Röp: Erkan YILMAZ
Mesnevi Turizm, yeni araç yatırımlarıyla filosunu büyütmeye devam ediyor. Bu yıl için 17 adet Sprinter yatırımı kararı alan şirket, bunların 12 adedini teslim aldı. Diğer araçlar da Kasım ayında teslim edilecek. Yeni yatırımlarla birlikte Mesnevi Turizm filosundaki araç sayısı 140’a ulaştı.
Sprinter çok güzel olmuş
Bu yıl, ilk etapta, 7 adet beyaz Sprinter yatırımı gerçekleştirdiklerini ve daha sonra 10 adet ekstra uzun siyah Sprinter siparişi verdiklerini belirten Oğuzhan Öztürk, “Toplamda 17 adetlik Sprinter siparişinin 12’sini teslim aldık. Kalan 5 adet Kasım ayında teslim edilecek. Sprinter alımlarını 20’ye tamamlamak istiyoruz, çünkü Sprinter araçlar, özellikle Kapadokya’da çok ilgi görüyor. Ben Sprinter araçların kasasını açıkçası çok seviyorum. Bu araçlar da çok güzel olmuş. Hem yolcu konforu, hem kaptanların kullanımı açısından son derece yüksek teknolojiye sahipler. Biz en dolu paketini aldık. Şerit takip sistemi ve otomatik fren sistemi güvenli sürüş için gerçekten çok önemli. Sprinter yatırımının yanı sıra yine 10 adet Mercedes-Benz Vito’yu da filomuza kattık” dedi.
Turizm sezonu tadında gidiyor
Turizm taşımacılığının hareketli geçtiğini belirten Oğuzhan Öztürk, “Bana göre tadında gidiyor. Kimine göre; 2022’ye göre yüzde 20, kimine göre de yüzde 40 düşüş var, ama geçen yıl pandemiden çıkıldığı için iç hatlarda uçak sayısı fazlaydı. Acenteler ve havayolu taşımacıları da gelen taleplere bir anda cevap verip, kendilerini kurtarmak istediler. Bu yüzden 2022’de Kapadokya’da, İstanbul’da ve Anadolu turlarında büyük bir yığılma oldu. Bu sene deprem ve seçimin olumsuz etkileri oldu. Bu süreçte istediğimiz seviyenin yarısına ulaştık. Seçimlerin ardından Haziran ayından itibaren yoğunluğa girdik. Hatta Amerikalı turistlerin Temmuz ayında yoğun ilgisini gördük. Uçakla gelen Amerikalı turistler İstanbul’dan, Antalya’dan, Kapadokya ve İzmir’den özel VIP ulaşım hizmeti aldılar. Ağustos ve Eylül ayında çok yüksek talep oldu. Şu anda araç bulmakta zorlanıyoruz. Geçen yıl 15 Kasım’a kadar hareketlilik olmuştu, bu yıl da olacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca Çin, ülkemizi ‘seyahat edilebilir, güvenilir ülke’ listesine aldı ve oradan da yoğun bir talep olacağını düşünüyoruz. Acenteler yoğun şekilde Çin’deki fuarlara katılıyor. Böylece 12 ay turizm hareketliliği olacak görünüyor. Bu sene Japonlar da yoğun şekilde ülkemize geliyor. Bir olumsuzluk olmadığı sürece böyle gideceğini düşünüyorum. 2024 yılı için fiyatlarımızı belli bir yüzde ile veriyoruz. Tarih yaklaştığında kendimizi korumak için de bir marj bırakıyoruz. Ülkemiz, turizm için çok özel bir ülke. Artık detay turlar yapılıyor. Antalya turu dediğinizde önünüze 15 farklı lokasyon çıkabiliyor” dedi. ■
Oğuzhan Öztürk: Sevmeden yapılacak bir iş değil
Firmada şu anda üçüncü nesil olarak görev yapan Oğuzhan Öztürk, filolarının yarısının İstanbul’da, diğer araçlarının da Kapadokya, Ankara ve İzmir’de hizmet verdiğini söylüyor: “Dedem Ünal Öztürk ve babam Mustafa Öztürk’ün çok büyük zorluklarla kurup geliştirdiği şirketi daha da büyütmek istiyoruz. Bu işin her sürecinde çalıştım. İleride çocuğumun da bu işi yapmasını isterim. Ama tek bir şartım var; severse yapmalı. Sevmeden yapılacak bir iş değil. İnsanla uğraşmak çok zor. Müşterilerimizi hep misafir olarak gördük. Bizim amacımız sadece para kazanmak değil. Yoksa başka alanlarda da çalışabilirdik.”
