“Otobüs çalışanlarının almadığı maaşı, otogarlara veriyoruz ki, esas bu sektörün emekçisi kaptanlar hak ediyor” diyen Kamil Koç Genel Müdürü Kemal Erdoğan, “Zaten yüksek olan rakamların daha da yükseltilmiş olmasından rahatsızım, işin doğrusu. Bir de prensip olarak, daha büyük şehirlerin daha büyük para almasını da çok doğru bulmuyorum. Daha büyük şehirlerin ölçek ekonomisinden dolayı avantajı var. İstanbul’a 2 bin otobüs giriyor, çıkıyor. 2 bin otobüsün girip çıktığı terminalin 300 otobüs, 100 otobüs giren çıkan yerlere göre hem 10 katı otobüs trafiği hem de 4 kat pahalı olmasını çok doğru bulmuyorum” dedi.
Sektörün zaten nefesi kesik
Bu sene yaz sezonunun çok sert geçtiğini belirten Kemal Erdoğan, “Sektörün zaten nefesi kesik, fakir edebiyatı yapmıyorum, yanlış anlaşılmasın. Bu yaz çok sert geçti. Bu kışın daha sert olacağını düşünüyoruz. Konsolidasyonun, birleşmelerin ve kapanmaların artacağını düşünüyoruz. Bu tebliğle biraz daha hızlanacak bu süreç diye düşünüyorum. Çok az gibi görünse de, günün sonunda çok ciddi bir maliyetlerle karşılaşıyoruz. Gün içerisinde birkaç kez otogara giriş-çıkış yapan otobüsler var. Erzurum arabası Sivas’a da, Yozgat’a da Ankara’ya da giriyor. Yazın bu otogarlara girmese de kışın yolcu az olduğu için girmek zorunda kalıyor. O nedenle otobüsçüye çok fazla külfet olacak bence” dedi.
Tavan ücret tarifesinin uygulanacağına inandığını belirten Kemal Erdoğan, “Bu tarife belli gruplar dışında uygulanır. Zaten belediyelerin işlettikleri otogarlarda sorun olmuyor. Avrasya, işine gelirse uyguluyor. Ben genelde uygulanacağına inanıyorum” dedi. ■