönelik ise ortaklarıyla birlikte yüzde 23 oranında bir büyüme kaydedeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Lastik tercihi de jantlar da değişti 

“Türkiye de tüm dünyadaki pazarlardan daha fazla büyüme gösteriyor” açıklamasını yapan Bayman, değişen lastik tercihlerinin jant pazarında farklı bir yapının ortaya çıkmasını sağladığını vurguladı: “Türkiye’de 13-14 cantlardan 15 ve üzeri jantlara doğru hızlı dönüşüm var. Türkiye de üretilen araçların hemen hepsi 13-14 artık jantları artık üretimde koymuyor. Kış lastiğine yönelik yapılan düzenleme, yeni otomotiv yatırımları pazarın büyümesine pozitif katkı yapıyor. Önceki beş sene Türkiye lastik sektöründe 2009 yılındaki ciddi daralmaya rağmen yüzde 14 büyüdü. 2013 yılında ise büyüme oranı yüzde 15 oldu” dedi.

“Turnalar uçsun, Sabancı yatırıma koşsun”

Bakan Zafer Çağlayan konuşmasına “Turnalar hep uçsun, Sabancı yatırımdan yatırıma koşsun” diyerek başladı. Çağlayan, sanayi yatırımlarının kendisini daha fazla mutlu ettiğini vurgulayarak, “Türk sanayisinin en önemli temsilcilerinden biri olan, sanayiye en değerli katkıları veren ve ilkleri başlatan Sabancı grubunun bu yatırımı çok önemli. Çünkü GSM hasılasında Türkiye sanayinin azaldığı bir dönem yaşıyor. Türkiye büyüyor, coşuyor. 17 çeyrektir sürekli büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Son 10 yılda Türk ekonomisi ortalama 5.1 büyüdü. Dünyada ihracatını en fazla artıran ikinci ülke oldu” dedi. 

Yatırım yapanı başımızın üstünde taşırız

“İstihdamında, ihracatında odağı sanayidir” açıklaması yapan Bakan Çağlayan, “Siz yatırım yapın, ben sizlerin hizmetinde olmaya hazırım. Sizi başımızın üstünde taşımaya hazırız. Benim görevim bu. Sabancı grubunun gösterdiği bu duyarlılığı, sanayiden kazanıp başka sektörlere giden şirketlere de örnek olmasını istiyorum” diye konuştu. 

700 kişilik istihdam

Çağlayan, yeni yatırımın Anadolu’nun tam göbeğinde yapıldığına da dikkat çekti:  “Eskiden hep İstanbul, Kocaeli konuşulurdu. Artık 81 ilimiz de ihracatçı. Sanayi tesislerinin olmadığı hiç bir ilimiz yok. 300 milyon dolarlık bu yatırım, 700 kişilik istihdam sağlayacak.  Her yıl nüfusun 1 milyon arttığı, 700-800 bin iş gücüne katıldığı bir ülkede 700 kişinin istihdam edilmesi takdire şayan.”

Her babayiğit elde edemez 

Brisa’nın elde ettiği başarıları her babayiğidin elde edemeyeceğini vurgulayan Bakan Çağlayan, şunları söyledi: “Avrupa’nın 7 incisi, oldunuz dünyanın 34’üncü şirketi oldunuz. 500 şirket içinde 34 olmak babayiğitlik ister kolay bir iş değil. 60 ülkeye 218 milyon dolardan fazla ihracattan dolayı teşekkür ediyoruz.”

İhracatta üzücü nokta 

Bakan Çağlayan, geçen yıl tarihi bir ihracat rekoru kırıldığını ancak kendisini mutsuz eden sonucu şu şekilde açıkladı: Yaptığımız ihracatın 1kg’nı 1 dolar 58 sente yapmışız. Japonya’da bu rakam 3 dolar, Almanya’da 4 dolar. 2023 hedefimiz ilk 10 ekonomi arasında yer almak. 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı yapmak. 2 trilyon dolarlık milli gelire ve kişi başı 25 bin dolara ulaşmanın yolu ileri teknoloji ve yüksek kaliteden geçiyor.”

Yabancı yatırımcı Türkiye ile 56 ülkeye geliyor 

Türkiye’ye son 10 yılda 80 yıllık süreçten daha fazla yabancı yatırımcının geldiğini belirten Çağlayan, “80 yılda ülkemize gelen doğrudan yatırım miktarı 14.6 milyar dolar. 10 yılda ise bu 131.5 milyar dolar olmuş. Bu ülkeye gelen yatırımlar sadece iç pazara değil, uçuş mesafesi 4 saat olan 56 ülkenin pazarına ulaşmak için de geliyor. Bu 56 ülkede dünya nüfusunun dörte biri olan 1.5 milyar insan yaşıyor. Dünya milli gelirinin üçte biri 25 trilyon dolarlık gelir bu ülkede oluşuyor. Toplam ticaretinin yüzde 47’si 8 trilyon kusur dolarlık alım bu ülkelerde oluyor. Yabancı kuruluşlar gelecek yıl en fazla büyüyecek beş ülkeden birinin Türkiye olacağını ifade ediyor” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.