Toplantıya TTDER Başkanı Sümer Yığcı, TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Satır, Fatih Çolak ve Murat Yeşilyurt ve Denetim Kurulu Üyesi Tahsin Yücefer katıldı. Toplantıda Eski TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve TOFED Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan. Nihat Kılıç ve şehirlerarası yolcu taşımacılığının duayen isimlerinden İbrahim Arttırdı da hazır bulundu. Toplantıda turizm taşımacılarının yaşadıkları öncelikli sorunları başlıklar altında belirlenerek çözüm önerileri sıralandı.
Toplantıda belirlenen sorunlar ve çözüm yoluna yönelik talepler
Laleli giriş-çıkış süresi
D2 belgeli araçlar için belirlenmiş olan 45 dk’lık süre çok yetersiz. Daha önce 30 dk olan ve 45 dk’ya çıkarılan sürenin, 60 dakikaya çıkarılması için gerekli çalışmalar yapılacak.
Korsan taşıma
Sektörün sorunlarının başında korsan taşımacılığı geliyor. Denetimlerle ilgili yerel yönetimlerden yardım istenecek, denetimlerin artırılması talep edilecek. Ayrıca, gerçekleştirilen iş, hangi D2 belgesi üzerinden kayıtlara giriyorsa, faturayı, kayıtlı D2 belgesi sahibi firmanın kesmesi sağlanacak. Zaten kanun da bunu zorunlu kılıyor ama uygulamada farklılıklar var. A firma belgeyi kiralıyor, B firma kiraladığı belgeyle iş yapıyor ve faturayı kesiyor. Bu uygulamanın doğru bir platforma oturtulmasının “Devletin vergi gelirini arttıracağı” vurgulanacak.
Araçlardaki 8+1 koltuk düzeni sorunu
Üzerinde çalışılacak.Mevcut yaklaşık 14 bin araç ve yeni sisteme girecek araçların var olduğu dikkate alınarak, belki yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışılmalı. Bu uygulamanın doğru bir platforma oturtulmasının “Devletin verge gelirini arttıracağı” vurgulanacak.
UKOME kararlarındaki tutarsızlıklar ve yerel yönetimlerin, mevcut yasalarda yer alan belgeler dışında belge istenilmesi
Toplantıda, sektörün bu ve benzer sorunları yaşamasındaki temel nedenlerin, aslında 3 farklı Bakanlığa bağlı olunmasından kaynaklandığı konuşuldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişkileri güçlendirerek, ortak bir koordinasyon kurulunun oluşturulması için çalışılması gerektiği vurgulandı.
Şoförlere günlük giriş yapılması ayrıcalığının sağlanması
Bir gün önceden yapılan SGK girişlerinin, günlük şoför değişimlerinde sorun yaratmaması ve ceza oluşmasının engellenmesi için, yetkili mercilere durumun açıklanması gerektiği konuşuldu.
Toplantıda derneğin tanınırlığının arttırılması için gerekli adıkların atılması ve üye sayısının arttırılmasına yönelik konuları da görüşüldü.