Bosch, IAA Mobility 2023'te video algılama yazılımını ve donanımsal kamera kafalarını da tanıtacak

TEKNOLOJİ

Bosch’un portföyünde artık bağımsız bir ürün olarak video algılama yazılımı da bulunuyor. Herhangi bir donanımdan bağımsız olarak, Bosch yazılımı çeşitli SoC'lerde (çipli sistemler) kullanılabiliyor. Bu da otomobil üreticilerine maksimum esneklik sağlıyor. Bosch, IAA Mobility 2023'te yalnızca bağımsız video algılama yazılımının ön gösterimini yapmakla kalmayacak, donanımsal kamera kafalarını da tanıtacak.

Monoton sürüş koşulları, yorucu yolculuklar ve trafik sıkışıklığı: Birçok sürücü direksiyon başındayken sürekli trafiğe odaklanmaktan daha fazlasını yapmak istiyor. Bosch, giderek artan otonom sürüş fonksiyonları ile sürücülerin gözlerini kısa bir süreliğine yoldan ayırmalarına olanak tanıyacak teknolojik temelleri oluşturuyor. Bu, önemli ölçüde aracın çevresi hakkında güvenilir bilgiler elde etmesine bağlı olarak gerçekleşiyor. Sadece bu tür bilgiler, bir otomobilin trafikte otonom, güvenli ve sorunsuz bir şekilde seyretmesini sağlayabilir. Aracın çevresini video ile algılaması, destekli sürüşten otonom sürüşe ve park etmeye geçişte önemli bir rol oynuyor. Bu bağlamda Bosch, yalnızca birleşik bir donanım ve yazılım paketi sunmakla kalmıyor.

Otonom mobilitede belirleyici unsur olarak yazılım

Sürücüler araçlarının da akıllı telefonları gibi güncellenebilir olmasını bekliyor. Gelecekte işlevler, donanım değiştirmeye gerek kalmadan araçlara uygulamalar gibi indirilecek. Bosch'ta yardımlı ve otonom sürüşün arkasındaki itici güç olan Mobilite Bilişim Çözümleri Bölümünün Başkanı Christoph Hartung, “Mobilitenin geleceği yazılım tanımlı olacak. Sürücü yardımı portföyümüzü yeniliyor ve müşterilerimize tam olarak ihtiyaç duydukları çözümü sunuyoruz.” dedi. Bu süreçte yazılım, otomotiv elektronik sistemlerinin ve özellikle de sürücü destek sistemlerinin geliştirilmesinde belirleyici unsur haline geliyor. Bu değişiklikler göz önüne alındığında Bosch, destekli ve otonom sürüş ve park etme portföyünü genişletiyor. Gelecekte, donanım ve yazılım bileşenlerinin birbirinden ayrı olarak pazarlanması planlanıyor.

Video algılama yazılımı

Radar ve ultrasonik seçeneklere ek olarak video tabanlı sensörler, destekli ve otonom sürüşte bir aracın çevresini algılamanın başka bir yolunu sunuyor. Yeni Bosch kamera kafaları gibi çeşitli sensörler tarafından yakalanan görüntü verileri, Bosch yazılımı tarafından işleniyor ve sürüş ve park etme ile ilgili gelişmiş sürücü destek sistemleri için kullanılabilir hale getiriliyor. Bu, güvenliği artırabilecek fonksiyonların önünü açıyor. Örnekler arasında sürüş veya geri manevra sırasında otomatik frenleme, adaptif hız sabitleyici, aktif şerit değiştirme ve park destek sistemleri gibi konfor fonksiyonları ve otoyollarda, şehir dışı yollarda ve şehir sokaklarında otonom sürüş yer alıyor. Nesnelerin algılanması ve sınıflandırılması için Bosch yazılımı, derin sinir ağları gibi yapay zeka yöntemlerine dayanıyor. Bosch, bu ağları eğitirken dünyanın dört bir yanından veri tabanlarından yararlanabiliyor ve bu şekilde geliştirme sırasında ülkeye özgü ve yerel gereksinimleri dikkate alıyor.

Ayrı bileşenden tek bir kaynaktan sağlanan komple sisteme

Bosch Sürücü Deneyimi (ADAS) Birimi Yöneticisi Sven Lanwer, “Müşteriler arasında artık bir tedarikçi tarafından sunulan komple paketi tercih etmeme, bunun yerine rakip ürünlerle uyumlu münferit bileşenler talep etme yönünde bir eğilim görüyoruz. Bu bağlamda, sektördeki çağrı sadece donanımın uyumlu olması değil, aynı zamanda yazılımın da donanımdan ve operatörden bağımsız olması yönünde.” dedi.

Bosch, sürücü desteği için eksiksiz kamera sistemleri geliştirme konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir ve aynı zamanda uygulamaya özel yazılım geliştirme ve yazılım entegrasyonu konusunda da oldukça bilgilidir. Donanım ve yazılım uzmanlığının bu birleşimi Bosch'un en güçlü yönlerinden biridir. Şirket, gömülü yazılıma sahip yeni, akıllı sensörler geliştirmeye devam edecek. Bosch müşterileri ayrıca kamera başlıklarını ve Bosch'un ADAS alanına yönelik yüksek performanslı bilgisayarı olan ADAS entegrasyon platformunu birleştirerek kendi bireysel, modüler ve ölçeklenebilir çözümlerini bir araya getirebilecek.

Donanım ve yazılım uzmanlığında tek durak noktası

İster sensörler, ister araç bilgisayarları veya yazılım olsun, Bosch modern araçların temel bileşenlerini tek bir çatı altında geliştiriyor ve üretiyor. Buna, her yıl ürettiği 250 milyondan fazla kontrol ünitesi de dahil ve bunlar kendi yazılımlarıyla donatılıyor. Ancak Bosch, giderek daha önemli hale gelen başka bir alanda da uzman: çeşitli kaynaklardan gelen ve otomotiv ile IT endüstrileri arasındaki iş birliğinden kaynaklanan yazılımların entegrasyonu. Bosch, bu bütünleştirici uzmanlığa da sahip bulunuyor.

Bosch IAA 2023’in öne çıkan anlarını www.bosch-iaa.com ve Twitter’da’da takip edebilirsiniz: @BoschPress, #BoschIAA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.