53 yıldır Türkiye’deki yatırımlarına devam eden ve sektörde inovasyon alanındaki öncülüğünü koruyan Mercedes-Benz Türk, Yedek Parça Dağıtım Merkezi’ni genişletti. Genel Müdürlük Kampüsü’nde 20 Aralık Cuma günü gerçekleştirilen açılış törenine Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Kamyon ve Otobüs Müşteri Hizmetleri Direktörü Can Balaban, Mercedes-Benz Türk Yöneticileri ve proje ekibi katıldı.
En büyük yedek parça dağıtım merkezi
Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün her yıl otobüs ve kamyon fabrikasına yönelik 40-50 milyon Euro yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yatırımlarımıza devam ediyoruz. 8 milyon Euro’yu aşan yatırım bedeli ile Türkiye’nin otomotiv endüstrisindeki en büyük yedek parça merkezine sahip olduk. 15 aylık bir süreçte bu merkez hayata geçti. Hayırlı, uğurlu olsun. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
11 aylık seviye 2001’den de kötü
Süer Sülün konuşmasına yılı değerlendirerek devam etti: 2019 yılını kapatıyoruz. 11 ay sonu itibariyle baktığımızda 2001’den daha kötü bir yıl geçirdik. Ümit ediyoruz son ay da hızlı bir koşu ile 2019 yılını 2001’in üzerinde bir seviye ile kapatacağız. En azından ağır ticari araç için. Son üç ayda kamu bankalarının yaptığı finans kampanyaları özellikle tüm sektöre merhem oldu. Başta üç banka olmak üzere yöneticisini tebrik ediyorum. Son yıllarda yapılan en isabetli teşvik kampanyası oldu.”
Süer Sülün, Can Balaban
İşler iyi olsun, biz talebi karşılarız
2020’den çok çok umutlu olduklarını belirten Süer Sülün, şu anda ticari araç alımına yönelik artan bir talep olduğunu belirterek şunları söyledi: Otomotiv endüstrisinin üretimi artırma veya bir fren yapma için en az üç dört ay gerekiyor. Normal yıl dediğimiz 3.5 ve üzerinde Türk ekonomisinin büyüdüğü süreçte tüm markalar için şehirlerarası ve turizm otobüsü adeti 1100 adet civarında olurdu. Bunun daha da üzerine çıktığımız dönemler oldu 1700 adetler gördük. Ancak bu yıl 270-300 adet ile kapanacak. Normal yıldan yüzde 70 gerideyiz. Böyle bir süreçte tabiî ki üç ay evvelinden stok için araç yapmak çok akıllıca değil. Ümit ediyoruz 2020’de talep çok çok yüksek olur. Daimler dünyasında en yüksek otobüs üretim kapasitesine sahibiz. Toplam kapasite yıllık 4 bin 500. Bizim konuştuğumuz pazar 300 adet. Ümit ediyoruz talep çok yüksek olur. Talebin şu anda yüksekliği işlerin iyiyi gittiğini gösteriyor. Kamyon pazarına baktığımızda ise 2015 yılında Mercedes-Benz Türk olarak 20 bin adet kamyon sattık. Bu sene toplam bütün markaların satış adeti 8 bin 500. Bizim üretim kabiliyetimiz var yeter ki işler iyi olsun biz bir şekilde üretim kapasitemiz ile bu talebin hepsini karşılaşırız.”
13 bin kamyon ihraç ettik
Süer Sülün ihracat rakamları ile ilgili de şu bilgileri verdi: 2015 yılında bizim ihraç ettiğimiz kamyon sayısı 1000’nin altında iken 2019 yılında yaklaşık 13 bin adet. Toplam otobüs üretiminin yüzde 98’ini kamyonun da yüzde 96’sınıı ihraç ediyoruz. İhracattan oldukça memnunuz. 2 milyar dolarlık ihracat seviyesine ulaşacağız 2019 yılı sonunda Aksaray fabrikamızdan 900 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşacağız Bu çok önemli gurur veriyor.”
34 bin 500 m2’lik alanda kuruldu
Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Otobüs Müşteri Hizmetleri Direktörü Can Balaban ise törende yaptığı konuşmada Yedek Parça Dağıtım Merkezi’ni hem Daimler AG’de gerçekleşen yeniden yapılanma hem de artan sevkiyat hacmine uygun olacak şekilde baştan tasarladıklarını söyledi: Şirketimizin faaliyetlerinde 53’üncü yılı geride bırakıyoruz. Yine bir ilke imza atıyoruz. Türkiye’nin en büyük otomotiv yedek parça dağıtım merkezini hizmete açtık. 8 milyon Euro’yu aşan bir yatırım bu. Buraya 7 bin m2’lik bir ilave alan ekledik. Merkezimizin büyüklüğü 27 bin m2’den 34 bin m2’ye çıktı. Sadece ilave edilen alan bile Türkiye’deki birçok otomotiv şirketinin toplam yedek parça deposundan daha büyük.
