Ege Hakan Turizm Başkanı Mehmet Hakan Özkaralı 2 Tourismo yatırımı yaptık "Çok kısır, garip bir yıl yaşıyoruz” dedi.

TURİZM TAŞIMA

İzmir merkezli Ege Hakan Turizm, filosuna 2 adet Mercedes-Benz Tourismo otobüs kattı. Araçların satışını Mercedes-Benz Türk bayii Egemer Otomotiv gerçekleştirdi. Yeni yatırım yapmanın bir alışkanlık olduğunu ve filonun yaş ortalamasını yeni alımlarla 4’e kadar düşürdüklerini belirten Ege Hakan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Özkaralı, “Uçak bilet fiyatlarının çok yükselmesi yabancı turist açısından Türkiye’yi pahalı hale getirdi. Bu nedenle çok kısır, garip bir yıl yaşıyoruz” dedi.

Röportaj: Erkan YILMAZ

2 Tourismo’nun teslimatı, 8 Temmuz 2024 Pazartesi günü, Mercedes-Benz Türk Pazarlama Merkezi’nde Ege Hakan Turizm kaptanları Mustafa Usta ve Halil Atıcı’ya gerçekleştirildi. 

Ege Hakan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Özkaralı ile hem yeni yatırımlar hem de turizm taşımacılığına yönelik konuştuk.

Çok kısır, garip bir yıl yaşıyoruz

Çok iyi bir yıl geçirmediklerini belirterek sözlerine başlayan Mehmet Hakan Özkaralı şunları söyledi: “Çok zor bir yıl yaşıyoruz. Beklediğimiz seviyede iş yok, işi olanın hak ettiği bir fiyat yok, fiyat alıyorsunuz kâr elde etmek çok zor. Çok garip ve kısır bir sene yaşıyoruz” dedi.

Dış hat uçak bilet fiyatları yüzde 100 arttı

Yılın bu kadar zorlu geçmesinde en büyük etkenin Türkiye’nin yabancı turiste de artık çok pahalı gelmesi olduğunu belirten Özkaralı, “Türkiye’nin yabancı turist için pahalı hale gelmesinde en önemli unsur dış hat uçak biletleri. Geçen yıl Uzakdoğulu, Amerikalı ve Güney Amerikaı turistlere satılan uçak biletleri gidiş-dönüş 600-700 dolar civarındaydı. Bu yıl 1200 dolar seviyelerine geldi. Uçak bilet fiyatlarında yüzde 100 artış var. Turistin haftalık maliyeti 100 dolar arttı ama uçak bilet fiyatları 600 dolar birden artınca yabancı turist için ucuz ülke olmaktan çıktık. En büyük sıkıntı otellerin, restoranların fiyatlarının artmasından çok uçak bilet fiyatlarındaki artışla yaşandı” dedi.

Avrupa Futbol Şampiyonası’nın turizme etkisi

Avrupa Futbol Şampiyonası’nın turizme olumsuz etkisi olduğuna yönelik görüşlere katılmadığını belirten Mehmet Hakan Özkaralı, “Alman turistler Haziran-Temmuz aylarında Türkiye’ye kültür turizmi için zaten gelmezler. Spor etkinliklerinin turizme olumsuz etkisi olduğuna inanmıyorum. Bu eskiden olabilirdi ama şimdi böyle bir etkisi yok” dedi.

2025 yatırımı

Yeni yatırım yapmanın bir alışkanlık olduğunu ve filonun yaş ortalamasını yeni alımlarla 4’e kadar düşürdüklerini belirten Ege Hakan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Özkaralı, “Kendimizi yenilememiz gerekiyor, biz kendimizi yenilemezsek sermayemizi kaybederiz. 2025 yılında yine en az 2 ila 4 otobüs arasında bir yatırım yapabiliriz. Onlar da Mercedes olur” diyerek sözlerini tamamladı.  ■

Tourismo Otobüsler Ege Hakan Turizm kaptanları Mustafa Usta ve Halil Atıcı’ya teslim edildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.