Kurulduğu günden itibaren AR-GE faaliyetlerini sürdüren ve ilk AR-GE Merkezi belgesini 2009 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası bünyesinde alan Mercedes-Benz Türk, bu merkezde otobüs ve kamyon ürün grupları özelinde çalışmalara imza atıyor. Şirketin 2018 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası bünyesinde faaliyete aldığı Aksaray AR-GE Merkezi ise kamyon ürün grubu özelinde çalışmalar yürütürken, Daimler’in global ağı içerisinde tüm dünyaya kamyon yol testi onayı veren ve mühendislik hizmeti sunan “Tek Merkez” olma unvanını taşıyor. Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan AR-GE merkezleriyle birlikte sayılı global “Yetkinlik Merkezleri”nden olan Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezleri’nde kullanılan Sanal Gerçeklik ve Karma Gerçeklik gibi teknolojiler sayesinde tüm dünyadaki Daimler
mühendisleri ile eş zamanlı çalışılarak tüm dünyaya mühendislik ihraç ediliyor.
Mercedes-Benz Türk’ün her geçen gün artan global sorumluluk ve yetkinlikleri kapsamındaki bilim ve teknoloji alanlarındaki çalışmaları; Hoşdere AR-GE Merkezi’nde % 90’ı mühendislerden oluşan 435 kişi, Aksaray AR-GE Merkezi’nde % 50’si mühendislerden oluşan 155 kişi ve Küresel IT Çözümleri Merkezi kapsamında yaklaşık 300 kişi ile yürütülüyor. Mercedes-Benz Türk’ün bilim ve teknoloji alanlarındaki toplam istihdamının 2019 yılında yaklaşık 1.000 kişiye ulaşması planlanıyor.
Mercedes-Benz Türk Otobüs AR-GE ekibi 300 bin avro değerindeki “Remote Bus” adlı uygulamayı hayata geçirdi. Tüm testleri sonucunda süreçleri tamamlanan akıllı anahtar; otobüs hakkındaki gerekli bilgilerin kullanıcı ile paylaşılmasını ve bazı fonksiyonların anahtar üzerinden yönetilmesini sağlıyor. Geçmişte Daimler bünyesindeki Setra S531 T gibi bazı modellerde kullanılmış olan bu anahtar; 2018 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda aynı ekip tarafından Remote Bus Application (Uzaktan Otobüs Kontrol Uygulaması) adıyla daha kullanıcı dostu, efektif ve evrensel bir mobil yazılım uygulamasına dönüştürüldü. Remote Bus uygulaması sayesinde otobüslerin yakıt seviyesi, lastik basıncı ve sıcaklığı, kapıların, kapakların ve bagaj bölümlerinin kilitleri, havalandırma ve klimanın açılıp kapanması, iç lambaların açılıp kapanması ve tüm dış ışıkların kontrolü şoför aracı terketmeden gerçekleştirilebiliyor.
Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi, kamyonlar için dünyanın ilk Apple CarPlay uyumlu dokunmatik ekranlı multimedya sistemini geliştirdi
AR-GE Merkezleri’nde teknoloji, fabrikada ise robotlar iş başında
Aksaray Kamyon Fabrikası’nın birçok üretim aşamasında ayrıca 22 adet AGV (Automated Guided Vehicle) yani Sürücüsüz Otonom Araç kullanılıyor. Üretim süreçlerinde otonom ve güvenli, aynı zamanda ekonomik ve çevre dostu bir taşıma sağlanırken; mevcut çalışanlar ağır taşıma işlerini yapmak zorunda kalmayarak başka alanlarda daha fazla verim elde edebiliyorlar.
Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi ile 40’tan fazla ülkeye hizmet