Yedek parça ciromuzu beşe katladık
Can Balaban, yatırıma neden ihtiyaç duyduklarını da şu sözlerle açıkladı: Mercedes-Benz Türk olarak son 15 yılda yedek parça ciromuzu beşe katladık. Bu yıl tarihimizin en yüksek yedek parça cirosunu yapıyoruz. Hizmet verdiğimiz müşteri sayısını 3’e katladık. Bunun getirdiği ilave hacim ve artan müşteri sayısı nedeniyle bu yatırımı yaptık. Geleceğe güvenle bakıyoruz. Ayrıca tüm müşterilerimizin uzun vadeli yedek parça ihtiyacını teminat altına alıyoruz. Satış sonrası hizmetlerde öncü kimliğimizi sürdürüyoruz. Proje kapsamında kullanılan hacmi maksimize etmek adına 8 ve 10 metre olan raf yüksekliğini 12 metreye çıkarıldı. Ayrıca depolama kapasitesi genişleten dar koridor raf sistemleri inşa edilerek hem birim metrekarede depolanabilen hacmi iki katından fazla artırıldı; hem de 180 derece çatal döndürme özelliğine sahip özel ekipmanlar ile bu dar koridorlarda çalışma imkânı yaratıldı. Yedek Parça Dağıtım Merkezi’nde büyük hacimli parçalar için 13 bin adet ambar gözü bulunurken bu sayı 22.800’e çıkarıldı. Bu da hacimli parça depolama kapasitesinin %90 oranında artış göstermesine olanak sağladı.
Barkod sistemi ile tam entegrasyon
Mercedes-Benz Türk’e özgü geliştirilen Barkod Sistemi sayesinde; tam bir entegrasyonun sağlandığı bilgisini de veren Can Balaban, “2020 yılı itibarıyla yedek parça envanter kontrol sistemi ile raf sistemlerinin tam entegrasyonu gerçekleştirilecek. 34.500 m2’lik alanın tamamı kablosuz internet altyapısı ile donatılarak görevlilerin son teknoloji dokunmatik el terminalleri ile tüm stok ve lokasyon bilgilerine ulaşması sağlanacak. Giriş operasyonlarında parçaları depolamak için kullanılan 500 bin dolayında kullanılan etiketler kaldırılarak yılda 1 tona yakın kağıt tüketiminin, yani 15 adet ağacın kesilmesinin önüne geçilmiş olacak. Bu sayede depolama süreci hem daha verimli hem de daha çevre dostu hale getirilecek. Depoya girişinden çıkışına kadar geçen tüm süreçte yedek parçaların takip edilebilirliğini sağlayacak bu sistem ile çevik yedek parça dağıtım merkezi optimizasyonu uygulamasının da altyapısı oluşturulacak. Bu yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen Dinamik Raf ve Konveyör Sistemi ile Mercedes-Benz yedek parçalarının rota önceliğine göre önce hangi parçaların paketlenmesi gerektiğine karar verilecek ve harcanacak eforu minimize edecek şekilde iş istasyonlarına görev ataması yapılabilecek. Ayrıca bu sistem; yaya yolu ve forklift yolunu birbirinden ayırarak görevlilerin daha ergonomik ve güvenli bir ortamda çalışmalarına olanak sağlayacak. Bütün bu teknolojik gelişmelere ek olarak; 2019 yılında hayata geçirilen Akıllı Bakiye Takip ve Raporlama Projesi kapsamında da müşterilerin yurt dışından gelmesini bekledikleri parçaların sevkiyat durumu, temin zamanı gibi tüm bilgiler sistem üzerinden hiçbir aracı ile görüşmeye gerek kalmadan görüntülenebilecek
Servise giriş yüzde 97
Can Balaban servis girişleri ile ilgili de bilgi verdi: 2016 yılında Euro 6’ya geçtik. 2016 yılında 500 adet Euro 6 otobüslerin 2019’da baktık yüzde 97’si hala servislerimize geliyor. Yüzde 3’üne baktık ya ihraç olmuş yada kaza sonucunda pert olmuşlar. Yüzde 97 hala gelmeye devam ediyorlar, hizmetten kaliteden memnunular bizim hedefimiz 2020 ve 2021 de aynı müşterileri yine servislerimize çekebilmek.
101 noktaya yedek parça sevkiyatı
Can Balaban her gün 101 noktaya yedek parça sevkiyatı yapıldığını da söyledi: Yedek parçaların yüzde 20’si ya biz üretiyoruz yada tedarikçilerden alınan ürünler. Bayilerimiz yedek parça stoklarını görebiliyorlar. Türkiye’de 101 noktaya her gün yedek parça çıkışı yapılıyor. Erzurum Diyarbakır hariç bütün yedek parçalar 24 saat içerisinde ulaştırılıyor çok acil durumlarda uçakla sevkiyat yapılıyor. Yedek parça stokumuzla ciromuzu yılda 7 kere çeviriyoruz hedefimiz daha fazla çevirebilmek.
Mercedes-Benz Türk İcra Kurulu Başkanı Süer Sülün, Yöneticiler ve Basın Mensupları birarada. Süer Sülün: "2020 yılına umutlu giriyoruz basın mensubu arkadaşlarımızla topluca fotoğraf çektirelim" dedi.
Mercedes-Benz Türk, Genel Müdürlük Kampüsü’nde Yedek Parça Dağıtım Merkezi'ni 34.500 m2’ye çıkararak, Türkiye’nin en büyük otomotiv yedek parça dağıtım merkezlerinden birinin açılışını yaptı.