Brisa, uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere Lassa markasıyla hayata geçirdiği “Yola Sağlam Çık” projesi kapsamında Türkiye genelinde 3.500 şoförle bir araya geldi. Proje dahilinde 2.347 kişi ile yapılan anket sonucunda elde edilen veriler; görüşülen sürücülerin yüzde 70-75’inin fazla kilolarından rahatsız olduğunu; öte yandan öğün atlayan, aşırı şeker ve yağ tüketen, uzun saatler çalıştıkları için spor yapmaya fırsat bulamayan sürücülerin tansiyon, şeker ve kan yağı değerlerinin yükseldiğini ortaya koydu.
Proje kapsamında uzun yol şoförlerinin kişisel tercihlerine dair ilgi çekici detaylar da gün yüzüne çıktı. Uzun yol şoförleri en çok İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur dinlemeyi seviyor; yüzde 32’si Galatasaray, yüzde 24’ü Fenerbahçe, yüzde 12’si Beşiktaş, yüzde 7’si ise Trabzonspor taraftarı. Yemekte tercihini kırmızı et yemeklerinden yana kullanan şoförleri, trafikte en çok sinirlendirenler hatalı araç kullananlar.
Fazla kilolular…
Türkiye lastik sektörünün lideri Brisa tarafından uzun yol sürücülerini daha sağlıklı bir yaşama teşvik etmek üzere 2011 yılında Lassa markasıyla hayata geçirilen “Yola Sağlam Çık” adlı sosyal sorumluluk projesinin 2013 yılı Türkiye turu tamamlandı. Önceki dönemlerde göz sağlığına dikkat çeken çalışmalar yapılan projenin bu yılki temel konusu, sağlıklı beslenme ve egzersiz idi. Projede görevli beslenme uzmanı ve spor eğitmeni, Mayıs ve Haziran aylarında 45 farklı nokta arasında 7.616 km yol yapılarak ulaşılan uzun yol şoförlerine, , beslenme ve sporun emniyetli sürüşe etkileri konusunda bilgi verip önerilerde bulundu.
Lassa “Yola Sağlam Çık” projesi sonucunda elde edilen veriler; görüşülen sürücülerin yüzde 70-75’inin fazla kilolu olduğunu; öte yandan öğün atlayan, aşırı şeker ve yağ tüketen, uzun saatler çalıştıkları için spor yapmaya fırsat bulamayan sürücülerin tansiyon, şeker ve kan yağı değerlerinin yükseldiğini ortaya koyuyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları hareketsizlikle birleştiğinde birçok hastalığa davetiye çıkardığı gibi, trafik güvenliğini de tehlikeye atıyor. Hareketsizlik nedeniyle sık sık kramp ve boyun-bel tutulması gibi sorunlar yaşayan uzun yol şoförleri, vücutlarına hakim olmakta güçlük çektikleri için kaza riski artıyor. Öte yandan yanlış beslenme neticesinde kan şekeri düşüklüğünün yarattığı uyku hali ve ağır yiyecekler tüketilmesinden kaynaklanan hazımsızlık gibi sorunlar da trafikte dikkat dağınıklığına yol açarak kaza olasılığını arttırıyor.
Uzmanlardan uzun yol sürücülerine tavsiyeler
Proje kapsamında uzun yol sürücüleriyle birebir görüşen Lassa “Yola Sağlam Çık” ekibi, fiziksel sorunların önüne geçebilmek adına sürücülere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Spor eğitmeni sabah uyanıldığında küçük egzersiz hareketleriyle kasları esnetmenin ve uzun yoldayken 2-4 saatte bir mola vererek, yürüyüş ve açma-germe hareketleriyle kasların kasılmasını önlemenin önemine vurgu yaparken; beslenme uzmanı ise aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulması, bunların yerine daha hafif ve besin değeri yüksek gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Vazgeçilmezleri müzik ve futbol
Lassa “Yola Sağlam Çık” projesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) günümüzde trafik kazalarının dünya genelinde 9’uncu ölüm sebebi olduğunu açıkladığına, bunun Türkiye için de kanayan bir yara olmaya devam ettiğine dikkat çekti. Lassa “Yola Sağlam Çık” projesini bu tablonun iyileştirilmesi ve uzun yol sürücülerinin yaşam kalitesinin arttırılması adına önemli bir adım olarak gördüğünü belirten Bayman, “Türkiye’nin lider lastik üreticisi olarak, bu hedef doğrultusunda mevcut tabloyu değerlendiriyor; trafikte emniyetin arttırılmasına katkı sağlamaya yönelik projeler geliştirerek üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışıyoruz” dedi.
