Yolcu taşımacılığı nasıl ayağa kalkar

YOLCU TAŞIMA

MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin’in Korona virüsün taşımacılık sektörüne yarattığı olumsuz etkileri ve bundan sonra yaşanması muhtemel süreçlerle ilgili düşüncelerini aldık: Korona virüs sonrasında da sektörlerin toparlanabilmesi için devletin ek tedbirler alması gerekiyor. Borçların faizsiz şekilde 2021 yılına yayılması sadece taşımacıya değil herkese nefes aldırır. Eğer şehirlerarasında yüzde 50 kapasite ile çalışma devam edilecekse uygulanan bilet fiyatı çok büyük önem taşıyacak. Yoksa başka türlü otobüsçü de ayakta kalamaz, yaşayamaz. Bu şekilde olursa bu sektör tekrar ayağa kalkar. Turizm tarafında da iç turizmin hareketleneceğini düşünüyorum.”

ÖZEL HABER/ ERKAN YILMAZ

Tüm dünyanın çok zor bir süreçten geçtiğini belirten MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, “Artık süreçlere bir virüs öncesi ve virüs sonrası bir dünya olarak bakmak gerekiyor. İtalya’nın, İspanya’nın, Fransa’nın, Amerika’nın salgın nedeniyle yaşadığı kayıplar çok fazla. AB’nin kalıp kalmayacağı belli değil. Üretici firmaların bundan sonraki yeni yatırımları belirsiz. Bundan sonraki süreç çok iyi de olabilir ama çok da kötü de olabilir. Ama şu net; virüs ile yaşanan gelişmelerin birkaç hafta içinde biteceğine inanmıyorum. Zorlu bir Nisan ayı yaşayacağız. Belki virüsün sonuçlarının pik seviyeye geldiğini görebileceğiz. 6’ıncı aydan sonra da biraz daha azalır gibi olabileceğini düşünüyorum.2020 yılını ekonomik açıdan bitti gibi görmek gerekiyor” dedi.

Bundan sonraki süreç

Yolcu taşımacılığını bundan sonraki süreçleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Yalçın Şahin, “ Şehirlerarası ve turizm taşımacılığı açısından yolculuk kısıtlamaları ne seviyede olacak? Yine yüzde 50 kapasite ile mi yolculuklar yapılacak? Böyle olacaksa bilet fiyatları ne olacak? Bütün bunları görmek gerekecek. Havayolu şirketleri de çok zor durumda. Şirketler, uçakları durdurdukları yerde de büyük paralar ödemek durumunda. Devlet desteği olmadan havayolu şirketlerinin ayakta kalacağına inanmıyorum. Havayolu şirketleri çalışmaya başladıklarında da bilet fiyatları çok ucuz da olmayacak artık. İnsanların havayolu seyahatine yönelikte bir korkuları olacağını da düşünüyorum. Ben eskiden ‘5 yıl otobüsçülük çok iyi olacak’ diyordum. Şimdi bu sürenin 10 yıl olacağını söylüyorum. Ama iyi fiyatlandırma ile bu mümkün olacak. Eğer yüzde 50 kapasite ile taşınma süreci devam edecekse, burada bilet fiyatlarının konumu çok önemli olacak. 100 liraya gittiğiniz Ankara seferini 200 liraya çıkartabilinirse ki bu haklı bir uygulama olacak. Yoksa başka türlü otobüsçü de ayakta kalamaz, yaşayamaz. Bu şekilde olursa bu sektör tekrar ayağa kalkar. Turizm tarafında ise ben yurtdışından çok gelen turist olacağını düşünmüyorum. Rus turistler gelebilir biraz ama turizm sonuçta yüzde 50, yüzde 40 düşer. Ama iç turizm de ve şehirlerarası yolculukta hükümetin de alacağını olumlu kararlarla birlikte iyi bir noktaya gidileceğini düşünüyorum. Ama bu durum orta vadede değil. 2021 yılının iyi bir yıl olabilir. Tabii bu öngörümüz virüsün kontrol altına alındığı veya ortadan kalktığı bir süreç için geçerli” dedi.

