Öğrenci taşımacılığının duayen ismi Çınar Tur Başkanı Ahmet Çınar: Personel taşımacılığı azalacak, öğrenci tarafını da zor bir süreç bekliyor

TURİZM TAŞIMA

Toplu taşımacılığın önündeki en büyük tehlike toplu taşımadaki gelişmeler. Personel taşımacılığı çok küçülecek. Hatta belki ilerleyen yıllarda hiç olmayacak. Öğrenci taşımacılığı da azalacak ama yine de devam edecek.

Röp: Erkan YILMAZ - Muammer BAŞKAN

Personel taşımacılığının gelişen toplu taşıma sistemleri ve maliyetlerin çok artmasıyla birlikte çok azalacağını düşündüğünü söyleyen Çınar Tur Başkanı Ahmet Çınar, öğrenci taşımacılığının yapılmasının da çok zor hale geldiğini ama yapılmaya devam edeceğini belirtti: “Personel taşımacılığının önündeki en büyük tehlike toplu taşımadaki gelişmeler. Bu alan çok küçülecek. Hatta belki hiç olmayacak. Ama öğrenci taşımacılığı zorlansa da bu iş devam edecek. Öğrenci tarafını yapmanın daha da zor hale geleceğini eklemeliyim. Burada kim haklı, kim haksız diye bakmak da mümkün değil. Herkes haklı. Veli de, tedarikçi de haklı, firma sahibi de haklı. Ama pandemi süreciyle birlikte bu iş daha da zor yapılır hale geldi. Koşullarımıza ve önümüzdeki sürece baktığımızda bu işin yapılmasının daha da zor hale geleceği görünüyor. 

TÜİK’e değil ENAG’a göre zam

Ahmet Çınar, öğrenci servis fiyatları ile ilgili de şunları söylüyor: “Açıklanan km fiyatlarına göre, tersten düzden hesap yapıyorum, hiçbir şekilde tutmuyor. Bu zam oranı hangi hesaba göre veriliyor? Bu işte serbest piyasa kuralları geçerli olmalı. Her öğrenci servis ile taşınacak diye bir kural yok. Özel okullar, haklı olarak, hesabını TÜİK enflasyonuna göre değil, ENAG hesabına göre yapıyor. Bence servis taşımacısı için de ENAG hesaplaması ile zam yapılmalıydı. Bu fiyatlara göre taşımacıyı çalışmaya zorlamak ekonominin işleyişine ters. Bir sektör bu kadar sıkılmaz.” 

Önümüzü göremiyoruz

Ahmet Çınar, bu ekonomik koşullarda hiç kimsenin önünü görüp uzun vadeli plan yapamayacağını söylüyor: “Her yıl yıl ortalamasında ilk 6 ayın değerlendirmesini yaparım, sonra da ikinci 6 ayı değerlendiririm ve yeni yılın planını oluştururum. 2022 yılının sonunda tedarikçilerle yapılan toplantı da ‘önünüzü görebiliyor musunuz’ diye sordum. Hayır dediler, ben de önümü göremiyorum dedim. Okullara belirli bir fiyat skalası verdim. Tedarikçilere belirli zamlar yaptık. Ancak şartlar zorlaştı ve yeni fiyat artışı talebi oldu. Biz yüzümüzün akı ile işimizi sürdürmek adına tedarikçilere destek verdik. 2024 Mart ayında okullara ihaleye girmeyeceğimizi söyledik.” 

Yatırım yapmak artık çok zor

Ahmet Çınar, bu yıl yeni araç yatırımı yapmadıklarını ancak 2025 yılının ortasında yeni araç yatırımı yapabileceklerini de söyledi: “Bu ekonomik koşullarda yatırım yapmak çok zor. Kimse bu finansman imkanları ile istediği gibi yatırım yapamayacak. Ben geleceği iyi görmüyorum. Önümüzdeki 3-4 yıl da çok zor geçecek.” ■

Can Çınar, Ahmet Çınar

Söz üçüncü nesil CAN ÇINAR’da

Ahmet Çınar, idari işleri oğlu Can Çınar’a devretmiş. Can Çınar, Işık Üniversitesi İngilizce işletme bölümünü bitirmiş ve bu işi severek yaptığını söylüyor: “Biz bu mesleği dedemizden devraldığımız için hem miras olarak görüyoruz hem de taşıma işinin önemini biliyoruz. Çocukları taşımak, ailelere de dokunmak gibi geliyor. Hizmet sektörü gibi değil, çözüm üreten bir konumdasınız. Ben iş halletmeyi seven biriyim. Bu mesleği severek, babamın hiçbir zorlaması olmadan, yapmak üzere tercih ettim. Dedem yaşarken de istiyordu, babam da istiyor.”

CAN ÇINAR’ın hayali

“Bu ekonomik koşullarda işi daha da büyütebilmek kolay değil. Benim hayalim; yaptığı işi kusursuz yapan tarafların hepsini memnun eden bir işyeri olmak. Zaten öyleyiz. Ama devamlılığın sağlandığı bir yer olmak istiyorum. Çınar Tur’un işini, doğru ve düzgün yapan bir firma olarak anılmasını sağlamak öncelikli düşüncemiz.”

Bariyer koymayan biri…

Can Çınar, babası ile her konuyu rahatlıkla konuşabilip karar alabildiklerini söylüyor: “Babam sadece iş anlamında değil, dünya görüşü ve yaşamıyla da hiç bariyer koymayan biri. Babamla her konuyu konuşur ve her fikri değerlendiririz, çocukluğumdan beri böyle. Bu anlayışın kendi yaşantımda da önemli bir yeri var. Üniversite yıllığına aileme teşekkür notu yazmıştım. Düşündüğüm ve hayalini kurduğum hiçbir konuda beni engellemediler. Bir iş yerinde düşündüğünüzü rahatlıkla söyleyebilmek çok önemli. Çalışanlarımızın birçoğu 32 yıldır bizimle. Personel alımına da beraber karar veriyoruz. Babamın tecrübesi ve hisleri çok yüksek. Ben ofis işinde kadın arkadaşlarla çalışmayı tercih ediyorum; burada çalışma ortamında bir aile gibiyiz.”  ■

Duayen Ahmet Çınar'ın ofisini süsleyen ebeveyn fototoğrafları önünde gururla...

Ahmet Çınar ve Can Çınar’la Beşiktaş’taki şirket merkezinde görüştük. Erkan Yılmaz - Muammer Başkan

---------------------

1. BÖLÜM: 

KANİ ÇINAR ilk öğrenci servis şoförü. Çınar Tur’un kurucusu, rahmetli Kani Çınar, ilk öğrenci servis şoförü olmak gibi çok özel bir konuma sahip.

OKUMAK İÇN LİNKE TIKLAYINIZ

https://www.tasimadunyasi.com/turizm-tasima/cinar-tur-baskani-duayen-ahmet-cinar-uc-universite-bitirsen-h14984.html

---------------------

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.