3500 sürücü cevapladı
Brisa Ticari Ürünler Pazarlama Direktörü Zeki Bilsel ise “Ağır çalışma koşulları altında ülkemize hizmet eden uzun yol şoförlerimize sağlıklı yaşam ve trafik güvenliği konularında danışmanlık sağlamaktan gurur duyuyoruz. Lassa markamızla hayata geçirdiğimiz “Yola Sağlam Çık” projemizle son üç yıldır uzun yol sürücülerine yüzyüze ulaşarak, günlük hayatları içinde bir mola almalarını, trafikte sağlıkla ve emniyetle ilerlemeleri için kendilerine bilgi sağlamayı hedefliyoruz. Lassa “Yola Sağlam Çık” projemiz ile Türkiye’yi yaygın bir rota ile geziyoruz. 2013 yılında 35 ilde 45 noktada 3.500 sürücüye ulaştık. Yaptığımız görüşmeler ve anketler gösteriyor ki günde ortalama 10 saat çalışan uzun yol sürücülerinin yüzde 75’i aşırı kilo ve hareketsizlikten şikayetçi. Yüzde 42’si ayda 10.000 km’nin üzerinde yol kateden sürücüler, kırmızı et ağırlıklı yiyeceklerle besleniyor. Bu sürücüler ile hem dengeli bir beslenmenin nasıl olması gerektiği, hem de basit kültür-fizik hareketleriyle yaşam kalitelerini nasıl yükseltebilecekleri ve trafikte daha sağlıklı yol alabilecekleri üzerine kıymetli bilgiler paylaştık. Görüştüğümüz sürücülerin yaklaşık yüzde 36’sının trafikte hatalı araç kullanımına sinirlendikleri ortaya çıktı. Öte yandan görüşmelerimiz sonucunda sürücülerin kişisel zevklerine ilişkin olarak da birçok bilgi edindik. Örneğin uzun yol şoförlerinin yüzde 14’ünün en sevdiği sanatçının İbrahim Tatlıses olduğunu, bunu yüzde 7 ile Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur’un izlediğini öğrendik. Tutulan takımlar arasında ise Galatasaray’ın yüzde 32’lik bir oranla ilk sırada yer aldığını, sürücülerin yüzde 24’ünün Fenerbahçe, yüzde 12’sinin Beşiktaş, yüzde 7’sinin ise Trabzonspor taraftarı olduğunu gördük” dedi.
Kadın TIR şoförü
Türkiye’nin ilk kadın tır şoförü olarak tanınan, Lassa “Yola Sağlam Çık” projesinin şekillenmesinde Brisa yetkilileri ile beraber çalışan ve uzun yol tecrübelerini paylaşan Leyla Ağaçkoparan da uzun yol şoförlüğünün son derece yorucu ve zor bir meslek olduğunun altını çizerek, sürücülerin zorlu hayat koşullarında kendilerine öncelik veremediklerini, özellikle sağlıklı yaşam ile ilgili kolaylıkla uygulayabilecekleri bilgilere ihtiyaç duyduklarını söyledi. Sağlığın trafikte emniyetli sürüşle bağlantısı ile ilgili de sürücülere bilgi verilmesinin önemini vurgulayan Ağaçkoparan, “Ben 20 yıldır bu mesleği icra eden biri olarak, benim görüşlerimi de alarak şekillendirdikleri Lassa ‘Yola Sağlam Çık’ projesiyle yaşadığımız sorunları gündeme taşıyan ve bu sorunlara çözüm önerileri getiren Brisa’ya teşekkür ediyorum” dedi.
Yola Sağlam Çık 2013 Anket Sonuçları
• 3.500 uzun yol şoförüyle görüşülen projede 2.347 kişi de ankete katıldı.
• Meslekte ortalama 20 yılı geride bırakan şoförler, günde 10 saat çalışıyor.
• Şoförlerin yüzde 40’ı ayda 5.000- 10.000 km arası yol yaparken; yüzde 42’si 10.000 km’yi aşkın yol yapıyor.
• Şoförlerin yüzde 60’ı günde tek öğün yemek yiyor. Günde 2 öğün yiyenlerin oranı ise yüzde 30.
• Şoförlerin yüzde 27’si en sevdiği yemek olarak kırmızı et ve kebap türlerini sayarken; yüzde 26’sı sebzeli ev yemeklerini, yüzde 17’si ise etli ev yemeklerini tercih ediyor. Kahvaltı tarzı hafif yemekleri tercih edenlerin oranı yüzde 7 iken, tahıl/baklagil sevenlerin oranı ise yüzde 5.
• Şoförlerin yüzde 32’si Galatasaray; yüzde 24’ü Fenerbahçe, yüzde 12’si Beşiktaş, yüzde 7’si ise Trabzonspor taraftarı.
• Uzun yol şoförlerinin en sevdiği sanatçılar sıralamasında İbrahim Tatlıses yüzde 14’lük bir oran ile ilk sırada yer alıyor. Tatlıses’i yüzde 7 ile Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur; yüzde 5 ile de Müslüm Gürses ve Sibel Can takip ediyor.
• Uzun yol şoförlerinin yüzde 36’sı kendilerini en çok “trafikte hatalı araç kullananların” sinirlendirdiğini belirtiyor. Şoförlerin yüzde 10’u ise “küçük araçların olumsuz hareketleri”nden rahatsız olduklarını belirtiyor.
• Uzun yol şoförlerinin yüzde 8’i korna vb. “trafikte görsel ve işitsel rahatsızlık verici davranışlar”dan; yüzde 7’si ise “trafik yoğunluğu”ndan şikayetçi olduklarını dile getiriyor. ■