Bosch milyonlarca araçta inovatif Yol Tehlike Servisi sunuyor

TEKNOLOJİ

Servis, Haziran 2024'ten bu yana milyonlarca binek otomobillerde kullanılıyor ve Aralık 2024'ten itibaren ilk kez Mercedes-Benz Trucks araçlarında da kullanılabilecek. Bulut tabanlı gerçek zamanlı servis, yol güvenliğini artırıyor ve kaza riskini önemli ölçüde azaltıyor. Yol Tehlike Servisi, kaygan yollar, kötü görüş, şiddetli yağmur, rüzgar, kazalar, arızalı araçlar ve yanlış yöne giden sürücüler için uyarılar sağlıyor. Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilite İş Sektörü Başkanı Dr. Markus Heyn: “Yol Tehlike Servisi, kritik bir durum ortaya çıkmadan önce tehlikeli koşulları zamanında bildirir.”

Yoğun sis, şiddetli yağmur, virajın sonrasında arızalı bir araç: karayolu trafiğinde bu tür ani olaylar geniş kapsamlı sonuçlara yol açabilir. Bosch, Yol Tehlike Servisi ile sürücülere yoldaki potansiyel tehlikeler hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlıyor ve böylece kaza riskini önemli ölçüde azaltıyor. Bosch Yol Tehlike Servisi, Haziran 2024'ten bu yana Avrupa'da önde gelen bir Alman otomobil üreticisinin araç filosunda milyonlarca kez kullanıldı. Bosch şimdi de bu servisi ticari araç segmentine taşıyor. Aralık 2024'ten itibaren servis, Mercedes-Benz Trucks'ın araçlarında da kullanılabilecek. Bir sonraki adımda ise servisin, dünya genelinde otomobil ve kamyonlarda yaygınlaştırılması ve böylece mümkün olduğunca çok insan için yol güvenliğini artırması hedefleniyor.

Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve Mobilite İş Sektörü Başkanı Dr. Markus Heyn, “Tahmine dayalı Yol Tehlike Servisimiz, kritik bir durum ortaya çıkmadan önce otomobil ve kamyon sürücülerine tehlikeli koşulları zamanında bildiriyor. Ticari araçlarda bu servis, aniden ortaya çıkan tehlikelerden kaçınmak için araçların verimli bir şekilde ve zamanında yeniden yönlendirilmesini de mümkün kılıyor.” dedi. Bosch Yol Tehlike Servisi ile sürücüler, rotalarındaki güncel olaylar hakkında gerçek zamanlı uyarılar alıyor. Buna kazalar, yanlış yola giren sürücüler, şiddetli yağmur veya rüzgâr, arızalı araçlar veya örneğin yoğun sis nedeniyle kısıtlı görüş mesafesi hakkındaki bilgiler de dahil bulunuyor.

Bosch servisi nasıl çalışıyor?

Kritik yol koşulları, birkaç milyon araçtan oluşan küresel bir müşteri filosundan alınan anonimleştirilmiş verilerin yanı sıra hava durumu servisleri veya yol operatörleri gibi üçüncü taraf sağlayıcılardan alınan veriler temelinde hassas bir şekilde tahmin edilebilir. Servise sahip filo araçları, yerel dış sıcaklık ve ön cam sileceklerinin veya arka sis farlarının etkinleştirilip etkinleştirilmediğinin yanı sıra kaza raporları veya ESP (Elektronik Denge Kontrol Sistemi) müdahaleleri de dahil olmak üzere çeşitli türde bilgiler sağlar.

Sileceklerden kaza riski öngörüsü

Örneğin, filo araçlarından bazılarının ön cam silecekleri en yüksek seviyeye ayarlanmışsa, servis bu bilgileri yağmur yağıp yağmadığı veya yolda kaç milimetre su kaydedildiği gibi seçili hava durumu servislerinin bilgileriyle de karşılaştırır. Bir füzyon algoritması, örneğin suda kızaklama riski olup olmadığını belirler ve servis daha sonra sürücüyü uyarır, böylece gerekli durumda hızlarını azaltabilirler. Ya da başka bir örnek olarak, sürücü için görüş mesafesi kritik bir seviyenin altına düşme tehlikesi taşıyorsa, servis bunu etkilenen bölgedeki araçların arka sis farlarının aktivitesiyle karşılaştırır ve bir uyarının gerekli olup olmadığına karar vermek için bir algoritma kullanır. Referans bir filo servisin sürekli olarak yüksek bir kalite seviyesinde kalmasını sağlar. Bosch'un yanlış yola giren sürücü uyarısı, servisi tamamlar. Çevrede yanlış yönde giden bir sürücü varsa veya sürücünün kendisi yanlış yönde gidiyorsa, servis doğrudan navigasyon ekranına bir uyarı gönderir.

Bosch bağlantılı harita servislerinin bir parçası

Yol Tehlike Servisi, Bosch'un araca daha fazla güvenlik ve rahatlık getiren Bağlantılı Harita Servislerinin bir parçasıdır. Sürü verileri ve hava durumu bilgileri, uyarlanabilir hız sabitleyici veya otomatik acil frenleme gibi sürücü destek sistemlerini optimize etmek için de kullanılabilir. Örneğin, yol ıslak veya kaygan olduğunda, yolun sürtünme katsayısı kuru olduğundan daha düşüktür, bu nedenle aracın olası bir kazayı önlemek için acil durum frenlemesini daha erken başlatması gerekir. Bu servis sayesinde, yol yüzeyi kaygan olduğunda sürücüler daha da erken uyarılacaktır.Bağlantılı Harita Servisleri, giderek artan destekli ve otonom sürüşte önemli bir rol oynuyor. Radar ve video sensörlerinin görüş alanı ve menzilinin çok ötesine geçen ek bir sensör görevi görerek, kötü görüş koşullarında bile otonom araca güvenli sürüş için ilgili tüm verileri güvenilir bir şekilde sağlanır. Bağlantılı Harita Servislerine sahip olmayan araçların aksine, Bağlantılı Harita Servislerine sahip araçlar tüm bağlantılı araçların birleşik deneyiminden faydalanır. Bu, araç sistemlerinin bir trafik çemberinde optimum sürüş hızı, kıvrımlı kavşaklarda tam şerit geometrisi ve sürüş yörüngesi veya aracın konumunu santimetre hassasiyetle hesaplamak için kullanabileceği konum belirleme işaretleri gibi şeyleri belirlemesine olanak tanır. Sonuç olarak, otonom araçlar daha doğal ve öngörülü bir şekilde sürüş yapabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.