ZF Türk Genel Müdürü Ali Oruç, 1983 yılında ZF şirketinde işe başladığını ve 1988 yılında ise ZF Türk’ün kurulduğunu belirterek, “O yıl otobüs ve kamyonlara yönelik şanzıman üretim hattı hayata geçti. Üretim 1994’e kadar devam etti. O yıl şanzıman teknolojileri değişti ve yeni şanzımanları Türkiye’de yerleştirme imkanı bulamadık. Bunun üzerine biz çalışmalarımızı otobüs, kamyon, inşaat makinesi üreten firmaların Ar-Ge çalışmalarına desteklere yoğunlaştırdık” dedi.
18 yetkili, 36 yedek parça bayisi
Bu süreçte servis teşkilatını geliştirdiklerini de ifade eden Oruç, “1999 yılında Sultanbeyli’de, bir arsa alarak şu anda bulunduğumuz binayı yaptık. Burada firmalara eğitimler düzenliyor, tamirler yapıyoruz; ayrıca bir yedek parça ambarımız var. 7 gün 24 saat servis veren 18 yetkili ve 36 yedek parça bayiimiz bulunuyor. 2010 yılında ZF Services adı altında faaliyetlere devam ettik. Artan ürün gamından dolayı yedek parça depolama imkanımızı iki katına çıkardık. Bu arada ZF Sach Süspansiyon Sistemleri Gebze’de 600 istihdamla, İzmir’de 300 kişi ile rotatif parçalar üretiyor. Önümüzdeki yıl ZF Marine Eurosia ile birleşmiş olacağız. ZF, yalnızca ürün ihraç etmiyor, aynı zamanda Türkiye’den hammadde ve yarı mamul ithal ediyor. Türk otomotiv yan sanayisine oldukça fazla destek verdiğimizi düşünüyoruz. 50’nci kuruluş yılımızda da aramızda olmanızı istiyoruz” dedi.
2025 hedefi 40 milyar Euro
ZF Services Almanya Yönetim Kurulu Üyesi ve ZF Services Türk Yönetim Kurulu Başkanı Dietro Della, ZF’nin iki yıl sonra 100’üncü yılını kutlayacağını belirterek, “Şirketimiz vakıf kuruluşu, asıl önemlisi borsa sisteminin de kölesi değil. Bu bağımsızlık, bize başka şirketlerin sahip olmadığı bir güç katıyor. Dünya çapında 12 üretim tesisi bulunuyor. Türkiye’de iki üretim tesisimiz var. Binden fazla kişi çalışıyor. 2012 yılında 17 milyar Euro ciro ile yüzde 12 büyüme elde edildi. İstihdam oranımız yüzde 5 arttı. 1.2 milyar Euro’luk yeni yatırımın 861 milyon Euro’su Ar-Ge bölümü oluşturuyor. 7 binden fazla çalışanın bulunduğu 8 Ar-Ge merkezimiz var. ZF her zaman geleceğe yatırım yapıyor. Halen 740 patente sahip ve patente dönüşebilecek 900 yeni çalışma var. ZF 2000 yılında Almanya’nın 19’uncu büyük şirketi iken 12 yıl içinde 9’uncu sıraya yükseldi. Toplam 32 lokasyona sahip ve dünya çapında 5 lojistik merkezi bulunuyor. 2025 hedefi ise 40 milyar Euro ciro” dedi.
35 bin otobüs,130 bin kamyon
ZF Otobüs Grubu Genel Müdür Yardımcısı Andreas Moser, Türkiye’de 25 yıllık faaliyetleri hakkında bilgiler verdi; 35 binden fazla otobüs, 130 binden fazla kamyon sistemleri ile 17 bin otoyol sistemleri satışı gerçekleştirdiklerini belirtti: “ZF Türk ekibi iş ortakları ile güvene ve dostluğa dayanan bir ticaret köprüsü oluşturarak inanılmaz bir iş başardı. Bu başarı için Sayın Ali Oruç’a teşekkür ediyoruz. Sizinle çalışmak bizim için son derece keyifliydi” dedi. Moser sözlerini Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği ekonomik başarılardan gurur duyduklarını ifade ederek tamamladı.
Yeniden üretime geçsin
Gecenin son konuşmacısı OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer oldu. Tezer, “Türkiye’deki otomotiv sanayi 1,5 milyon üretim kapasitesi ve son 4 yıldan beri de 1 milyonun üzerinde, gerçekleştirdiği üretim ile önemli bir yere sahip. Özellikle otobüs üretimi ve hafif ticari araçlar üretiminde 27 Avrupa ülkesi arasında birinciyiz. Gelişmelerin ışığı altında beklenti odur ki, ZF Türk kuruluşunda başladığı üretim faaliyetine yeni yatırımlarla devam ettirsin. Amortisör ve direksiyon sistemleriyle yıllardan beri üretim faaliyetini devam ettiriyorlar. Aktarma organlarında şanzıman ve diferansiyelle ilgili alanlarda da yeni yatırımlarını ZF’den bekliyoruz. Bu aynı zamanda gelişen sanayi için önemli bir ihtiyaç. Değişen teşvik mekanizmasıyla özelikle aktarma organlarının yatırımları ile ilgili özel hükümlerin bulunduğunu ve yatırımcılara geniş alanlar sağlandı. Geçen 25 yılda başarılarını kutlarken, önümüzdeki yıllarda bu başarılarının devam etmesini temenni ediyorum” dedi.