Lastiğin içine yerleştirilen 25 gramlık, 300 bin km ömrü olan sensörler sayesinde hava basıncı, ısı gibi lastiklerle ilgili güncel durum ve bilgileri, Avea altyapısı üzerinden kesintisiz bir iletişimle sürücüye ve filo yöneticisine anında aktarılıyor. 30 milyon km testler sonucunda oluşan bu yeni teknolojiyle bir filo araç başına yılda 1000 Euro yakıt tasarrufu elde edebilecek. 2014 sonunda 1.000 araca ulaşması hedeflenen proje kapsamında 1 milyon Euro yakıt tasarrufu, 2 bin ton daha az karbon salınımı (CO²) ile çevreye katkı, yol ve yük güvenliği sağlanacak.
Dünya lansmanı geçtiğimiz aylarda yapılan ve patenti Pirelli’ye ait CyberFleet teknolojisinin Türkiye tanıtımının yapıldığı basın toplantısı, Pirelli Başkan Yardımcısı Alberto Pirelli, Pirelli CEO’su Mete Ekin, Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, Pirelli Grubu Ağır Vasıta Lastikleri Pazarlama Direktörü Alberto Vigano ve Pirelli Türkiye Ticaret Direktörü Aşkın Bedük ve Pazar Kalite Müdürü Oktay Ginalli’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’ye öncelik veriyoruz
Pirelli’nin kurucusu Giovanni Battista Pirelli’nin torunu da olan Alberto Pirelli, Türkiye’nin gelişen ekonomisi ve coğrafi konumuyla kendilerinin önem ve öncelik verdikleri bir pazar olduğuna dikkat çekerek, “CyberFleet Teknolojisi’yle alanımızda yine bir fark yaratmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu teknolojinin öncelikli olarak Türkiye pazarında satışa sunulmasıysa bölgeye ve bu pazara verdiğimiz önemin bir göstergesi” dedi.
Sektöre yön verecek
Pirelli’nin geliştirdiği ürün ve teknolojileriyle sektöre yön veren ve rakipleri tarafından takip edilen bir marka olduğunu belirten Türk Pirelli CEO’su Mete Ekin, “CyberFleet bu iddiamızı kanıtlayan ve sektöre yön veren teknolojilerden biri olacak” dedi. CyberFleet teknolojisinin gelecek için önemine dikkat çeken Ekin, “Ciromuzun yüzde 3’ünü Ar-Ge yatırımlarına harcıyor ve güvenlik, ekonomi ile çevreciliği ön planda tutarak tüketicilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Günümüzde filoların ve lojistik firmalarının en büyük maliyet kalemini yakıt tüketimi oluşturuyor. Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olan CyberFleet ile yakıt tüketimi ve güvenliğinin en önemli etkenlerinden biri olan lastik hava basıncını sürücülere ileterek, yakıt ekonomisine ve kazaların azalmasına katkıda bulunuyoruz” dedi. Ekin, Türkiye ekonomisinin yüzde 4 seviyesinde büyüdüğünü, kamyon pazarındaki büyümenin ise yüzde 10 seviyelerinde olduğunu belirtti.
Az yakıt ve çevreye katkı
Pirelli Ağır Vasıta Lastikleri Pazarlama Direktörü Alberto Vigano, “CyberFleet, insan hayatını kolaylaştırmak ve daha güvenli hale getirmek için geliştirdiğimiz bir ürün. Ne yazık ki, bakımsız lastiklerden dolayı birçok trafik kazası meydana geliyor. Bu teknolojiyle kullanım sırasında lastikler hakkında bilgilerin aktarılmasıyla güvenliği artırmayı, taşıma maliyetlerinin azaltılmasını ve daha az yakıt kullanarak çevreye katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Lastiklerle ilgili güncel bilgiler
CyberFleet teknolojisinin, son yıllarda ivme kazanan ‘makineler arası iletişim’in (M2M) başarılı bir örneği olduğunu vurgulayan Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, “Pirelli ile gerçekleştirdiğimiz CyberFleet teknolojisinde de sistemin tam kalbinde yer alıyoruz. Filo araçlarına taktığımız SIM kart sayesinde, lastiklerle ilgili tüm güncel durum ve bilgileri, araçtan alınan tüm verileri Avea ağı üzerinden kesintisiz bir iletişimle sunuculara taşıyoruz. Avea altyapısı ve teknolojisi ile Pirelli lastikleri, filonun her türlü sıkıntısını anında takip sistemine iletebilme yeteneğiyle donatılıyor ve karşılaşılabilecek olası tüm zararlara karşı filoyu koruyor” dedi.
