Röportaj: Erkan Yılmaz
Taşımacılık alanına girişlerinin 1992 yılında Sem Tur adıyla olduğunu belirten Deniz Aktaş, “Babam da, amcam da taşımacılık işindeydiler. Türkiye’deki ilk 2 bin seyahat acentesi içinde yer alıyoruz. Belge numaramız 1692. 2005’ten sonra Havaş’ın karşısına rakip olarak çıktık. Didim’den İzmir Havalimanı’na yolcu taşımaya başladık. O yıllarda bir havalimanı taşımacılığı yapan tek şirket Havaş’tı. Havalimanına yolcu taşımacılığı işimiz devam ediyor. Şu an günlük sefer sayımız 20, yazın sefer sayısı 40’a kadar çıkıyor. Yıllık 50-60 bin civarında yolcu taşıyoruz” dedi.
2017 yılında ÇTS Tur
ÇTS Tur adını ise 2017 yılında alarak yolcu taşımacılığı sürecine devam ettiklerini belirten Deniz Aktaş, “Herkesin kendini geri çektiği dönem olan pandemi sürecinde biz yatırımına yöneldik. Burada bir boşluk hissettik. Turizm ve havalimanı taşımacılığında uzun süredir faaliyet gösterdiğimiz için çok sayıda yolcumuzdan ‘inşallah şehirlerarası otobüs tarafına da girersiniz’ yönünde telkinler alıyorduk. Bizde yolcumuzun talebini dikkate alarak 2021 Mayıs ayında yine Adnan Bulut Otomotiv’den 2012 model 3 otobüs yatırımı yaptık. Araçların içlerini de yaptırarak 1 Haziran itibariyle de Didim’den İzmir Otogarı ve Ankara Otogarı’na yolcu taşıdık. Hiçbir sorun yaşamadık. Geçtiğimiz haftada yine Adnan Bulut Otomotiv ile yaptığımız işbirliği ile 2012 model otobüslere vererek bu kez 4 adet Neoplan Tourliner araçları filomuza kattık. 1 yılda araç modellerini 3 yaş yüksellttik. Şartlar el verirse 2023 yılında Didim-İstanbul ve Didim Antalya hattını da açacağız. Şu anda krediye erişim imkanı da zor. Kredi imkanı kolaylaşır ve faiz oranları düşerse 2023’te yeni araç yatırımı yine yapabiliriz” dedi.
Neoplan Tourliner yatırımı
Neoplan Tourliner araçlardan memnun olduklarını belirten Deniz Aktaş, “Bu araçlar çok derli, toplu. Tasarımın güzel olmasıyla rüzgarı çok fazla almıyor ve yakıt tüketimi düşük kalıyor. Araçların iklimlendirmesi çok güzel. Soğutma sistemi özellikle bizim için önemli. Biz havalimanına yazın çok yolcu taşıdığımız için bu araçları D2 belgesine de kaydedip turistleri taşıyabiliyoruz. Araçların konforu, süspansiyonu çok iyi” dedi.
Adnan Bulut bir duayen
Adnan Bulut Otomotiv ile uzun yıllardır çok sağlıklı bir işbirliği süreci içinde olduklarını belirten Deniz Aktaş, “Sayın Adnan Bulut, otobüs sektöründe alım satım konusunda duayen bir isim. Her işbirliği sürecinde ellerinden gelen desteği veriyorlar. İlişkilerimiz çok iyi. Sayın Hasan Murat Bulut’ta çok genç ve başarılı bir arkadaş. Babasının izinden başarıyla gideceğine eminim” dedi.
Turizm taşımacılığı
D2 belgesine kayıtlı 20 adet Sprinter araçlarının bulunduğunu ve turizm tarafında İran pazarı yoğunluklu çalıştıklarını ancak İran’da yaşanan karışıklıklar nedeniyle çok fazla iş hacmi oluşmadığını belirten Deniz Aktaş, “2021 yılında Didim’e İran’dan 4 bin 100 kişi getirdik. Bu yıl onun yarısını getirebildik. Ayrıca bu yıl oteller çok doluydu. Hem iç pazar, hem dış pazar açısından yüksek talep vardı. Yeterli oda satın alma imkanı olmadı. Birde İran’da olaylar patlayınca taleplerde durdu. İran dışında İngiltere ve Polonya’dan turist getiriyoruz. 2023 yılına yönelik beklentilerimiz çok yüksek. Eğer seçimleri sıkıntısız atlatırsak, herhangi bir kriz yaşanmadığı takdirde yüksek kur nedeniyle yine ülkemize turist talebinin çok yüksek olacağını düşünüyorum” dedi.
D1 ve D2 birleşmeli
Yeni Yönetmelikte yapılacak değişiklikle ilgili belgelerin birleştirilmesinin konuşulduğunu öğrendiğini belirten Deniz Aktaş, “Ben B2 ve D2 belge birleşiminin aksine D1 ve D2 belgesinin birleştirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Biz D2 belgesinden D1’e araç kaydırdığımızda her seferinde 600 TL ücret ödüyoruz. Zaten belgelerimizi almışız, araçlarımızı daha verimli kullanabilmek adına yaptığımız işlem için niye tekrar Bakanlığa 600 TL ödemek zorunda bırakılıyorum. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.
Sektörümüz yeteri kadar sahiplenilmiyor
“Sektörümüz meslek örgütleri tarafından yeteri kadar sahiplenilmiyor” açıklamasını yapan Deniz Aktaş, “Bunun için birkaç örnek vereyim; Öncelikle Didim Otogarı’nın daha iyi hale getirilmesi için kimse kılını kıpırdatmıyor. Otogarda bir tane bankamatik dahi yok. Kaptanların duş alıp dinlenebileceği bir ortam yok. Ayrıca İzmir Otogarı çok pahalı hale geldi. İstanbul Otogarı’na 180 lira verirken İzmir Otogarı’na niye 350 TL ödemek zorunda kalıyoruz. Meslek örgütleri bu noktada çok pasif kalıyor. Meslek örgütleri neden otobüsçülere öncülük yapmıyor ve bu yüksek bedellere yönelik bir tepki gösterilemiyor. Kontağı kapattığınızda 350 lira olan fiyat 180 liraya düşmez mi? Akaryakıt fiyatlarının geldiği nokta belli. Ancak akaryakıtta aldığımız indirimler vardı. Bu indirimler yasaklandı. Biz buna da yeterli tepkiyi göstemedik, girişimleri yapamadık. Artık herkesin şunu çok iyi bilmesi gerekiyor. Eski otobüsçülük, eski anlayışlar bitti. Herşey artık dijital hale geliyor. Hepimizin, bizi yönetenlerin de bunu düşünmesi gerekiyor” dedi.
Taşıma sektörüne yenilikli bir anlayış getirecek
ÇTS Turizm ile işbirliğine yönelik açıklamalarda bulunan Adnan Bulut Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Murat Bulut, “Didim merkezli ÇTS Turizm. Neoplan Tourliner marka otobüs alımı ile yolcunun konforuna önem verdiğini göstermek istedi. Deniz bey sevdiğimiz, saydığımız bir abimiz. İç Anadolu’dan sahil bölgelerine hizmet hattında taşıma sektörüne rekabetçi ve yenilikçi bir anlayış getireceklerine inanıyorum” dedi. ■