Partner firmanın sefer yapıp yapmadığına bakılmayacak
UYTAD Başkanı Erhan Özkılıç, kullanılmayan seferlerin iptaline yönelik Bakanlığın yaptığı uyarıya yönelik açıklama yaptı: “Yaptığımız seferleri Bakanlığa bildirmiyorduk ama internet ortamında yayınlıyorduk, yapılan uyarının ardından artık Bakanlığa da bildireceğiz. Bakanlık, uyarıda ‘almış olduğunuz sefer saatlerinden kullanmadıklarını iptal edin. Bu saatleri boşaltın’ diyor. Gelen yazıda partner firmalara yönelik bir açıklama yok. Ben Bakanlığa partner firmanın sefer yapıp yapmadıklarına bakıyor musunuz diye sordum, onlarda ‘partner firmanın sefer yapıp yapmamasına bakmadıklarını, o seferlerin yapılıp yapılmadığına bakıyoruz, bizi siz ilgilendiriyorsunuz” dediler. Benim Bulgaristan partnerim gelmiyor. Bir kere biz çok daha ucuza taşıyoruz. Mazot fiyatı sizde çok pahalı. Bulgaristan’dan Avrupa’ya çalışmak benim için çok daha kazançlı diyorlar. Sırf bu yüzden Bulgaristan’da dört partner değiştirdim. Yine gelen yazıda 31 Aralık 2014 tarihine kadar seferlerin durumunu bildirin, bu tarihten itibaren ceza uygulayacağız deniliyor. Ancak verilen bu süre çok az. Partner firma gelsin denildiğinde bizim partner bir firma bulmamız mümkün olmayacak. Buradaki amacı anlamak mümkün değil. Avrupa’da bir belge ile firma tüm Avrupa’ya çalışıyor. Bize ise birçok zorluklar çıkarılıyor. Seferlere yönelik izinler yurtdışında kolay alınmıyor. Bunun da dikkate alınması gerekiyor” dedi.
Yüzde 25 doluluk şartı
Erhan Özkılıç, yüzde 25 doluluk şartının da sıkıntı yarattığını belirtti: Yüzde 25 doluluk şartından dolayı seferlerimiz bazen iptal olmak durumunda kalıyor. Oysa karşı tarafta benim arabamı bekleyen 30 yolcu var. Yüzde 25 doluluk şartında sınır kapılarında farklı uygulamalar var. Otobüs çakışları İpsala-Kapıkule-Pazarkule, Hamzabeyli, Dereköy sınır kapılarından yapılıyor. Dereköy de yüzde 25 doluluk oranına bakılmıyor. Firmalar olarak yüzde 25 doluluk şartı kaldırılırsa yapmadığımız seferleri de yapma durumumuz olabilir. ”
X-Ray uygulaması yolcuları mağdur ediyor
Erhan Özkılıç, Kapıkule’de tüm otobüslerin x-ray kontrolünden geçmesine yönelik uygulamanın sektöre ve ülkeye zarar verdiğini belirterek, “X-ray uygulaması nedeniyle otobüslerimiz saatlerce sınır kapısında bekletiliyor. Hem bizler, hem yolcular mağdur oluyor. Üstelik zaman tarifesine uyum isteniyor. Günü birlik ülkemizi ziyaret etmek isteyen yolcular bir daha gelmek istemiyor. Burada hem sektörümüz hem de ülkemiz ciddi bir kayıp yaşıyor. Bu uygulama devam edecekse X-ray cihazları çoğaltılmalı. Yazın gerçekten kaos ortamı olacak. Yazın üç günde x-rayden çıkmak mümkün olmayacak. Yolcular için de bekleme yerleri yapılmalı, yoksa yazın hiçbir turist gelmeyecek” dedi. Toplantıda ayrıca D1 belgesine sağlanan bir özmal şartına iki kiralık araç şartının B1 belgesinde de uygulanmasına yönelik görüşler dile getirildi. B1 belgesinde 2 özmala bir kiralık araç çalıştırma imkanının haksızlık olduğu ifade edildi.
Ortak taşıma izni verilsin
TOF Genel Sekreteri Nusret Ertürk, firmalara ortak taşıma imkanının verilmesinin önemine dikkat çekti: “Daha önce verimsiz hatlarda firmalar ortak taşıma yapabiliyordu. Yüzde 25 doluluk sorununun çözümü de ortak taşıma imkanı ile sağlanabilir. Bu taleple Bakanlığa gidebiliriz” dedi.
Ulaşımın önüne engel konulamaz
TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, bu uygulamaların ulaşımın önüne engeller koyduğunu belirterek, “Ben Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Sayın Hüseyin Yılmaz’a bu düşüncelerimi ilettim. Kendisi de uyuşturucu kaçakçılığının çok büyük seviyelere geldiğini ifade etti. Bu denetimlerin yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti. Ulaşımın önüne engel koymakla kaçakçılık sorunu çözülemez. Toplu taşıma aracı olan otobüslere öncelik sağlanması lazım. X-ray cihazının sayısının artırılmadan bu uygulamaya geçilmesi yolcuların da mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Kendi topraklarımızda otobüsçülere yapılan bu uygulama bir eziyettir. Biz her şeyin bedelini ödüyoruz. Sektörün önünü açacak düzenlemeler yapılması gerekirken zorlaştırmanın bir anlamı yok. Ben yurtdışına yolcu taşıyarak ülkeme hizmet ediyorum. Bu zorlaştırılması gereken bir şey değil, teşvik edilmesi gereken bir husus. Biz işini doğru yapan insanların önünün açılmasını istiyoruz. Yaşın yanında kuruyu da yakamazsınız” dedi. ■