2+2 otobüsler daha verimli

Sosyal mesafe uygulaması ile birlikte 2+1 otobüslerle ilgili kendisine çok soru yöneltildiğini belirten Yalçın Şahin, “Bana da çok fazla soru geldi. Ama ben yine 2+1 tarafında değilim. 2+2 otobüslerin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Eğer yine sosyal mesafe kuralı uygulanırsa otobüsün2+1 olmasındansa 2+2 olması daha iyi. 50 kişilik otobüste 25 kişi taşıyabiliyorsunuz. 40 koltuklu otobüste ise 20 kişi taşıyorsunuz. Hem daha az yolcu hemde daha hijyen olmuyor. 2+2 arada bir koltuk olduğu için daha hijyen. Arkadaki çapraz oturduğunuzda 1 metre 35 santim oluyor ve 2+1’den daha fazla mesafe oluyor” dedi.



Ek tedbirler gerekiyor


Şirketlerin varlıklarını sürdürebilme noktasında hükümetin Korona virüs sonrasına yönelik atacağı adımların önemli olduğuna dikkat çeken Yalçın Şahin, “ Bu süreçte virüs sonrasında sektörlerin toparlanabilmesi için hükümetin alacağı ekonomik tedbirler çok önemli. Borçların ödenmesinin düzenlenmesinde eğer yeniden bir süre tanınmaz ise şirketlerin durumu daha ağırlaşacak. Ama şirketlerin iş yapamadığını görerek borçların ertelenmesi de artık bir zorunluluk. Bizde müşterilerimize aynı imkanları tanıyoruz ve borçların ödenmesinde erteleme imkanı sağlıyoruz. Borçların faizsiz şekilde 2021 yılına yayılması sadece taşımacıya değil herkese nefes aldırır” dedi.

Personel çıkartmayacağız, ücretlerde kesinti yapmayacağız

MAPAR Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, Korona virüs sürecinde istihdama yönelik yaptığı açıklama ve duyuru ile de çok öne çıktı. Yalçın Şahin, daha önceki yaptığı açıklamayı bir kez daha yaparak, personelin istihdamını korumayı, kimseyi işten çıkartmama ve yıl sonuna kadar da herhangi bir ücret kesintisi yapmamayı planladıklarını söyledi: Yıl sonuna kadar hiçbir şekilde işten çıkartma yapmayacağız. Yıl sonundan sonra da düşüncemiz yine bu yönde” dedi.

Meslek örgütleri sorunları iyi şekilde anlatmalı


Bu süreçte meslek örgütlerinin sektörün yaşanan sorunu bir rapor halinde hükümete sunmasının önemini de vurgulayan MAPAR Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, “Bu kriz hiçbir yaşadığımız bir krize benzemiyor. Bu süreçte meslek örgütlerinin yaşanan sorunları ve finansman taleplerini çok iyi şekilde hazırladıkları bir rapor ile hükümete sunması ve taleplerini, zorlandıkları noktaları dile getirmesi büyük önem taşıyor. Taşımacıların borçlarının 2020 yılı içine değil, 2021 yılı içine faizsiz şekilde yayılmasının sağlanması çok önemli. Bunu anlatmadan çözüm bulabilmek mümkün değil” dedi.

Panik olmamak önemli

“Geleceğe yönelik endişeli olmamak lazım” açıklamasını yapan Yalçın Şahin, “Yaşayacağımızı er veya geç yaşayacağız. Şu an yaşıyoruz zaten. Panik olmamak çok önemli. Her ne kadar endişelensek bile yapabilecek fazla bir şey yok. Ben endişeli görünmemeye çalışıyorum. Sadece gerekli kurallara uyum sağlamak çok önemli” dedi.

Servis hizmetimiz sürüyor

MAPAR Otomotiv olarak servis noktalarının hizmete açık olduğunu da belirten Yalçın Şahin, “Devletin belirlediği kuralara uyum çerçevesinde servislerimiz hijyen ve sağlık önlemlerinin de alınmış şekilde hizmet veriyor. Personelin çalışma saatlerini azalttık. Vardiya sistemine geçtik. İş olduğunda elaman sayısı artıyor, diğer zamanlarda daha az personel hizmet veriyor. İşimizin başındayız. Bu süreci hep birlikte atlatmak için çaba gösteriyoruz”dedi.

 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.