Emir Günaydın’ın hukuk zaferi: Otobüs camiasına hayırlı olsun

YOLCU TAŞIMA

Günaydın Turizm’e bağlı Havataş-Havabüs işletmeleri ile İstanbul Konfor firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Emir Günaydın, yıllardır sürdürdüğü hukuk mücadelelerinden birini daha kazandı. Emir Günaydın, ‘Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yer alan, bir araç sadece bir işte kullanılabilir, ikinci işte kullanılamaz’ düzenlemesinin iptaline yönelik Danıştay’a açtığı davayı kazandı.

Danıştay kararında, ‘Bakanlığın 15 Kasım 2019 tarihinde “Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’n 14’üncü maddesi ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 41’inci maddesine getirilen; ‘Servis taşımaları yapmak üzere yetki belgesi alanlar, bu yetki belgesiyle servis taşımacılığı faaliyetinden başka faaliyette bulunamazlar” yönünde yaptığı düzenlemenin 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamına girdiğini ve yapılan düzenlemenin belediyelerin dahilinde olan bir alanda olduğu vurgulanarak, bunun ayrıca taşıtların verimli kullanımına aykırı olduğunu da belirterek bu düzenlemenin iptaline karar verildi. 

Emir Günaydın, alınan kararın tüm otobüs camiasına hayırlı olmasını dilediğini belirtti.

Haber: Erkan YILMAZ

Günaydın Turizm’e bağlı Havataş-Havabüs işletmeleri ile İstanbul Konfor firmalarının Yönetim Kurulu Başkanı Emir Günaydın’ı hukuk mücadelesine götüren süreç, 7 yıl önce Bursa’dan Sabiha Gökçen Havalimanı’na yaptığı taşımalar ile başladı: “2017 yılında bu taşımacılığa yönelik izin, Bakanlık tarafından özel vereceği yetkiye bağlandı. Bu yetkiyi Bakanlık havalimanlarının net olmayan karışık bir sistemle bir özel uçak firması işletmesine verdi. Bizden önce bir firma Sabiha Gökçen Havalimanına kombine taşımacılık adı altında özel bir izinle özel bir havayolu firması ile çalışıyordu. Kombine taşımacılığın en önemli unsuru aldığınız tek bir biletle farklı taşıma modlarında seyahat edilmesinin sağlanmasıydı. Bir firmanın yolcusunu taşıması gerektiği halde tüm havayolu şirketlerinin yolcusunu taşıyordu. Bu durum kombine taşımacılığın esaslarına da aykırıydı ve biz bu firmanın kombine taşımacılığının gereklerini yerine getirmediği tespitini yaptırarak, bunu kamu nezdine dile getirmeye başladık. Bu süreçte bazı sorunlar, kavgalar da yaşandı ve zorlu bir dönemin ardından bu firmanın belgesi iptal edildi. Biz de havalimanın yakınında otobüs terminalinin ruhsatıyla yolcuyu oraya kadar getirip oradan sonra belediyenin verdiği yol belgesiyle havalimanına taşıyorduk. Biz bu şekilde çalışmaya başlayınca Bakanlığın ve özel işletmelerin buna karşı bir adımı oldu. Çünkü havalimanı işletmecileri belirli firmalara bu yetkiyi vermek istiyordu ve bizim, bunu özellikle yapmamızın da engellenmesi isteniyordu. Biz, Bakanlığın yaptığı bu kısıtlamayı hukuki çerçevede deldik. Bir müddet bu şekilde devam etti.” 

Günde 80 kez ceza yazılıyordu 

Emir Günaydın, haklı oldukları halde bu süreçte birçok kez araçlarına güzergah dışı taşımacılık yapıldığı gerekçesiyle ceza yazıldığını, bu cezaların iptaline yönelik açtıkları davaları kazandığını anlattı: “Cezaların toplamı 28 milyon TL’yi buluyordu. Biz cezaların iptaline yönelik davalar açmaya başladık. Her mahkeme bir cezaya yönelik karar alabiliyordu. Günde 80 kez ceza kesiliyordu. Biz bütün cezalara yönelik tek bir dava açılmasına yönelik bir süreç başlattık ve bunu da başardık. Bu aslında örnek bir karar da oldu. Her cezaya ayrı bir dava açmamız da mümkün değildi. Bir davaya yönelik yatıracağınız harç 5 bin TL’yi buluyordu ve toplamı çok ciddi boyutlara çıkıyordu. Bu cezalar her gün kesiliyordu. Bütün cezalara yönelik tek bir dava açıldı. Bütün cezaları da iptal ettirdik.”

Danıştay 14’üncü maddeyi iptal etti 

2019 yılında Bakanlığın, Yönetmelikte yaptığı değişiklikle, ‘bir araba bir işte kullanılabilir, farklı bir işte kullanılamaz’ denildi. Emir Günaydın, bu düzenlemeye yönelik hukuki mücadele başlattıklarını ve Danıştay’a kadar taşıdıklarını belirtti: “D1 belge sahibi olduğumuzu belgeye kayıtlı araçlarımızın şehirlerarası taşımacılıkta kullanıldığını, şehiriçi taşımacılık için de gerekli olan yol belgesinin bulunduğunu aktardık. Yaptığımız iş çerçevesinde aynı araçla hem şehirlerarasında hem de şehiriçinde ücretsiz servis hizmeti verebilmemiz gerektiğini ifade ettik. Yaptığım savunmada, bunun haksız ve yanlış bir düzenleme olduğunu, hem daha fazla araç satılmasını hem daha fazla rant elde edilmesini sağlayan ve ayrıca maliyetler açısından da taşımacıyı zora sokan bir düzenleme olduğunu ifade ettim. Yaptığım savunma çok etkili oldu ve Danıştay,  Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesi ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 41’inci maddesine getirilen; ‘Servis taşımaları yapmak üzere yetki belgesi alanlar, bu yetki belgesiyle servis taşımacılığı faaliyetinden başka faaliyette bulunamazlar’ yönünde yaptığı düzenlemenin iptaline karar verdi.” 

Emir Günaydın, alınan karar sonrasında Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’ne başvuracağını ve ücretsiz servis araçlarının da D1 belgesine kaydedilmesini isteyeceğini açıkladı. ■

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.