Uygulamanın Türkiye'nin birçok ülkedeki Başkonsolosluklarında iş yükünü azaltacağını ve THY'nin iş hacmini artıracağını belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'ye diğer ülke işadamlarının gelişini kolaylaştıracağı için Türk işadamlarının verimliliğini de yükselteceğini ifade etti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Afrika'dan veya Asya'dan gelenlerin hepsi risktir” anlayışı gütmek yerine, belli özelliklere sahip olan, örneğin seçkin bir bilim adamı, işadamı ya da kanaat önderinin kolayca vize alabilmesini mümkün kıldıklarını dile getirdi.
Tanıtım toplantısında ayrıca, Dışişleri Bakanlığı ve THY arasında e-Vizenin uygulanmasına dair protokol Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ile THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu tarafından imzalandı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, e-Vizenin işleyişine dair yaptığı sunumda Bakanlığımız ile protokol imzalamış havayolu şirketleri üzerinden Türkiye'ye gelen birçok yabancı ülkenin vatandaşlarının bundan böyle isterlerse Türkiye'ye varışlarında havaalanından bandrol vize almak yerine, bulundukları ülkeden veya internet bağlantısı olan herhangi bir yerden elektronik ortamda vizelerini alarak Türkiye'ye giriş yapabileceğini dile getirdi. Vizelerin yüzde 95'inin havaalanlarında verildiğini bundan dolayı yığılmalar yaşandığını belirterek e-vize uygulamasının bunu ortadan kaldıracağını kaydetti.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, "e-Vize Tanıtım Toplantısı"ndaki konuşmasında, güzel bir işbirliği sonucu ortaya çıkan uygulamanın, hem çağdaş devlet yönetimi imajını pekiştireceğini hem de hızlı şekilde vize kolaylığı sağlayacağını söyledi.
Bandrol ve kaşe çalışmasının da zamanla ortadan kalkabileceğini ifade eden İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Vize kuyrukları bizim emniyet teşkilatı personeli açısından son derece sıkıntılı ortam yaratıyordu" diye konuştu.
Yeni uygulama kapsamında, pasaportlardaki çiplerin polis memurlarınca otomatik makinelerde okutulacağını anlatan İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Pasaport kontrolünü çabuklaştıracak yeni bir uygulamayı başlattık. Artık pasaportlardaki çipler okutularak tüm bilgiler alınabilecek. Pasaportlardaki bilgiler sınırlı ancak çipten okuduğunuz zaman bütün bilgileri alıp, isim karışıklıkları gibi birçok mahsuru ortadan kaldıracak, pasaport kontrolünü çabuklaştıracak bir uygulamayı getirmiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Yürürlüğe 11 Nisan'da giren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na da değinen İçişleri Bakanı Muammer Güler, bu kanunun Türkiye'nin önünü açtığını belirterek, "Şu anda Göç Yönetimi Genel Müdürlüğünü faaliyete geçirdik. Bir sene içerisinde emniyet teşkilatınca yürütülen vize ve ikamet işlemleri, Göç Yönetimi Genel Müdürlüğü gibi sivil bir otorite tarafından yürütülmüş olacak. Göç Stratejileri Kurulu artık Türkiye'deki bütün çıkışları, girişleri veya vize ikamet şartlarını belirleyen kararları alabilecek" dedi
------------------------------------------------------------------
2013 yılı Ocak-Mart döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,52 artarak 4 214 348 oldu. Ziyaretçilerin 77 728'i (yüzde 1,84’ü) günübirlikçi.
Ocak ayında ülkemize gelen turist sayısı 1 milyon 104 bin 754, Şubat ayında 1 milyon 268 bin 440, Mart ayında 1 milyon 841 bin 154 turist geldi.
Ülkemize giriş yapan turistlerin 4 milyon 214 bin 348 turistin yüzde 47.20’si 1 milyon 989 bin 315 turist İstanbul’a, yüzde 13.94 587 bin 400’ü Antalya’ya, yüzde 11.3’ü 464 bin 642’si Edirne’ye, yüzde
8.17’si 344 bin 360’ı Artvin’e, yüzde 2.78’i 117 bin 139’u Hatay’a giriş yaptı.
2012 yılının ilk üç ayında ülkemize gelen turist sayısı 3 milyon 439 bin 745 olmuştu.