banner92
banner69

Scania 40R ile yola çıkan kadın sürücüler 3 bin 300 kilometrelik yolculuk sonunda Türkiye’ye ulaştı

İsveç'in Södertälje kentinden tamamen elektrikli Scania 40R ile yola çıkan kadın sürücüler 3 bin 300 kilometrelik yolculuk sonunda Türkiye’ye ulaştı. Bu tarihi yolculuk 13 gün sürdü. Seyahat boyunca İsveç, Polonya, Çekya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye olmak üzere toplam 8 ülke kat edildi.

banner114
Scania 40R ile yola çıkan kadın sürücüler 3 bin 300 kilometrelik yolculuk sonunda Türkiye’ye ulaştı

Haber/ Erkan YILMAZ

Yaklaşık 38 ton azami yüklü ağırlık ile ile 21 Ağustos 2024 tarihinde yola çıkan Scania 40R'nin ilk dolumları İsveç'teki 3 şarj istasyonunda gerçekleştirildi. Baltık Denizi'ni Karlskrona'dan feribotla geçen elektrikli Scania, Varşova’da karaya çıkarak Bratislava, Budapeşte, Arad, Sibiu, Bükreş, Ruse ve Plovdiv’i geçerek 3 Eylül 2024 tarihinde Edirne’den Türkiye’ye giriş yaptı. Güzergah boyunca elektrikli Scania toplam 14 kez şarj için mola verdi. Scania'nın elektrikli aracıyla ilk uzun mesafe seferini Scania E-Mobility ekibinde çalışan Ines Kasumovic, Kristine Stalhandske, Louise Törnsten, Amanda Gerdvall, Elin Engström gerçekleştirdi.

Tarihe geçen yolculuk

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Doğuş Otomotiv Scania Pazarlama Müdürü Ömer Madazlıoğlu, 3.300 kilometrelik bu yolculuğun tarihe geçtiğini belirterek “Bu yıl bizim için çok önemli. Doğuş Otomotiv ve Scania marka distribütörlüğünün 30. yılını kutluyoruz. Birçok yenilik veya ilklere şahit olunan bu yolculukta yarının teknolojisine hazırlandığımız bir dönemdeyiz. Tamamen elektrikli bir kamyon ile 13 gün boyunca konaklayarak 3.300 kilometre yapılan bu seyahat sonucunda İstanbul’a ulaştılar. Bu yolculuk tarihe rekor olarak geçebilir. 30. yılımız nedeniyle hem geleceğimize hem de yeni dönemdeki ihtiyaçlarımıza hangi araçlarla cevap vereceğimizi ve araçlarımızın hazır olup olmadığını da burada görmüş olduk. Bizim aracımız kendini kanıtladı. Ines ve ekibi hiçbir problem yaşamadan aracı buraya kadar getirdiler. Sattığımız içten yanmalı motorlu araçların yanısıra elektrikli modelimizi de sizlerle buluşturmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

Sürdürülebilirlik hedefleri

Sürdürülebilirlik noktasında çok ciddi hedeflerinin bulunduğunu belirten Ömer Madazlıoğlu, “Hem Scania’nın globalde hem de Türkiye’de Doğuş Otomotiv olarak sürdürülebilirlik noktasında çok ciddi hedeflerimiz var. Yetkili satıcılarımız ve kendi şirketimiz noktasında sürdürülebilirlik ve yenilebilir enerji yatırımlarımız, güneş panelleri olsun. Burada önemli nokta Scania’nın globalde 2030 yılına kadar ürettiği araçların yarısını elektrikli araç üretme hedefi var. Bu ölçülebilir bir hedef. Södartalje fabrikası tamamen elektrikli araç yatırımına odaklanmış durumda. Scania markası batarya yatırımını kendi bünyesinde yapıyor. Biz bu araçları satmak için hem altyapısal olarak hem de satış ekibi olarak satmaya hazırız. Doğru zamanda ve doğru şekilde bu operasyona gireceğiz. Bu aracın gelişi aynı zamanda bir rekor. Scania dünyada 3300 km yol yaparak ilk defa bu deneyimi hayata geçirdi” dedi.

2025’de Türkiye pazarına sunacağız

Scania’nın elektrikli seçeneklerinin 2025 yılında Türkiye pazarına sunulmasının hedeflendiğini belirten Doğuş Otomotiv Scania Satış Müdürü Bayazıt Canbulat “Bu araçları İsveç’te hep beraber düzenlediğimiz etkinlikte kullanmıştık. Bir de dedik ki, pistte kullanmış gibi olmasın diye İsveç’ten buraya 40 tonla gelebiliyor mu, bir problem yaşıyormuyuz onu görmek için 4 kadın sürücümüz ile birlikte hiçbir teknik problem yaşamadan buraya kadar geldiler. Sadece oluşan tek bir sıkıntı şu oldu. Yurtdışında şarj istasyonlarının yetersiz olması, lokasyonlarının daha iyi planlanmaması nedeniyle sıkıntılar yaşandı. Bu da bize gösteriyor ki, altyapının biraz daha zamana ihtiyacı var. Bizim arabamız hazır. Biz bu arabayı aslında çok yakın zamanda satışa sunabiliyoruz. Biz yine biraz daha beklemeyi ve 2025 yılında pazara sunmayı tercih ediyoruz. Bütün satış ekibi ve satış sonrası ekibimiz ile hazırız. Araca yönelik çok ciddi bir talep var. Özellikle gıda dağıtım, şehiriçi dağıtımdan şu anda talep alıyoruz” dedi.