ARAÇ YATIRIMLARI
10 büyük otobüs aldık,15 Temsa Safir için sözleşme yaptık
Otobüs fiyatları çok arttı. Biz 2014 yılında 20 adet alabildiğimiz büyük otobüsün şu anda 2 adedini zor alır hale geldik. Yine de bu yıl içinde 10 adet büyük otobüs yatırımı yaptık. Bunun 2 adedi Mercedes Tourismo, diğerleri Temsa Safir. Yine 15 adet Temsa Safir alımına yönelik sözleşme yaptık, teslimatı bekliyoruz. Bu arada eski araçlarımızı da satmıyoruz. Araçlarımız, 2015-2016’dan beri çok az iş yaptı. Deprem, pandemi derken yaşanan süreçte çok yıpranmadılar. Deforme olan araçlarımızın iç ve dışlarını yapıp çalıştırıyoruz.
15 Otokar Sultan Mega aldık
Filomuza bu yıl 15 adet Otokar Sultan Mega kattık. Bu araçlardan da çok memnunuz. Önümüzdeki süreçte alabildiğimiz kadar almak istiyoruz.
Muavinlik sistemi kaldırıldı, yeni kaptan yetişmedi
Taşıma Dünyası’nın bir önceki sayısında yer alan ‘Otobüs var, kaptan yok’ manşetimizin çok doğru olduğunu da aktaran Oğuzhan Öztürk, “Gerçekten araçlar son teknolojiyle üretiliyor ama kaptanlar yeteri kadar eğitimli değil. Bu işe, eskisi kadar hevesli, yeni personel bulmakta zorlanıyoruz. Ben 11-12 yaşımdayken araçlarda muavinlik yapardım ve kaptanların ne kadar saygı gördüğünü, ne kadar tutkuyla bu işe bağlı olduklarını görürdüm. O dönemlerde muavinlik sistemi vardı. Biraz da sektörümüz, host personeli koyarak muavinliği kaldırdı ve bence kendi sistemini bozdu. Artık yeni kaptanlar yetişmiyor. Hostlar, ilerde kaptan olurum duygusu ile çalışmıyor. Muavinler ise kaptan olacağım beklentisi ile bu işi sarılıyorlardı. Acenteler hem kaptana hem de muavine konaklama ve yemek verirlerdi. Bütçeleri de vardı. Şu anda yaşanan ekonomik koşullarda ve rekabetin yoğunluğu ile bunlar kaldırıldı.
Artık herkes kaptan bulmakta zorlanıyor. Turizm taşımacılığı alanında turlara giden kaptanlarımızın maaşları dışında aldıkları bahşişlerle gelirleri diğer sektörlerdekini göre çok daha iyi. Yaşanan ağır ekonomik koşullar çerçevesinde, ücret konusunda kaptanlarımız da şikayetlerinde haklı, firmalar da. Çok ağır rekabet ortamı var. Ayrıca yakıt, araç bakımı ve sigorta da artan maliyetler de kazançları çok düşürüyor. Maliyet artışlarına yetişmek çok zor. Biz fiyatlarımızı artık dönem dönem vermeye başladık. ‘Kaptanların ücretleri artmalı’ desem, firmalar için zor, ‘artmamalı’ desem kaptanlar için zor. Kaptanlar mutlu değilse, müşteri de mutlu olmuyor. Ortada bir kısır döngü var ” dedi.
Kadın kaptanlarımız çok özenli
Mesnevi Turizm bünyesinde kadın kaptan istihdam ettiklerini belirten Öztürk, “Şu anda 4 kadın kaptanımız var. Onlar bizden, biz onlardan çok memnunuz. İşlerini çok özenle, büyük ciddiyetle yapıyorlar. Hepsi ayrıca sürüş eğitimi uzmanı. 40 yıllık otobüs kaptanı gibi araç kullanıyorlar. Anadolu turlarına da gitmeye başladılar. Duayen rehberlerimiz de onlara çok yardımcı oluyor. Yolcular da, acenteler de çok memnun ve biz kadın kaptan sayımızı daha da arttırmak istiyoruz” dedi.
Maliyetlerde karayolu taşımacılığı birinci sırada
Çalıştığımız acentelere; ‘en büyük maliyet kaleminiz nedir’ sorusunu yönelttim. Onlar daha önce ‘uçak diyorduk, ama artık karayolu taşımacılığı birinci maliyet kalemimiz oldu’ cevabını verdiler. Türkiye artık turizm taşımacılığı alanında eski alışkanlıklarla devam etmemeli. Ucuz gelir elde edilecek turlar yerine daha kaliteli, turiste daha yüksek konforda ve yüksek gelir elde etmeye yönelik turlar düzenlenmeli. Türkiye turizmde vazgeçilmeyecek bir rota. Yurtdışına da turlar yapıyoruz, çok tecrübeli kaptanlarımız da var, ama yurtdışı konusunda daha butik bir şekilde çalışıyoruz. Daha özel istekler üzerine turlar yapıyoruz.