Çınar Tur Başkanı Duayen Ahmet Çınar: Üç üniversite bitirsen de bu işi yapamazsın, kendi kriterleri var

TURİZM TAŞIMA

Hiçbir zaman, bu işten ne kazanırım hesabı yapmadım. Bu şirketi nasıl daha üst sıralara taşırım hesabı yaptım ve taşıdım. Ama bunun hem maddi hem de manevi bedellerini ödedim. Bu işi yapabilmenin belli kriterleri bulunuyor. 3 tane üniversite bitirsen de bu işi yapamazsın. Kriterler şu: Birincisi, sokaktan gelmiş olacaksın. İkincisi üniversitede ders olarak da okutulur, beşeri ilişkilerin çok iyi olacak. Üçüncüsü tecrübe… dördüncüsü de eğitim. Eğitim bu kriterlerin en sonunda.

Röp: Erkan YILMAZ - Muammer BAŞKAN

Öğrenci taşımacılığı alanının eski ve önde gelen şirketleri arasında yer alan Çınar Tur Yönetim Kurulu Başkanı, duayen isim Ahmet Çınar ve oğlu Can Çınar ile çok özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

KANİ ÇINAR ilk öğrenci servis şoförü

Çınar Tur’un kurucusu, rahmetli Kani Çınar, ilk öğrenci servis şoförü olmak gibi çok özel bir konuma sahip.

Ahmet Çınar, Okul Arkadaşları Ve Babası İle Servis Aracında. Yıl: 1963

Babası Kani Çınar’ın 1951 yılında, Fevziye Mektepleri Vakfı’nda şoför olarak bu işe başladığını belirten Çınar Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çınar, “1944 yılında babam ehliyet almak için başvuruyor. Ehliyet almak için ise o dönemki parayla 40 TL’ye ihtiyacı var, ancak sadece 20 lirası var. Elbisesini bitpazarında 20 liraya takas ediyor ve ehliyeti alıyor. Tütün fabrikasında çalışırken, ehliyeti olduğu için, Fevziye Mektepleri’nden çağırıyorlar. 250 lira denmesine rağmen 150 lira ücret alıyor. Babam, okul müdürüne gidiyor, ‘Bana (250 lira dediler ama 150 lira verdiler, geldiğim yerden 180 lira ücret alıyordum)’ diyor. Işık Lisesi’nin çok değerli müdürü Sait Öncel, çok ileri görüşlü bir insandı, babama diyor ki, ‘Yarın, öbür gün evlenirsin, çocuk sahibi olursun. Çocukların bu okulda okur.’ Ben, Işık Lisesi’nde burslu olarak okudum. Işık Lisesi, İstanbul’un en seçkin okullarından. Liseyi bitirdikten sonra üniversiteye de burs verdiler. Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi, 1981 yılı mezunuyum. Bu bölümden ilk mezunları arasında yer alıyorum” dedi.

AHMET ÇINAR 1975 yılında ehliyetini alıyor 

Ahmet Çınar, “Okulun ilk araçları 1938 Opel, sonra 1958 Chevrolet. Bu araçtan, Türkiye’ye 5 adet geliyor Sonra o araç satıldı. Bir adet Renault Sarian alındı. Bu araç da emeklilik ikramiyesi olarak babama verildi. Bizim, bu işi kendi adımıza yapmaya başladığımız yıl 1971. Babamın yanında muavin olarak başladım, 1975 yılında ehliyet aldım ve servise başladım. Bizim 1956 model Plymouth taksimiz vardı; Cumartesi-Pazar günleri taksiye çıkıyordum. Askerden geldikten sonra bu işin başına geçtim” dedi. 

Önce insan…

Ahmet Çınar, yaşam felsefesinin birinci sırasında her zaman insan olduğunu vurgulayarak, “Ben hiç kimseyi ayırmam, herkes benim için birdir. Hiçbir zaman bu işten ne kazanırım hesabı yapmadım; sadece bu şirketi nasıl üst sıralara taşırım hesabı yaptım ve taşıdım. Bunun da maddi manevi bedellerini ödedim. 

Bir anda olmuyor... 