Türkiye şarj istasyonu kurmada Avrupa’nın ilerisinde

Türkiye’nin şarj istasyonu oluşturma noktasında Avrupa’nın da ilerisinde olduğunu vurgulayan Canbulat, “Doğuş Otomotiv’in d-şarj bir planı var. Bütün altyapıları ve operasyonları üstleniyor. Bütün bayilerimiz hem şarj istasyonları noktasında hem de elektrikli araçların bakım ve tamiri noktasında uzlaşmış durumda. Türkiye bu konuda biraz daha ileriye gidiyor. Avrupa’nın ortalaması 1 şarj soketi başına 11 araba düşüyor. Türkiye’de bu ortalama 5.4 civarında. Türkiye bu işin altyapısını kurmakta Avrupa’dan bile daha hızlı davranıyor. Herkes elektrikli araçlara geçecek. Elektrik tarafının da yeşil olması önemli. Bütün bayilerimizin çatıları güneş enerji sistemleri ile donatılıyor. Sürdürülebilirliği tek başına elektrikli araç olarak düşünmüyoruz. Scania SUPER modelimiz yeni çıktı. Bir önceki modelimize göre yüzde 8 daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor. Piyasa da aracımız iyi bir konumlanmaya sahip oldu. Biz bu aracın satışına devam edeceğiz. Scania alternatif yakıtlı araçları da var. Onların satışı da yapılıyor. Müşteri bazında değerlendirmeler yapıyoruz. Elektrikli aracın Türkiye’de satışa sunulması çok uzak değil. Bu konuda bilgilendirmeler yapacağız. Hem müşterilerimizin güzergahlarındaki istasyonların tam olması hem de müşterilerimizin kendi yerlerindeki şarj istasyonlarının yeterli olmasıyla biz bu araçları daha çok adetli ve talepleri doğrultusunda getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Scania elekrikli araçları

Scania’nın elektrikli araçlarını ikiye ayırabileceklerini belirten Beyazıt Canbulat, “ bir tanesi uzun yol, diğeri de şehiriçi araçlar. Şu anda odaklandığımız araçlar 400 kW ve 450 kW. Bu araçların beygir 440, 612 beygir yapıyor. Scania’nın en meşhur olduğu tork konusudur. Bu araçlar torkunu en üst düzeyde veriyor. Artık pillerde 600 kW saatin üzerine çıktı. Bu araçlarımız 350-400 km yol yapıyor demek olabiliyor” dedi.

Mükemmel performans

Scania elektrikli aracın uzun mesafe performansını mükemmel olarak değerlendiren sürücülerden Ines Kasumovic “Sürece planlama aşaması ile başladık. Scania mobil uygulamalarından ortalama menzil hesaplamaları yapıp, mevcut yol koşullarına da bakarak planlama sürecine başladık. Topografyadaki farktan dolayı uygulama hesaplamadaki menzile göre daha çok yol kat edebileceğimizi de gördük. 350 km yapabilecekleri yerde aslında birkaç yerde 400 km’yi geçebildikleri birkaç örnek yaşadık. Rekorumuz da 440 km menzil oldu. Zaman zaman gümrük beklemelerinde 16-18 saat hem farlar, hem buzdolabı hem diğer konfor ekipmanları açık oldu. Araç her zaman bu süreçte aktifdi. Hiçbir menzil kaybı yaşamadık. Sürüş sürecinde hem aracın sessizliği hem de yoldan gürültü almaması nedeniyle hiç yorulmadık. Araç bu süreçte mükemmel bir performans gösterdi.

Şarj istasyonu altyapısı ve aplikasyonlar

Ines Kasumovic, yolculuk sürecinde deneyebildikleri bir alanın da şarj istasyonu altyapısı olduğunu söyledi: Bu noktada hem şarj hem de ödeme yapılabilmesi için 35 farklı uygulama indirmek zorunda kaldık. Uygulamalarda araç sınıflarının da ayrılmaması noktasında biraz sıkıntı yaşadık. Bazı istasyonlarda treyleri ayırmak zorunda kaldık istasyona yanaşabilmek için. Bilginin karışık olması nedeniyle uygulamaların biraz da gelişime ihtiyacı var. Romanya ve Bulgaristan’da uygulamalarda şarj istasyonu görünmediğini ama realitede olduğunu görmüşler. Scania bir mobil aplikasyon geliştirme çalışması yapıyor. Şarj istasyonlarını ve diğer uygulamaları tek bir aplikasyonda birleştirerek daha doğru ve kolay bir süreç yaşanması hedefleniyor. Bu aplikasyon yakında hizmette olacak” şeklinde değerlendirdi.

40R

Scania’nın en uzun rotasını gerçekleştiren Scania 40R modelinde 624 kWh kapasiteye sahip 4 adet batarya bulunuyor. Bataryalarda 10 modül ve 20 modül bulunmakla beraber bir araçta 1080 hücre bulunuyor. Bataryalar, 350 kW'lık bir hızlı şarj cihazıyla 85 dakikada şarj edilebiliyor. Aracın menzili, 40 ton yük ile 440 km'ye kadar çıkabiliyor. Araçta bulunan elektrik motoru frenleme sistemi, ayak frenleme ve motoru frenleme ile enerjiyi tekrar bataryalara geri yüklüyor. Scania globalde yaptığı batarya yatırım ve üretimi ile pazara sunacağı ürünler konusundaki tüm hizmetlere hazır olduğunu gösteriyor.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner159
banner153