30 milyon km test edildi
Pirelli Türkiye Ticaret Direktörü Aşkın Bedük, CyberFleet teknolojisi ile filolarının en önemli giderleri olan yakıt ve lastik giderinin yüzde 30’unu etki ederek, işlerine verimlilik sağlamak istediklerini belirtti. Aşkın Bedük, CyberFleet teknolojisinin 77 ağır vasıtada 30 milyon km test edildiğini bilgisini verdi: “2012 yılı boyunca CyberFleet sensörleri, Almanya, İsveç, İtalya, Türkiye ve Brezilya’da toplam 660 adet lastiğe monte edilmiş olarak, 77 ağır vasıtada, yaklaşık 30 milyon km.de test edildi. Testler CyberFleet sensörleri ile yakıt masraflarının bir yıl boyunca araç başına yaklaşık (her ülkedeki yakıt fiyatlarına bağlı olarak) 1.000 Euro azaltıldığını ortaya koydu. Türkiye’de ise Aralık 2012’den itibaren gerçekleştirilen testlerde, toplam 204.768 km.de 24 sensörlü lastik test edildi. Firmaların en büyük gider kalemini yakıt maliyetlerinin oluşturması ile artan yakıt fiyatları firmaları gittikçe zorluyor. Lastik hava basıncı ortalama yüzde 10 düşük olan bir lastik, kullanılması gereken normal basınç değerine göre, araç başına yılda yüzde 0,8’lik bir ekstra maliyet getiriyor. Bu ise yılda araç başına 500 Euro’luk artı bir maliyet, çevreye olumsuz etki ve düşük km performansı anlamına geliyor.” Aşkın Bedük, otomotiv üreticileri ile CyberFleet teknolojisini opsiyon şeklinde sunmaları için de görüşmeler yaptıklarını kaydetti.
------------------------------- - - -------------------------
CyberFleet (Lastik Sensörü) nedir?
Lastiklerin içerisine yerleştirilen 25 gramlık ve 300 bin km ömrü olan sensörler sayesinde lastik hava basıncı, lastik ısısı gibi güvenliği, yakıt tüketimini ve çevresel etkileri önemli ölçüde etkileyen bilgiler, sürücüye ve filo yöneticisine aktarılacak. Avea altyapısı üzerinden kesintisiz iletişimle çalışan sistem sayesinde hem araç kullanıcısı hem de filo yöneticisi kısa sürede lastikler hakkında bilgi sahibi olarak gerekli tedbirleri alabilecek. Sensörün maliyeti 30 Euro, sistemin maliyeti ise 400 Euro’yu buluyor. Araç takip sistemi kullanan filolara ve sistemin monte edildiği araç sayısına göre bu maliyet değişebilecek.
CyberFleet teknolojisi, yakıt tasarrufunun yanı sıra, lastiklerde oluşabilecek problemleri de minimuma indirerek; dayanıklılık süresini uzatıyor ve kazaların azalmasını sağlıyor.
Dinamik ve statik çözüm
CyberFleet statik ve dinamik olmak üzere filonun kullanım amacına göre iki farklı çözüm sunuyor. Dinamik çözümde her lastiğin içine yerleştirilen sensör, telematik sistem ile entegre olarak anında lastiğin içinden alınan datayı merkezi bir veri tabanına transfer ediyor. Böylece, lastik ısısındaki veya lastik hava basıncındaki herhangi bir değişiklik sürücü ve filo yöneticisine anında iletiliyor. Dinamik sistemde ayrıca araç takip özelliği, anti-theft, yapılan km bilgileri de kullanıcıya sunuluyor. Statik çözümde ise, taşınabilir bir data okuyucusu, araç durur vaziyetteyken lastiğe monte edilen sensörlerden lastik basınç değerlerini gösterebiliyor ve bunları kolayca bilgisayarda arşivleme imkanı sunuyor. CyberFleet teknolojisi SoftTech tarafından geliştirilen mobil uygulama sayesinde, Ipad’lerden de takip edilebilecek. Proje dahilinde verimli mobilite için ek bir araç olarak geliştirilen uygulamayla filo yöneticileri her yerden bilgiye ulaşabilirken; araç sürücüsü de araç mahallinden gerçek zamanlı araç takibi yapabilecek.