4 Kasım 2015 tarihinde Karayolu Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Terminallere İlişkin Tavan Ücret Tarifeleri Hakkındaki Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. UYOF Başkanı İmran Okumuş, düzenlemeye yönelik Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu.
Artışlar çok makul
İmran Okumuş, daha önceki tebliğde yayımlanan tarifeyle karşılaştırdıklarında, tarifede ücret artışlarının çok makul seviyede gerçekleştiğini gördüklerini söyledi: “Bir önceki tavan ücrete göre D1’deki artış, yüzde 7, transitlerde ise yüzde 9. Daha önceki tebliğde 0-25 ve 0-50 dakikaya kadar olan bölümde otobüslere yönelik istenen 14 lira bir ücret vardı. Bu seferki düzenlemede ise tabloda herhangi bir fiyat belirtilmemiş, biz bunu ücretsiz olarak değerlendiriyoruz. 1 saat süre için ise belirlenen fiyat 16 lira. Yani yolcu alıp, indirmeye girdiğinizde artık otobüsçü 50 dakikaya kadar ücret ödemeyecek. Bu daha mantıklı bir düzenleme olmuş.”
Bakanlığı denetime çağırıyoruz
Tebliğin yayınlanması için uzun süredir UYOF olarak mücadele verdiklerini ve yurtdışına çıkışlarda yüzde 25 doluluk şartının yürütmesinin durdurulmasının ardından ikinci iyi bir haberi aldıklarını ifade eden Okumuş, “Tebliğin yayınlanması tabii ki çok önemli. Ancak bundan daha da önemlisi uygulanmasına yönelik yapılacak denetim ve kontroller. UDH Bakanlığı, bu tarifenin her terminalde uygulanmasını sıkı bir şekilde denetlemeli. Bakanlık, tebliğde, uymayanlara yönelik cezaları da uygulayacağını belirtmiş. Bakanlığın denetimleri acilen başlatması konusunda çağrıda bulunuyorum. Aynı şekilde sektör de hakkını savunmalı” dedi.
Sektör mensupları da haklarını savunmalı
Sektör mensuplarının da tarifenin uygulanması noktasında duyarlı olmaya çağıran UYOF Başkanı İmran Okumuş, “Ben artık bu süreçten sonra kimsenin bu kurallara uymama yönünde bir tavır alacağını sanmıyorum. Biz tebliğde yer alan tarifedeki artışı bile olumlu buluyoruz. Özellikle transit geçişlerde sektörün yaşadığı büyük bir mağduriyet vardı. Tarife ile 75-80 TL’ler 27 TL’ye çekildi. Biz Samsun Otogarı’nda bunun sıkıntısını çok yaşadık. Bunun mücadelesini verdik hep. Artık otogar işletmecilerinin bu fiyatlara ek giderler ilave etmemesi gerekiyor. Zaten düzenlemesinde de bu açıkça ifade edilmiş. Eğer otogar işletmecileri bu tarifeyi uygulamazsa, buradan ifade ediyorum. hemen hukuk yoluna başvuracağız. Biz otogar ücretlerine müdahale edilmesini hep savunduk, zaten davamızı da bunun için açmıştık. Bakanlıkta yaptığımız görüşmelerde de çözüme yönelik ısrarcı bir tavır içinde olduk. Bakanlık yetkililerine de teşekkür ediyorum. Bizim bu kararlığımıza yönelik olumlu bir dönüş yaptılar. Bu sektörümüz için çok önemli bir gelişme. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere hem şahsım hem sektörüm adına teşekkür ediyorum” dedi.
Tebliğ 30 Haziran’a kadar
Düzenlemede uygulanacak tarifenin daha öncekine göre süre açısından da bir farklılık içerdiğini belirten Okumuş, “Daha önceki tebliğ 6 aylık süre ile yayınlanırken bu sefer süre 30 Haziran 2016’ya kadar belirlenmiş. Tabii, biz bu sürenin sezonu da kapsamını arzu ederdik. Ancak zorlu kış sezonunda bile bunun hayata geçmesi memnun edici bir gelişme. Konu ile ilgili tüm üyelerimize gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Düzenleme uygulanmadığı zaman takipçisi olmalarını da istedik” dedi.
Maliyetlerimiz düşecek
İstanbul Otogarı’nda tebliğ ile birlikte fiyatların 80 TL’ye ineceğini ve bu indirimin de sektör için çok büyük bir avantaj olduğunu kaydeden İmran Okumuş, “Şu an İstanbul Otogarı’nda çıkış, emniyet için kesilen miktarla birlikte 113 lira. Biz emniyete kesilen paraya itiraz etmiyoruz, bizim güvenliğimizi sağlıyorlar. Şu an belirlenen rakamdan çok memnunuz” dedi.
Düzenlemeye küçük bir eleştiri
Tebliğde yer alan 12 metrenin üstündeki otobüslerden alınacak ücretlerle ilgili sadece bir uyarıda bulunmak istediklerini ifade eden Okumuş, “12 metrenin üzerinde bir otobüsünüz varsa bu da 46 kişilik koltuk kapsamına alınmış. Ancak 2+1 otobüslerin hepsi çok daha az koltuk seviyesine sahip. Eğer ruhsatta 36 koltuk olarak işlenmişse bunun dikkate alınması gerektiğine inanıyorum. Bence 12 metre üzerindeki otobüs ibaresini kaldırmak lazım. Bu düzenlemede sadece buna bir eleştiri getirebilirim” diye konuştu.
Sonraki adımımız telif hakları
UYOF’un kurulduğundan bugüne sektörün haklarını savunma çizgisinde ilerlediğini de vurgulayan İmran Okumuş, “TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan aradı ve telif haklarına yönelik bir görüşmede bulunduk. Sayın Özcan’a, görüşmemde, sektörle ilgili alınacak her türlü olumlu kararın altına imza atacağımızı, destek vereceğimizi söyledim. Bugüne kadar da bu desteği verdik. UYOF olarak bundan sonraki hedefimiz telif haklarında yaşanan sorunlara çözüm arayışı olacak” dedi.
Emeklerimizin karşılığını alıyoruz
“Haklıya mutlaka bir gün hakkı iade ediliyor” diyen Okumuş, “Yüzde 25 doluluk şartı ve bu tebliğ bana bunu gösterdi. Ben bugüne kadar bütün federasyon başkanlarına sektörel konularda birlikte hareket edelim diyordum ama maalesef olmadı, biz bu mücadeleyi tek başına devam ettirdik. Kendimizi iyi ifade ettiğimizi düşünüyorum, bunu bir şekilde sağladık. Emeğin bir karşılığı oldu, o yüzden de mutluyum” dedi. ■