Babam zamanında şahıs şirketiydik… 1986 yılında Maslak Ayazağa okul servisimiz açıldı. (Bir fotoğraf gösteriyor) Bu ekipten 3 veya 4 kişi halen hayatta... 
Bu işi yapabilmenin belli kriterleri bulunuyor, 3 tane üniversite bitirsen de bu işi yapamazsın. Bunun kriterleri şu: Birincisi, sokaktan gelmiş olacaksın. İkincisi üniversitede ders olarak da okutuluyor, beşeri ilişkilerin çok iyi olacak. Üçüncüsü tecrübe, dördüncüsü eğitim. Eğitim bu kriterlerin en sonunda. Bu işi yapacak kişinin kriterleri bunlar, kesinlikle gözetilmeli. 

Mutlu olmak istiyorsan

İşlerimiz büyüdü, iyi ekip kurduk. Yanımızda çalıştırdığımız tedarikçiler çok önemliydi. Daha önce referansla geliyordu. Şimdi ise kimin ne olduğunu bilmek mümkün değil. Benim insan ilişkilerim her zaman iyi oldu” dedi. 

Önemli bir yaşam öngörüsü paylaşıyor Ahmet Çınar: “Bir işi ya çok iyi yapacaksınız ya da yapmayacaksınız. Mutlu olmak istiyorsanız ya imkanlarınızı arttıracaksınız ya da isteklerinizi azaltacaksınız.”

Biz bu işi tırnaklarımızla bugüne getirdik

Ahmet Çınar, “Oğlum, ‘Baba ben bu işle uğraşamam, kendi mesleğimi yapacağım’ deseydi yıkılırdım. Onu ben hazırladım. İnsan ilişkileri benden daha iyi. Sahada çalıştı ve iyi yetişti. Hiçbir zaman, keşke başka bir iş yapsaydık demedi ve bu işi seviyor. Benden bağımsız kararlar alabilir. Her ailede bir lokomotif vardır, o da bizim lokomotifimiz olacak” dedi

Üslup doğru sözün celladıdır

Ahmet Çınar, herkese kapısının sonuna kadar açık olduğunu söylüyor: “Bütün çalışanlarım istedikleri saatte beni arayarak, taleplerini veya sorunlarını iletebilirler. Kurumlar bilgi ile ayakta kalır. Kimin ne bilgi vereceğini bilemezsiniz. Devletler bile öyle ayakta kalır. Bu işte, zaten kimin ne kadar doğru veya yanlış söylediğini anlamayı da iyi öğreniyorsunuz. İnsan çalıştırmak çok kolay bir süreç değildir, onu ne çok fazla sıkacaksınız ne de fazla gevşek bırakacaksınız. Bunun ayarını iyi bileceksiniz. Üslup doğru sözün celladıdır. Oğluma öğüdüm; her zaman yaşam merkezinde insan olacak ve ayrımsız şekilde davranacaksın.” ■

Memnuniyet anketi sonucu 

Mükemmeliyetçiyimdir, bir işi yapıyorsak en iyi şekilde yapmak isterim. Bir işi ya yaparsın ya yapmazsın. 2023 Aralık ayında 3200 öğrencili organizasyonumuzda yaptırdığımız bağımsız anket çalışmasına 1500 veli katıldı. Belli okullarda yüzde 90, 92 memnuniyet ortalaması var. Tüm okulların ortalaması yüzde 88,6. 

İlk hostes uygulaması 

Türkiye’de 1992 yılında ilk hostes uygulamasını ben başlattım, Ayazağa Anaokulu servislerine ilk olarak hostesleri ben koydum. 

Yıl: 1957 (İst Siyah Plaka) Okulun Arka Çıkış Kapısı.

Marka: Chevrolet Model: 1957, Yıl: 1960, Yer: Işık Lisesi İlkokul Çıkış Kapısı Önü.

Kasası Değişen 1957 Chevrolet. Yıl: 1965, Yer: Işık Lisesi, Okulu Bahçesi…

Işık Lisesi Tarafından Kullanılan Türkiye’nin İlk Öğrenci Servis Otobüsü. Marka: Opel, Model: 1938 Yıl: 1951

--------------------------

2.BÖLÜMÜ OKUMAK İÇN LİNKE TIKLAYINIZ:

https://www.tasimadunyasi.com/turizm-tasima/ogrenci-tasimaciliginin-duayen-ismi-cinar-tur-baskani-ahmet-h14989.html

--------------------------

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.